Misstänkta terroristerna i Tyresö heter Johansson

Två av de misstänkta terroristerna i Tyresö är konvertiter och bär förmodligen efternamnet Johansson. De två är bröder i 20-årsåldern. De har blivit häktade tillsammans med två andra personer. Båda bröderna har dömts för mindre förseelser tidigare i sitt liv, främst ringa narkotikabrott. I ett fall dömdes dock den äldsta brodern till två månaders fängelse för att ha förvarat narkotika i familjens lägenhet för snart fem år sedan.

Sen tre år tillbaka har de två bröderna inte förekommit i några brottsutredningar. Anledningen är att de konverterat till islam. Att bli troende innebär ofta att en person slutar med brottslighet. Det gäller oavsett vilken religion de anammar. De två bröderna är häktade som misstänkta för förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott. Ibland när personer konverterar till islam byter de namn. Det verkar inte vara fallet med två bröderna. I alla fall inte ännu.

Grovt vapenbrott

Två andra personer är också häktade i ärendet. De är dock inte misstänkta för förberedelse till terroristbrott utan bara för grovt vapenbrott. En av dem förekommer i minst elva fall i belastningsregistret. Han dömdes förra året för narkotikabrott och brott mot vapenlagen. Detta för några gram kokain, 94 kulpatroner och ett magasin i en låda i hans hem. Han har tidigare också dömts för medhjälp till utpressning under 2021. Han tvingade en man att betala en skuld genom att skjuta honom i benet.

Den fjärde personen som också det är en man i 20-årsåldern är dömd för flera fall av ringa narkotikabrott. Han blev som ung omhändertagen enligt LVU och har varit placerad på HVB-hem och även på SIS-hem. Därifrån rymde han till sitt födelseland norra Afrika där han huvudsakligen vistats under senare. Det land det handlar om är enligt uppgift Marocko.

Kopplingar

De är alla fyra uppväxta på samma ort och sannolikt barndomsvänner. Alla är de dömda för mindre brott men nån koppling till gängkriminalitet som polisen påstått skulle finnas verkar i alla fall inte ännu kunna beläggas.

Idag är bröderna skrivna i Tyresö där det enda kriminella nätverket som polisen rapporterar finns i Granängsringen i Bollmora. Det är inte där bröderna är skrivna. De kan dock ha bott där tidigare och de kan ha växt upp där. Moskén där Säpos tillslag skedde ligger inte heller där. Nån koppling till den grupperingen är dock inte känd.

Med tanke på de identiteten på de gripna verkar den av Säpo påstådda kopplingen till vad de kallar IS i Somalia något märklig och dessutom helt osannolik.

Alla fyra misstänkta förnekar brott.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Misstänkta terroristerna i Tyresö heter Johansson”

Kommentarer är stängda.