En tidigare Capio-anställd har till SVT uppgett att läkare uppmanas att registrera besök till särskilda boenden för äldre som akuta. Detta även om de gäller icke-akuta tillstånd som blåsor i munnen, muskelvärk och nageltrång. Akuta besök ger mer betalt då företaget får extra tillägg från Region Stockholm i enlighet med det avtal Capio har (SÄBO-avtal).
Den anonyma källan uppger även att enskilda läkare kan få en del av extratillägget efter ett visst antal besök. Enligt personen så kan det bli uppemot 10 000 kronor extra i månaden för en enskild läkare.
SVT har dessutom kontrollerat uppgifter med andra källor. De har gått igenom mejl och registrerade vårdbesök. Vidare har de jämfört antalet akutläkarbesök gjorda av Capio med antalet akurläkarbesök som gjorts av Familjeläkarna som har ett liknande SÄBO-avtal. 24,5 procent av Capios läkarbesök registrerades som akuta under perioden 2016 till 2022. Motsvarande andel hos Familjeläkarna låg på 9 procent.
Capio hävdar i ett pressmeddelande att akutläkarbesöken är initierade av personal på boendena. Syftet med besöken är enlit dem att undvika vidare komplikationer:
Vi gör löpande uppföljningar avseende patientbesök inom SÄBO och har inga indikationer att vår personal utför icke-medicinskt motiverade patientbesök inklusive akutbesök« skriver man i ett svar till SVT, samt att »sedan 2017 har Capios akutbesök minskat med 46,5 procent.
Vidare påpekar Capio att Region Stockholm har insyn i deras verksamhet och har inte riktat kritik mot företaget. Capio ska nu inleda en utredning av anklagelserna. Det tyder väl i så fall på att insynen i Capios verksamhet är för dålig alternativt att de som ska kontrollera Capio är korrupta. Förmodligen handlar det om att sånt här är nästan omöjligt att kontrollera. Själva systemet med privata vårdbolag är helt enkelt korrupt och medför per automatik oegentligheter.
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.