Nya GMO-regler i Europa på gång

EU har världens strängaste regler för GMO-grödor. Det gör det omöjligt att använda nya genetiskt framtagna grödor som skulle minska användningen av bekämpningsmedel och gödsel. En del av dessa grödor skulle också öka avkastningen. Nya GMO-regler i Europa är därför nödvändigt. EU behöver ändra sitt regelverk så att det överensstämmer med nya modern GMO-teknik som exempelvis gensaxen Crispr. De lagar som finns nu skapades innan den tekniken fanns tillgänglig.

Förra sommaren la EU-kommissionen därför fram ett förslag om nya regler för GMO-grödor. I korthet går de ut på att växter som ändrats på sätt som inte skiljer sig från växter som förädlats på traditionellt sätt ska bli möjliga att odla i Europa.

EU-parlamentet har nu också sagt ja till förslaget och det som kvarstår är att ministerrådet beslutar om förslaget. Länder som är positiva till förslaget är exempelvis Sverige och Danmark medan bland annat Ungern och Polen är negativa.

Förutom de fördelar som redan nämnts så finns det också nya grödor som är torktåligare och andra som bättre står emot skadedjur. Men en ny lagstiftning skulle de också kunna odlas. et är helt enkelt dags för nya GMO-regler i EU och Europa.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.