Kriminella gäng och fotboll

Enligt Magnus Lindgren från Stiftelsen Tryggare Sverige finns det idag en handfull fotbollsklubbar som i praktiken kontrolleras av kriminella nätverk och gangstergäng. Dessutom ska de ha ett stort inflytande i ännu fler. Detta skriver han i en debattartikel i DN.

Samtidigt står det klart utifrån en rapport som Tryggare Sverige tagit fram att detta liksom matchfixning, hot och otillåten påverkan bara är en mindre del av idrottsklubbarnas problem med brottslighet. De största problemen handlar istället om trakasserier, sexuella ofredanden och stölder samt otrygghet i och omkring arenor, planer och andra idrottsanläggningar.

Vilka klubbar det handlar om uppger inte Magnus Lindgren men han skriver att det handlar om svartarbete, matchfixning och bidragsfiffel:

Till detta kommer kriminella nätverk som i dag har total makt över en handfull föreningar och ett stort inflytande i ännu fler. Det är nästan enbart fot­bollen som är drabbad. Här är bilden dyster och innehåller allt från svart arbetskraft till fiffel med närvarolistor på fiktiva ungdomsträningar.

Vidare visar resultaten att Sverige är särskilt drabbat av matchfixning, då nätverken under många år inte hade några problem med polis och ­åklagare. Inte heller sågs idrottsförbunden som något bekymmer. Internationell expertis uppger även att utländska matchfixningsgrupper väljer Sverige före många andra länder eftersom svenska samarbetspartner och ”under­leverantörer” i de kriminella nätverken ses som ”pålitliga”.

Förutom de kriminella nätverken har också de så kallade fotbollsfirmorna, dvs olika grupper av organiserade huliganer makt i en del klubbar. Deras inflytande handlar främst om otillåten påverkan och hot samt våld och stök på läktarna.

Klubbar och matchfixning

Det är svårt att veta vilka klubbar som de kriminella har makt över men troligen handlar det om flera av de föreningar som förekommit i olika matchfixningshärvor. Exempelvis Kvarnby IK i Malmö, IF Elfsborg, GAIS, AFC Eskilstuna (tidigare AFC United), Växjö United FC (nedlagd), AIK, IFK Göteborg, Syrianska FC (Södertälje), Landskrona BOIS, Assyriska FF (Södertälje), Vasalund (Solna), Gunnilse IS (Göteborg) och Lärje/Angereds IF.

Vidare IFK Stockholm, Ekerö (Stockholm), Konyaspor (Stockholm), Assyriska BK (Göteborg), AFK Linköping, Kristianstads FF, Newroz FC (Stockholm), Södertälje FK, Halmstads BK, Malmö FF och IFK Värnamo. Andra klubbar som också nämnts i samband med uppgjorda matcher är bland annat Ljungby, Prespa Birlik, Halmia, Limhamn/Bunkeflo, Lunds BK, Eskilsminne IF (Helsingborg), Råslätts SK (Jönköping) och Tenhult.

Ett stort antal av de nämnda klubbarna såsom AFC Eskilstuna, Syrianska FC, Assyriska FF, Assyriska BK och Södertälje FK  kan kopplas till den arameiska (syrianska/assyriska) miljön i Sverige. Det förefaller också osannolikt att kriminella nätverk skulle kontrollera klubbar som AIK, IF Elfsborg, GAIS och Halmstads BK men inflytande kanske de kan ha ändå. Vilka av alla de nämnda klubbarna som skulle kunna vara kontrollerade av gäng har jag ingen aning om. Kanske är det ingen, men troligen är det några om vi ska tro Magnus Lindgren och Tryggare Sverige.

Klubbar med ökända huliganfirmor är AIK, Djurgårdens IF, IFK Göteborg, GAIS, Hammarby, Helsingborgs IF och Malmö FF.

Några kända fotbollsfirmor som existerade 2021
  • IFK Göteborg – Wisemen (WM)
  • Djurgården – Djurgårdens Fina Grabbar (DFG), Djurgårdens Yngsta (DY), Natural Selection Stockholm (NSS).
  • Hammarby – Kompisgänget Bajen (KGB).
  • AIK – Firman Boys (FB), AIKs Yngsta (AY).
  • Helsingborg – Frontline (FL), Helsingborgs Yngre (HBGY) och High Potentials (HP)
  • Malmö FF – Brigada (BRGD)
  • GAIS – Skogspatrullen (SP)

I flera av dessa klubbar har huliganfirmorna inflytande på olika sätt.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!