Det största klanbaserade kriminella nätverket

Världens största kriminella släkt- och familjebaserade kriminella nätverk är ’ndranghetan. Det är det mest extrema exemplet på det som i svensk debatt kallas klanbaserad brottslighet. ’Ndranghetan hör hemma i Kalabrien i södra Italien. Den består av en mängd olika släktnätverk (klannätverk, ’ndrine) som både samarbetar och konkurrerar.

För att försöka undvika våldsamma familjefejder skapades år 1991 en gemensam kommission för ’ndranghetan, La Provincia.  La Provincia medlar i konflikter mellan olika familjer och släkter. Strukturen är indelad i tre mindre kommissioner, mandamenti, som tar hand om var sin del av Kalabrien. En för Aspromonte och Locri (Ionica o Montagna), en för slätten runt Gioia Tauro (Tirrenica o Piana) och en för Reggio di Calabria (Citta). Även i andra länder och andra delar av Italien har de en liknande organisation. Detta gäller om flera klaner är närvarande. I Kanada finns minst 7 stycken ’ndrine (klaner) närvarande och de samordnas via camera di controllo, en kontrollkommission.

Organisation. Bild: Marcuscalabresus. Licens: CC BY-SA 3.0

Kalabrien

Det finns över 100 klaner (släktnätverk, ’ndrine) inom ’ndranghetan varav de allra flesta är verksamma i den tidigare provinsen Reggio di Calabria. Viktiga centralpunkter för organisationen är städerna PlatìLocriSan LucaAfrico, Altomonte, Marina di Gioiosa Ionica, Gioiosa Ionica, Castellace, Melito di Porto Salvo, Gioia Tauro och  Reggio di Calabria. San Luca är den viktigaste orten och centralt för många klaner, släkter och familjer. Verksamheten i städerna styrs av lokala kommissioner kallade locale medan familjernas lokala organisering kallas ’ndrine och utgör delar av locale.

Totalt anses ’ndranghetan ha minst 10 000 medlemmar i världen varav cirka hälften i Kalabrien. De är verksamma även i norra Italien och har infiltrerat politiken i Rom. För interaktionen med politiker runtomkring i Italien har de hemlig organisation inom själva ’ndranghetan som de kallar La Santa. Där kanäven personer som inte är medlemmar i ’ndranghetan vara med. Exempelvis byråkrater, poliser, politiker, företagare, höga chefer osv kan vara med.

Länder där ’ndranghetan har stor närvaro är bl.a. Australien, Belgien, Kanada, Tyskland, Nederländerna, Malta, Slovakien, Schweiz, Spanien, Storbritannien och USA.

Kända ’ndrine (klaner, släkter)

Bland kända ’ndrine (klaner/släkter/familjer) kan bl.a. nämnas Piromalli, Violi, Ursino, Suraci, Aracri, Fazzari, Strangio, Nirta, Pelle, Vottari, Romeo, De Stefano och Tegano. Vidare Giorgi, Comisso, Luppino, Bruzzese, Coluccio, Verdaci, Stalteri, De Maria, Papalia, Lusitano, Racco, Figiomeni, Pesce, Bellocco, Barbaro, Sergio och Italiano. Dessutom finns exempelvis Arena, Muratore, Benvenuto, Condello, Alvaro, Aquino, Araniti, Cataldo, Cordi, Iamonte, Libri, Rosmini, Mammoliti och Imerti. Molé, Morabito, Mazzaferro, Serraino, DiGiovine, La Rosa, Pisera och Mancuso är ytterligare några kända ’ndrine.

Många av familjerna och släkterna är släkt med varandra då personer från ’ndrangheta-familjer främst verkar gifta sig med andra personer ur ’ndrangheta-familjer.

Sverige och Tyskland

I Sverige anses inte ’ndranghetan ha etablerat sig men de är kända för att samarbeta med albanska kriminella nätverk som ju sen länge existerar i Sverige. Inte heller andra välorganiserade och klan/släkt/familjebaserade kriminella italienska nätverk som camorran (Neapel), Cosa nostra (Sicilien), Stidda (Sicilien), Società foggiana (Apulien), Sacra Corona Unita (SUC) i Apulien eller Mala del Brenta i Veneto existerar i Sverige. ’Ndranghetan är dock väletablerad i Tyskland och flera olika ’ndrine finns där.

I Sverige precis som i Tyskland finns också några kriminella nätverk med koppling till Libanon och folkgruppen mhallami. Dessa nätverk liknar ’ndranghetan men är mycket mer oorganiserade och inte koordinerade på samma sätt. ’Ndranghetan anses av den tyska polisen var det mest välorganiserade och mäktigaste kriminella nätverket i Tyskland. Bra mycket bättre organiserade än de kriminella mhallaminätverken. De senare kanske dock har fler medlemmar totalt. I Sverige finns också ett välorganiserat kriminellt klanbaserat nätverk bland syrianer från Turkiet och Libanon, Södertäljenätverket.

Förutom kriminella albanska nätverk i Sverige har en del kriminella svenska nätverk sannolikt kommit i kontakt med ’ndranghetan i Spanien. Då ’ndranghetan är den största förmedlaren av kokain från Latinamerika i Europa kommer sannolikt mycket av det kokain som förts in till Sverige från ’ndranghetan. Det är därför lite intressant (och oroande) att se att flera italienska namn förekommer bland personer som tillhör den så kallade Vermahmood-falangen (M-falangen) i Tynnered. Samtidigt finns det inga som helst tecken på att ’ndranghetan eller något annat italienskt kriminellt nätverk etablerat sig i Sverige.

Det är också troligt att svenska spelföretag som ofta är baserade på Malta kommit i kontakt med ’ndranghetan och deras finansiella operationer och penningtvätt. Men det är samtidigt så att de skattesmittande ägarna av de svenska spelföretagen kanske inte förstått att de haft kontakt med ’ndranghetan.

Klanbaserad kriminella nätverk

Förutom från Italien är den här typen av klan/släkt/familjebaserade kriminella nätverk kända från Kreta och Peloponnesos (främst Mani) i Grekland, Albanien, Sardinien, Korsika, Libanon och Turkiet. Men inga av de andra nätverken är lika välorganiserade som de italienska. I dessa områden har även hederskultur existerat mycket länge. I de flesta europeiska länder har hederskulturen med tiden försvagats kraftigt samtidigt som den organiserade brottsligheten blivit bättre organiserad och starkare.

Läs också: