Alla dessa sociala medier

Numera finns det fler sociala medier än det funnits. På många sätt är det reaktionären Elon Musks förtjänst. Han har skapat en flykt av användare från X (tidigare Twitter) genom att försöka förvandla plattformen till en arena för högerextremism och konspirationstänkare.

X är dock fortfarande den ledande så kallade mikrobloggen men det har dykt upp en mängd alternativ. Det storföretagsägda Threads som ägs av företaget Meta som också äger Facebook, Instagram och WhatsApp samt det företagsägda Bluesky.

Men flykten från X har också skapat ett uppsving för det oberoende, fria och decentraliserade Fediversum. Det är en del av internet där storföretagen inte kan styra och ställa. Där inget företag kan ha kontroll. Framförallt har mikrobloggen Mastodon fått nya användare. Men där finns en mängd andra sociala medier såväl som annat där alla kan kommunicera med alla. Alla program liksom alla användare kan kommunicera med varandra oberoende av plattform och server (instans). Detta genom att de använder protokollet ActivityPub.

Även Threads planerar att använda ActivityPub.

Sociala medier och min blogg

De olika plattformarna har förstås en viss betydelse för min blogg och antalet läsare till den. Men inte så stor betydelse för mig som för andra nättidningar, tidningar och tidskrifter med vänsteråsikter. Men jag har konton på de flesta, Threadskontot är helt nytt medan kontona på X och Facebook är flera år gamla.

Jag får flest läsare från Flashback, ett diskussionsforum som funnits mycket länge. Men jag får i övrigt relativt få läsare från sociala medier. Flest får jag från Facebook, färre från Twitter och ännu färre från Mastodon, Bluesky och Threads. Men för den som vill följa mig och min blogg finns jag på dem alla med följande konton:

Dessutom är min blogg i sig själv en instans (server) i Fediversum som kan följas genom kontot ”svenssonsnyheter@blog.zaramis.se”. Om du finns på mastodon.nu kan du följa den via följande länk https://mastodon.nu/@svenssonsnyheter@blog.zaramis.se. Se också i högerspalten.

Förutom att följa bloggen genom flödena på sociala medier går den också att följa via RSS eller via mejl (se högerspalten).

Bluesky är som Twitter var i början. En massa väletablerade människor och medelklassfolk med vissa positioner i samhället. Trevligt men också ganska andefattigt och intetsägande. Mastodon påminner lite grann om diskussionsforumet socialism.nu när det begav sig. Större möjlighet att samverka med politiskt likasinnade och slippa en massa högerextrem skit. Och lite förvirrat emellanåt. På Facebook är det mesta reklam och annan skit i mitt flöde, på X en hel del bra och mycket skit men inte lika mycket reklam.

För den som vill skaffa ett Mastodonkonto rekommenderas instanserna social.spejset.org och mastodon.nu