821 kriminella nätverk i Europa kartlagda

Europol har kartlagt 821 kriminella nätverk i Europa som de anser vara särskilt farliga. Inte ett enda av dem verkar vara svenskt. Däremot finns det flera kriminella nätverk i de baltiska länderna, Polen, Tyskland, Nederländerna och Belgien. Liksom i Frankrike, Spanien, Italien, Rumänien, det forna Jugoslavien och Ukraina. De flesta av dem består av kriminella av en mängd olika nationaliteter.

Kartläggningen har gjorts för att effektivt försöka prioritera resurser och vägleda politiska åtgärder. Den är tänkt som stöd till brottsbekämpande myndigheter och beslutsfattare. Detta för att de ska kunna bygga upp en tydlig förståelse för hur de farligaste kriminella nätverk fungerar och hur de påverkar EU.

Europols nya rapport heter ”Avkodning av EU:s mest hotfulla kriminella nätverk”. Den fördjupar sig i egenskaperna hos de kriminella nätverk i Europa som anses vara allra farligast..

Rapporten är ett av viktigare resultaten från det belgiska ordförandeskapet i EU. De som står bakom rapporten menar att den kan vara ett viktigt verktyg för att bekämpa organiserad brottslighet inom EU.

Vad säger ansvariga politiker

– Brottslingar trivs i hemlighet, men vi ändrar på det. Denna Europolrapport är den mest omfattande studien om viktiga kriminella nätverk som någonsin genomförts på europeisk nivå av brottsbekämpande myndigheter, säger Catherine De Bolle i ett pressmeddelande. Hon är VD i Europol.

– Tack vare samarbetet mellan alla EU-medlemsstater och 17 Europols partnerländer lyser vi upp verksamheten i de mest hotande kriminella nätverken i EU. Dessa uppgifter, som nu är centraliserade till Europol, kommer att ge de brottsbekämpande myndigheterna det försprång de behöver för att bättre rikta in sig på och genomföra gränsöverskridande brottsutredningar, fortsätter hon.

Organiserad brottslighet är ett av de största hoten vi står inför idag och hotar samhället med korruption och extremt våld. Vi måste veta vad vi bekämpar – det är därför kartläggning av organiserad brottslighet är ett centralt mål för vår EU-strategi för organiserad brottslighet och den färdplan som jag lanserade i oktober förra året, Jag gratulerar Europol till detta viktiga betänkande, säger Ylva Johansson. Hon är EU-kommissionären för inrikes frågor. Hon fortsätter:

– Resultatet är denna viktiga rapport som visar det kriminella hotet från över 800 kriminella nätverk med tiotusentals medlemmar.

Effekterna av dessa resultat kommer att få betydande konsekvenser för rättssystemen i hela EU och rättsstatsprincipen. Domare och åklagare kan bara bekämpa organiserad brottslighet om de är fria från hot, hot eller försök att påverka sin professionella integritet. Vi måste försäkra oss om att så är fallet. säger Didier Reynders. Han är EU-kommissionären för rättsliga frågor och fortsätter:

– Eftersom de mest hotfulla kriminella nätverken driver gränslösa kriminella operationer är samarbete mellan experter avgörande. Det är därför kommissionen kommer att stödja förslag om ett nytt rättsligt nätverk inom EU, som ska placeras hos Eurojust, med fokus på organiserad brottslighet, inklusive High Value Targets.

De 821 nätverken

Alla EU:s medlemsstater och 17 av Europols partnerländer bidrog med data för att identifiera de mest hotfulla kriminella nätverken i Europa. Detta resulterade i en unik datauppsättning av 821 kriminella nätverk med hög risk, med omfattande information om alla aspekter som beskriver dem och hjälper till att bedöma deras hot.

De kriminella nätverken valdes ut utifrån kriterier kring det hot de utgör. Antalet medlemmar i dem  överstiger 25 000 individer. Frågan är dock om rapporten kommer att betyda något. Jag misstänker att det bara blir ett nytt dött dokument. Ett dokument utan någon som helst praktisk betydelse.

Bland de kartlagda nätverken märks Albanska maffian, de italienska kriminella nätverken Cosa Nostra, Camorra och ’Ndrangheta liksom Mocro maffia Dessutom franska- och spanska kriminella nätverk liksom många andra mindre kända kriminella grupperingar. Inget av dem namnges dock i rapporten.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

2 svar på “821 kriminella nätverk i Europa kartlagda”

Kommentarer är stängda.