För snävt perspektiv på brottslighet i Magasinet Konkret

Sigrun Hilmarsdottir Sigurdsson som presenteras som egenföretagare och debattör inom kriminalitet och arbetsmarknadsfrågor har skrivit en debattartikel i Magasinet Konkret som går ut på att med ett korrekt förebyggande arbete behövs inte projekt som Sluta skjut för att bekämpa gängvåldet. Hon har delvis rätt. Förbyggande åtgärder och insatser i förskola och skola kan innebära mycket på individnivå vilket är vad hon fokuserar på i sin artikel.

Men det kan inte råda bot på de bakomliggande ekonomiska och materiella förhållanden som skapar grogrund och möjligheter för brottslighet. Försvinner inte dessa faktorer och incitament kan inga förebyggande åtgärder i världen förhindra en omfattande gängrelaterad brottslighet med tillhörande och återkommande våldsvågor.

Så länge det finns samhälleliga strukturer som skapar och gynnar gängbrottslighet kommer sådan brottslighet att finnas. Det betyder att det i en sådan situation alltid behövs riktade åtgärder mot våldet liksom det krävs ett polisarbete inriktat på dialog, förtroendeskapande åtgärder och samverkan med andra myndigheter.

Polisens arbete

Sluta skjut är bara en liten del av ett sådant polisarbete. I praktiken är det alltså något som aldrig kan upphöra utan något som alltid behövs. Men det måste omfatta mer än vad ett projekt gör. Det måste skapas en annan kultur inom polisen så att rasism och rasistiskt agerande mot människor upphör.

Det finns exempel där det har lyckats. Göteborg. Borås. Där finns ingen negativ särbehandling av ungdomar med annan bakgrund än helsvensk. Där finns ett uppbyggt förtroende mellan stora delar av förortsbefolkningen och polisen. Dessutom finns det inte längre något omfattande skjutvapenvåld eller gängvåld av annat slag.

Men det som Hilmarsdottir Sigurdsson efterlyser är fortfarande ett stort problem i Göteborg. Otillräckliga resurser i förskola och skola. Boendesegregation. Bostadslöshet. Trångboddhet. Arbetslöshet. Fattigdom. Utanförskap. Hopplöshet. Det kan bar åtgärdas genom ett mer jämlikt samhälle och mer pengar till förskola, skola, kultur, fritidsverksamheter och omsorg.

Vad som behövs

Men vill vi att brottsligheten ska försvinna behövs mer. Avprivatisering, återreglering, subventionerat bostadsbyggande, avkriminalisering av eget bruk med mera. Detta behövs för att ta bort det som materiellt och ekonomiskt skapar och gynnar brottsligheten och de kriminella gängen. Hilmarsdottir Sigurdssons perspektiv är helt enkelt lite för snävt för att fungera för att bekämpa brottsligheten och gängvåldet. Men det hon föreslår är alldeles rätt och ett steg på rätt väg.

Läs mer om hur gängen kan bekämpas:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!