Tullverket beslagtog nästan 70 kilo cannabis i Göteborg

Genom samverkan med fraktbolaget DHL stoppades nästan 70 kilo cannabis från att komma ut i samhället. En av de misstänkta i ärendet kvitterade sammanlagt ut åtta paket med narkotika. Paketen kördes sedan till ödsliga platser i Göteborgsområdet och hämtades upp av andra misstänkta. Fyra personer i åldrarna 20 till 40 år misstänkta för grovt narkotikabrott. De har nu blivit åtalade.

–Det här är ett exempel på hur vi stoppat organiserad brottslighet. Att paket med narkotika kvitteras ut för att sedan lämnas på ödsliga platser för att hämtas upp av andra är ett nytt tillvägagångssätt som vi inte sett tidigare, säger Richard Johansson i ett pressmeddelande. Han är Tullverkets utredare i ärendet.

I slutet av november 2023 levererades en pall med nästan 70 kilo cannabis i åtta paket till fraktbolaget DHL i Backa. Godset var adresserat till en adress i närheten.

Tullverket genomförde spaning mot den aktuella pallen med narkotika på fraktbolaget som varit Tullverket behjälpliga med både utrymme och personal. Efter några dagars spaning kom en man och kvitterade ut fem av åtta paket. Sedan körde mannen paketen till en ödslig väg utanför Bohus och lämnade av dem. Tullverket bevakade därefter paketen.

Paket med narkotika lämnades vid ensliga platser

Sedan hämtade mannen de tre kvarvarande paketen hos fraktbolaget och körde även dem till en annan ödslig grusväg utanför Lindome. Tullverket bevakade även dessa paket. Vid olika tillfällen hämtades paketen sedan upp av andra misstänkta i ärendet.

Mannen som hämtade ut paketen på fraktbolaget körde återigen till den ödsliga vägen utanför Bohus. Där hämtade mannen själv tre av paketen och körde dem till sin bostad. Mannen greps kort därefter av polisens insatsstyrka som har varit Tullverket behjälplig med insatsen och gripande av misstänkta.

–  Genom samverkan mot tullbrottslighet med fraktbolaget i Hisings Backa lyckades vi stoppa närmare 70 kilo cannabis från att komma ut i samhället, säger Richard Johansson.

De fyra misstänkta är i åldrarna 20 till 40 år och är delgivna misstanke om bland annat grovt narkotikabrott. En av de misstänkta är irakisk medborgare och de övriga är svenska medborgare. De är bosatta i Göteborg, Mölndal och Västra Frölunda.

Fakta om samverkan mot tullbrottslighet (SMT)

Tullverkets underrättelseavdelning driver ett arbete som kallas SMT, samverkan mot tullbrottslighet. Arbetet går ut på att Tullverket kommer överens med företag om att tillsammans samverka i kampen mot den gränsöverskridande tullbrottsligheten och skriver en gemensam överenskommelse om hur arbetet ska gå till. Hittills har Tullverket mött omkring 2 000 representanter för branschen.

Att företag används som brottsverktyg har uppmärksammats i samhällsdebatten den senaste tiden. Ett tydligt exempel är transportföretag som utnyttjas för smuggling. Därför har Tullverket etablerat samarbeten med transportbranschen. Tullverket erbjuder kunskap om tullbrottslighet och hur företagen kan utnyttjas, vilket i sin tur kan ge Tullverket värdefull information.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!