Två poliser åtalade för grovt narkotikabrott

Två poliser har åtalats för bland annat grovt tjänstefel och grovt narkotikabrott. Den ene polisen som är i 50-års åldern misstänks för att ha försökt värva en informatör. Detta efter att hans tidigare informatör dödats. Han ska ha försökt påverka en person att lämna information om ett kriminellt nätverk efter att personen hoppat av från sitt brottsliga liv. Han hade va polisens avhoppargrupp instruerats att stänga av sin telefon och inte svara på gängets kontakt.

I direkt strid med sin kollegor försökte polisen få den avhoppade mannen att sätta på sin telefon och kontakta sina tidigare kompisar. Polisen försökte också försökte också inför avhopparverksamheten framställa den avhoppade mannen som mindre hotad än han i verkligheten var. Polisens agerande anses enligt åtalet ha utsatt den avhoppade mannen för en ökad risk att råka illa ut. Polisen är i detta fall misstänkt för grovt tjänstefel.

Polisen i 50-årsåldern är också åtalad för grovt narkotikabrott och grovt tjänstefel. Detta tillsammans med en polis i 30-årsåldern. Enligt stämningsansökan (åtalet) ska de två poliserna ha hanterat en stor mängd narkotika. Detta utan att meddela Polismyndigheten. För det misstänks poliserna för grovt narkotikabrott och grovt tjänstefel.

Enligt åklagare Marianne Nordström som uttalat sig för Ekot i Sveriges Radio har de transporterat, packat om och förvarat narkotikan utan tillstånd från Polismyndigheten. En del ska ha förvarats hemma hos den yngre polisen. I ett kassaskåp. De två poliserna är dessutom misstänkta för att ha låtit bli att utreda brott som kan kopplas till kriminella nätverk.

Poliserna som suttit häktade sen september förnekar brott.

Läs mer om polisen