Utvidgad förundersökning om hissolycka

Sedan i måndags är en förundersökning öppnad avseende arbetsmiljöbrott, grovt brott, i fem fall efter en arbetsplatsolycka i Sundbyberg i norra Stockholm. Förundersökningen har nu utvidgats till att omfatta ytterligare två fall av arbetsmiljöbrott. Dessa avser framkallande av fara för annan.

– De nya brottsmisstankarna handlar om två personer som undgick att följa med hissen i fallet, säger senior åklagare Gunnar Jonasson i ett pressmeddelande. Han är förundersökningsledare.

Den 12 december var tre seniora experter från Alimak Group, tillsammans med utredare från Statens haverikommission och polisen, på plats för observation på olycksplatsen.

Utifrån de observationer som genomförts kunde experterna från Alimak konstatera att två av de mastsektioner som skulle hålla hissen på plats inte varit ihopbultade. Det kan ha varit orsaken till att hisskorgen föll ner till marken. Detta är enligt Alimak en väsentlig avvikelse från installationsinstruktionerna.

Förundersökningsledaren Gunnar Jonasson har kommenterat Alimaks uppfattning om olyckan:

– Förundersökningen pågår och sekretess råder i ärendet. Jag kan i dagsläget inte kommentera de bedömningar som redovisas i pressutskicket. Vi noterar att företaget har lyft fram att det ska finnas tydliga instruktioner för montage av hissen.

– Tekniker gör undersökningar på plats och identifieringsarbetet av de fem omkomna personerna pågår. Dessutom arbetar haverikommissionen för fullt, säger senior åklagare Gunnar Jonasson.

Någon tidplan för när polisens arbete med identifiering och kontakt med anhöriga kommer vara klart går inte att lämna.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!