Anställd på åklagarmyndigheten uppsagd

En kvinna som varit anställd på åklagarkammaren i flera har fått sparken för att hon lämnat vilseledande information i en polisutredning. Hon har allvarligt åsidosatt sina skyldigheter som anställd i åklagarmyndigheten genom att ljuga.

En bil som kontrollerades av polisen förra året tilllhörde en person som var en känd för dem, dvs en brottsling. Det var anledningen till kontrollen. Mannen som körde bilen uppvisade vid kontrollen ett falskt utländsk körkort och en förfalskad id-handling. Den kvinna han hade i sällskap, hans flickvän, var anställd på åklagarmyndigheten. Vid kontrollen uppgav hon falska identitetsuppgifter för mannen. I senare polisförhör uppgav hon dock hans rätta identitet. Hennes agerande polisanmäldes.

Särskilda åklagarkammaren utredde ärendet och kom fram till att de inte kunde bevisa brott på grund av de aktuella poliserna inte mindes exakt vad som hade hänt i bilen vid kontrollen. Däremot menade de att det hela var så allvarligt att de vände sig till personalansvarsnämnden och begärde att kvinnan skulle sägas upp. Efter beslut i personalansvarsnämnden blev det också resultatet.

Kvinnan hade också vid ett tillfälle sökt på pojkvännens namn i myndighetens datasystem. Detta utan att det fanns skäl för det. Även detta polisanmäldes. Även i detta fall ledde utredningen inte till något åtal.

Det inträffade är ett av flera fall under senare tid där anställda inom rättsväsendet agerat felaktigt. Nyligen avslutades anställningen för en handläggare i Malmö som utreds för brott mot tystnadsplikten. Och för en kort tid sen åtalades en anställd på Attunda tingsrätt för att ha avslöjat uppgifter för en gängkriminell.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!