Foxtrot-man greps i Dubai – narkotikabrott och misshandel

Den 17 januari greps en efterlyst svensk man i Dubai. Mannen som kallas Fonz anses ha ingått i Nätverk Foxtrot och vid splittringen i Foxtrot-nätverket kom han att ingå i den sida som var lojal med Jordgubben. Några dagar innan Benzema mördades i Irak togs Fonz upps på en lista över folk som skulle dödas som lade sut av Benzema.

Den gripne mannen har utlämnats till Sverige för att ställas inför rätta. Han är misstänkt och häktad för synnerligen grovt narkotikabrott i december 2021, december 2022 och februari 2023 i Malmö och Lund
Dessutom för kvinnofridskränkning sommaren 2021 till sommaren 2022, i Malmö, Dubai
Dubai och Turkiet samt misshandel den 16 mars 2022 i Malmö.

Fonz som heter Forat Omar har levt Dubai i flera år men misstänks ändå för att ha organiserat en mängd narkotikaaffärer och våldsdåd i Sverige. Han som tidigare burit namnet Alroubaije kunde gripas efter att en kvinna som greps i samband med ett större narkotikaärende i Malmö samarbetat med polisen och avslöjat en mängd detaljer om han inblandning i flera brott. Kvinnan var tidigare hans flickvän.

Forat Omar har också kända kopplingar till andra kända brottslingar i Malmö som Omar El och Mohammed Jejeab.

Kokainhantering

I det aktuella ärendet så samordnade kvinnan hanteringen av 21 kilo kokain efter att polisen sett henne ta emot i en IKEA-kasse på en plats i Lindängen. Dagen efter lämnade hon över IKEA-kassen till tre män i en bil. De tre männen greps och polisen hittade 6 kilo kokain i kassen.

Nästa dag såg polisen kvinnan ta emot en ryggsäck från två andra män och en stund senare lämna den till några män i en bli. Männen och kvinnan grips strax därefter. Därefter gjorde polisen husrannsakan i en lägenhet på Kantatgatan som kvinnan hade nycklar till. Där hittade de nio kilo kokain. Totalt åtalades kvinnan för att ha hanterat 20 kilo kokain. Narkotikan anses ha förvarats i lägenheten på uppdrag av Omar.

Kvinnan som heter Reb*cca D@hlberg och fem män, Putt* Björk, Oliv*r M@jing Laug*sen, Jon@s P@lm W#kström, P0ntus M0lldén och Phil#p P*rsson, ställdes inför rätta för synnerligen grovt narkotikabrott. Fyra av männen åtalades också för narkotikabrott av normalgraden eller ringa narkotikabrott för mindre mängder annan narkotika som polisen hittade när de greps.

Mordförsök

Forat Omar var också sen tidigare efterlyst för inblandning en mängd brott. Däribland förberedelse till mord då han anlitade en 19-åring för att skjuta en anhörig till en Malmöbo som Omar ansåg var skyldig honom pengar. Den tidigare straffade 19-åringen anlitade i sin tur två ostraffade 17-åriga tonårsflickor för att hjälpa honom.

Orsaken till att Forat Omar anlitade en torped var av en kraschad personbil nere i Förenade Arabemiraten (som Dubai är en del av). Malmöbon som ska vara C@rlos L@ssius hade sålt bilen till den efterlyste narkotikahandlaren som sedan krockat med den. Efter kraschen hamnade försäkringspengarna hos Malmöbon istället för hos Forat Omar.

De tre ungdomarna som skulle mörda den anhörige mannen greps i mars 2023 dock efter att polisen fått nys om uppdraget genom att de avlyssnade 19-åringens telefon. De upptäckte att de två 17-åringarna fått ta emot når de inte ville ha och gjorde husrannsakan hos dem. Då hittades en pistol och sen kunde 19-åringen. I Hans telefon kom de åt krypterad chattar varvid mordkomplotten avslöjades.

Alla gripna åtalades för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Dessutom åtalades 19-åringens bror för medhjälp mord.

I maj 2023 blev pappan till den tilltänkta måltavlan skjuten i ett dåd på Gymnasistgatan i Malmö. Polisen menar att skjutningen var riktat mot den C@rlos L@ssius, som dock inte var hemma vid tillfället.

Stora mängder amfetamin och cannabis

I april 2023 åtalades sex personer från Malmö, Jackie Johansson, Bassel Jumaa, Salman Nour Osman, Mohammad Saif, Armin Shabahang och Ali Shabani för synnerligen grovt narkotikabrott. Detta för att ha hanterat stora mängder cannabis och amfetamin. Ärendet är kopplat till Rawa Majid och Forat Omar.

Mellan den 20 januari 2022 och den 5 februari 2022 ska de sex personerna ha hanterat en större men inte fastställd mängd narkotika hanterats på olika platser i bland annat Malmö. Omkring 150 kg amfetamin/kokain och 27 kg cannabis hanterades på Öjings väg 12, Habo Ljung, Lomma kommun och på annan plats i riket mellan den 4 februari 2022 och 13 februari 2022 .

Cirka 11 kg amfetamin och 148 kg cannabis hanterades på Södra vägen 7 H, Lund, Lunds kommun och på annan plats mellan den 13 februari 2022 och den 14 februari 2022. Ali Shabani, Mohammad Saif och Jackie Johansson åtalades för lite färre brott än de andra. Jackie Johansson åtalades även för vapenbrott.

De dömdes alla till fängelse. Jackie Johansson fick 6 års fängelse, Bassel Jumaa 2 års fängelse, Salman Osman fängelse i 5 år och 10 månader, Mohammad Saif 4 år och 10 månader, Armin Shabahang 5 år och 10 månader och Ali Shabani 5 år och 6 månader. För Bassel Jumaa, Mohammad Saif och Ali Shabani beslutades också om utvisning efter avtjänat straff.

Bassel Jumaa har i en annan rättegång dömts förgrovt narkotikabrott i Stockholm och dessutom utlämnats till Norge för att ha smugglat 34 kilo hasch och 7 kilo kokain.

Narkotika till Bohuslän

Två personer i Malmö, Hussein Jaber och Armando Nini, åtalades i juni 2022 för synnerligen grovt narkotikabrott. Detta sedan de hanterat drygt 10 kg kokain. Armando Nini transporterade först narkotikan från Agnesfridsvägen till Hästägargatan i Malmö i december 2021 där han överlät den till Hussein Jaber som sedan i sin tur transporterade kokainet vidare till Rantzowsgatan. Narkotikan transporterades senare till Uddevalla.

Nini åtalades dessutom för grovt narkotikabrott för att vid ett annat tillfälle ha transporterad 300 gram kokain. Jaber åtalades för sin del också för grovt narkotikabrott för innehav av ytterligare 889 gram hasch och 262 gram kokain. Hussein Jaber dömdes till fängelse i sex år och sex månader och Armando Nini till fängelse i åtta år för synnerligen grovt narkotikabrott och grovt narkotikabrott.

I förundersökningen förekommer flera hänvisningar till Forat Omar och hans flickvän Reb*cca D@hlberg. När Hussein Jaber greps körde han en bil som tillhörde Mohammed Jejeab som deltog i en kidnappning tillsammans med Forat Omars bror.

Kokain och amfetamin

Hussein Jaber kopplades också till ett annat ärende. I båda ärenden förekommer samarbete med ett och samma albanska kriminella nätverk.

I det ärendet greps och dömdes två personer, tillika kusiner. De två Besnik Shala och Jeton Ukhajdaraj åtalades för att hanterat 14 kilo amfetamin och tio kilo kokain. De åtalades också för att ha styrt en underhuggare som tidigare åkt fast med tio kilo kokain plus en annan person från Albanien, Artur Abazi, som också åtalades. Besnik Shala och Jeton Ukhajdaraj dömdes till fängelse i 8 år och 6 månader vardera. Artur Abazi fick 5 år och 6 månader.

Kidnappning

Forat Omars bror Adam Alroubaije var för sin del inblandad i en kidnappning i Malmö 2021 då Ali Diab (Loco) rövades bort och hans anhöriga krävdes på miljonbelopp. Anledningen till det hela ska vara att den kidnappade uppträtt på bilder tillsammans med ner person som ansåg ha lurat flera kriminella ett antal gånger. De misslyckades med att få ut lösensumman då de bara fick papper i väskan som överlämnades. Ali Diab anses ha haft kopplingar till Amir Mekky som sitter fängslad.

En annan av de som greps för kidnappningen var Mohammed Jejeab som var inblandad i bombfabriken i Tyringe. Dessutom greps flera unga människor från Stockholmsområdet. Adam Alroubaije dömdes till 5 års fängelse och Abyu Tadese Dres dömdes till 5 år och 5 månader. Båda för människorov. Mohammed Jejeab fick 4 års fängelse för medhjälp till människorov och grovt narkotikabrott. Slutligen fick en ung kvinna som var den som lurade Daib till platsen där han kidnappades till ett kortare straff för medhjälp.

Mord

Den 4 februari 2022 dödades Salam Al-Jawahiri (Salle) vid en skjutning på Kaalundgade i Köpenhamn. Han var en vän till Ali Diab och ansågs stå Amir Mekky nära. Efter skjutningen av Salle ringde Daib till polisen och pekade ut Forat Omar för att stå bakom mordet.

Två personer, Pa Faal och Mio Tunrud dömdes för mordet till livstids fängelse. Båda två anses står när Imad Alzuriey.

Penningtvätt

Både Reb*cca D@hlberg och Jackie Johansson har tidigare figurerat tillsammans i en dom för penningtvätt.

Läs mer: