Säpoinsats i Stockholmsområdet – fyra gripna

Igår genomfördes en Säpoinsats i Tyresö utanför Stockholm där fyra personer greps. Personerna är anhållna, misstänkta för grovt vapenbrott och förberedelse till terroristbrott. Vid insatsen som genomfördes ihop med polisen hördes flera höga smällar. Det var troligen från chockgranater som polisen använde.

Insatsen genomfördes efter att Säkerhetspolisen (Säpo) tillsammans med Polismyndigheten arbetat med ärendet under en längre tid. Tillslaget gjordes enligt uppgifter i Aftonbladet mot en föreningslokal tillhörande en muslimsk förening. Enligt DN är det en moskélokal.

Enligt Säpo och Polisen handlar det om våldsbejakande islamistisk extremism. Aftonbladet uppger att det har en koppling till Islamiska staten (IS). Enligt polisen finns det också misstänkta kopplingar till grov organiserad brottslighet. Säkerhetspolisen uppger dock inte det men de bekräftar att de tror att det handlar om en koppling till IS:

– Det handlar om en grupp individer i den våldsbejakande islamistiska miljön. Den misstänkta brottsligheten har internationella kopplingar och knyts till terroristorganisationen IS, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson vid Säpo, till DN.

Vid gripandet genomfördes också en rad husrannsakningar. En förundersökning bedrivs av Säkerhetspolisen under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Det är inte första gången Säpo griper påstådda islamistiska terrorister i Sverige och risken är väl stor att detta slutar likadant som vid de flesta tidigare tillfällen. De gripna släpps och hela gripandet visar sig vara ett misstag eller ett rent övergrepp. Men det återstår att se. Även en blind höna kan ju träffa rätt ibland och det kan ju visa sig vara en Säpoinsats som inte är ett övergrepp eller ett fiasko.

Läs mer om terrorism

2 svar på “Säpoinsats i Stockholmsområdet – fyra gripna”

Kommentarer är stängda.