Polis åtalad för att ha dödat man

En polis har åtalats för att ha kvävt en man till döds i samband med ett gripande i juni månad 2023.Ingripandet skedde efter att en man gjort ett utfall mot personer och personbilar i Solna på morgonen den 3 juni. När polisen kom till platsen uppstod tumult. Polisen fick ett jack i pannan när mannen slog till honom. Mannen var enligt åklagaren uppenbart psykiskt sjuk då han sprang omkring i bara kalsongerna och pratade helt osammanhängande.

Polisen ingrep med våld mot mannen vilket enligt åklagaren verkar ha varit rimligt med tanke på hans agerande. Men de gick enligt åtalet för långt.  Den misstänkte polisen ska ha tagit tag om mannens hals och nacke och tryckt bröstkorgen mot marken. Detta ska ha skett under en så lång tid att det ledde till att mannen drabbades av syrebrist och dog.

Direkt efter ingripandet uppgav den aktuelle polisen att mannen fått hjärtstopp i samband med polisinsatsen. Enligt åtalet var det dock inte vad som hände. Utan mannen som var i 30-årsålderna dog av syrebrist på grund av polisens ingripande. Polisen har åtalats för vållande till annans död. Den åtalade polisen nekar till brott.

Åklagaren Per Nichols menar att polisen genom att hålla kvar greppet efter att mannen slutat göra motstånd orsakat mannens död:

– Polismannen har själv blivit angripen av den här personen. Han fick tag på polismannens batong, och han blöder från huvudet i den här situationen. Men man får inte hålla ett grepp om någons hals så att personen dör på grund av det. Jag menar att det inte är försvarligt våld, säger Per Nichols.

I andra hand yrkar åklagaren på att polisen har begått tjänstefel.

Läs mer om polisen

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!