Polis åtalad för att ha innehaft och använt falska sedlar

En polis i Göteborg har åtalats för att ha innehaft och använt falska sedlar. Enligt hans egna uppgifter hittade han sedlarna, närmare 30 000 kronor i 500-kronorssedlar, i en strumpa utanför en skola i centrala Göteborg. Istället för att lämna in pengarna så behöll polisen pengarna. I alla fall enligt vad personen säger själv. Vi har det fallet att gör med en person som är oärlig och inte borde vara polis.

Men ärligt sagt förefaller den historien var falsk. Mer troligt är nog att han fått pengarna av någon kriminella. En muta. Eller att han hittat dem vid en husrannsakan hos någon kriminell. Stöld. Om det är på något av detta har vi med en kriminell polis att göra.

Polisen har nu åtalats för bland annat grovt tjänstefel och olovlig befattning med falska pengar. Dessutom anses han allvarligt ha missbrukat sin ställning som polis genom att bland annat undanröja bevis. Polismannen åtalas även för bedrägeri och brukande av falska pengar eftersom han själv använt pengarna. Det skedde på en bensinmack, där bensin betalades med två av de förfalskade 500-kronorssedlarna.

Hela ärendet uppdagades genom att bensinstationen upptäckte att de fått två falska sedlar och anmälde det. Under polisutredningen kunde sedlarna spåras till den nu åtalade polismannen. Vid en husrannsakan hittades resten av pengarna på en mängd olika platser i polisens hem, inklusive i hustruns plånbok.

Innehavet av pengarna har polisen erkänt. Däremot har han förnekat kännedom om att sedlarna var falska. Dessutom har den åtalade polisen förnekat brott. Om han döms kommer det också leda till ett avsked från polisen.

Läs mer om poliser och brott

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!