Fediversum förvandlas och kan bli en viktig del av Internet

Fediversum som består av en mängd programvaror och servrar som kan prata med varandra. Användarna på de olika sajterna eller instanserna som de kallas i Fediversum kan följa varandra och interagera med varandra oberoende av vilken server (instans) de har sitt konto på. Fediversum förvandlas nu i rask takt genom att stora sajter ansluter sig och planerar att ansluta sig.

En fördel med Fediversum är att inget storbolag lan bestämma över vad en använder ser i sitt flöde. Det finns inga storföretagsstyrda algroritmer eller nån reklam. Enskilda Fediversumsinstanser kan dock ha reklam om de vill. En sådan instans kommer dock sannolikt att stängas av från många andra instanser. Fediversum har funnits länge men har inte fått nåt genombrott.

Ett problem för Fediversum är att de flesta programvaror är bökiga att installera. Dessutom måste en användare alltid välja en instans först. De som en vill följa är ofta på en helt annan instans.

Fediversum uppmärksammades stort i samband med att Elon Musk (X Corp) tog över Twitter och förändrade det på många sätt vilket uppfattades som negativt. Många användare lämnade därför och skaffade istället konton på Mastodon, Bluesky eller Threads. Mastodon är en del av Fediversum (använder protokollet ActivityPub) bakom Bluesky står Jack Dorsey som var en av grundarna av Twitter en gång i tiden. Han står också bakom Nostr som är ett federerat protokoll och en programvara. Threads är företaget Metas alternativ till Twitter eller X som Musk döpt om det till. Ändå har Fediversum inte slagit igenom.

Threads

Men nu är det troligen på väg att ändra sig och det kan vara så att Fediversum får ett rejält genomslag i år eller nästa år. Storföretaget Meta (äger också bl.a. Facebook, Instagram och WhatsApp) har exempelvis bestämt att Threads ska bli en del av Fediversum. De har sakta men säkert gjort delar av Threads i vissa länder tillgängliga i Fediversum. Men det fungerar inte i hela världen och Fediversums övriga delar är ännu inte tillgängliga i Threads.

Det är troligt att Threads med sina cirka 130 miljoner månatligt aktiva användare (MAU) 190 miljoner registrerade) blir en del av Fediversum till hösten i år eller våren 2025.

Många i Fediversum har uttryckt oro över att Threads kan bli en del av Fediversum och många instanser har redan i förhand blockat Threads. En del av dem samarbetar i vad de kallar Fedipact. Av de större svenska instanserna är Threads blockerat på Feddit.nu, Spejset, Acc.sunet och Acc.umu. Troligen även Aggregatet även om det inte gått att kolla. Övriga federerar Threads.

Flipboard

Ett annat företag, Flipboard Inc, har däremot gjort sin sajt, Flipboard.com fullt tillgänglig i Fediversum. Det går att följa konton på Flipboard från vilken Fediversuminstans som helst och det går att kommentera på inlägg och artiklar i Flipboard varsom helst i Fediversum. Om det också går att följa andra konton i Fediversum från ett konto på Flipboard är mera oklart. Flipboard har ungefär lika många aktiva användare som Threads.Flipboard inc har också en Mastodoninstans, flipboard.social.

Ingen har ifrågasatt Flipboards närvaro i Fediversum. Det är helt enkelt inte ett kontroversiellt företag och inte dominerande på något sätt på samma sätt som Meta är. totalt har Flipboard 145 miljoner månatligt aktiva användare. Antalet konton på sajten är okänt men det finns minst 11 000 publicister, cirka 28 miljoner så kallade magazines (2016, idag sannolikt minst det dubbla), ett mycket stort antal kreatörer och ett stort antal bloggar.

WordPress

Men den största förändringspotentialen finns någon annan stans. 42% av världens webbsajter (cirka 835 miljoner) är gjorda i den fria och öppna programvaran WordPress. Antalet användare är dock mycket flera, kanske uppemot 2 miljarder.

Varje WordPress-sajt kan bli en del av Fediversum genom att några tillägg installeras. Med tillägget ActivityPub blir sajten tillgänglig i Fediversum som en egen instans och med tillägget Friends kan alla användare på en WordPressinstans följa användare på andra instanser i Fediversum. Kompletterat med NodeInfo och Webfinger blir WordPressinstansen lättare att hitta för andra i Fediversum. Men tillägget Enable MastodonApps är det dessutom möjligt att följa instansen i de många appar som finns för Mastodon.

BBPress och BuddyPress

Med hjälp av WordPress går det också att bygga diskussionsforum med tillägget BBPress och gruppsajter med BuddyPress. Det verkar som om federering ännu inte fungerar för dessa programvaror/tilläg till WordPress men kanske det kan fungera då jag ännu inte hittat nån som testat. BuddyPress har en mängd egna tillägg men många standardtillägg för WordPress fungerar också.

Det finns även en kommersiell grupprogramvara som också är ett tillägg för WordPress som går under namnet BuddyBoss. BuddyBoss är en mer komplett programvara än BuddyPress och görs av ett företag med samma namn. Tillägg till BuddyPress kan också användas till BuddyBoss. Förmodligen fungerar ActivityPub inte för BuddyPress och BuddyBoss.

Även WordPress.com som är ett blogghotell med 60 miljoner bloggar (antalet användare är sannolikt 3 gånger så många) som drivs av Automattic Inc har gjort det möjligt att ansluta alla bloggar på plattformen till Fediversum. Även där kräver det än så länge en aktiv handling. Automattic har dock inte på sina egna sajter som wordpress.tv och andra inte öppnat för Fediversum.

Begränsningen som finns är att den som vill göra en WordPressajt till en Fediversuminstans måste göra ett aktivt val. Men tänk om utvecklarna av WordPress bestämmer sig för att göra stöd för ActivityPub som standard för alla WordPressinstallationer och att det istället krävs en aktiv handling för att göra sajten otillgänglig i Fediversum. På det sättet fungerar det i Flipboard. Det skulle innebära att Fediversum skulle utgöra nästan hälften av alla sajter på Internet.

En stor fördel med WordPress är att det är mycket lätt att installera.

Tumblr

Automattic Inc planerar också att ansluta bloggplattformen Tumblr (tumblr.com) till fediversum. Det är ett blogghotell med 100 miljoner bloggar och 300 miljoner MAU, dvs dubbelt så många användare som Flipboard eller Threads. Det verkar dock dröja med anpassningen till Fediversum så kanske det är så att koden för Tumblr är svår att anpassa.

NextCloud

En stor kommersiell programvara för gruppsamarbete, fildelning med mera som NextCloud har också öppnat för Fediversum genom ett tillägg, NextCloud Social. Det innebär att NextCloud servern blir en instans i Fediversum. Ett annat tillägg, Mastodon Integration, möjliggör för NextCloud-användare att integrera sitt Mastodon-konto i sitt NextCloudkonto. NextCloud har cirka 20 miljoner månatligt aktiva användare på omkring 148 000 sajter.

Discourse

Forumprogramvaran Discourse har också genom ett tillägg gjort det möjligt för alla användare att aktivt göra valet att bli en del av Fediversum. Det går alldeles utmärkt att följa trådar på instanser som kör Discourse. Men precis som med WordPress krävs det en aktiva handling för att en server med Discourse ska bli en instans i Fediversum. Det finns omkring 12 000 Discourse-sajter.

Bluesky och Nostr

Också BlueSky som använder AT-protokollet är tillgängligt i Fediversum. Bluesky-användare kan följa och interagera med konton i Fediversum genom programvaran och sajten BridgyFed. Och omvänt kan Fediversumanvändare göra samma ska med användare i Bluesky. Men det kräver aktiv handling. Bluesky ägs av Jack Dorsey som också varit med och skapat Nostr. Bluesky har 5,6 miljoner användare och cirka 160 000 aktiva användare.

BridgyFed kan också användas för att göra vilken webbsajt som helt tillgänglig på internet.

Även Nostr kan kopplas till Fediversum genom Mostr som då blir relays i Nostr-nätverket och instanser i Fediversum. Användare i Fediversum kan på så sätt följa och interagera med Nostranvändare och omvänt. Nostranvändare känns igen på att de istället för en typisk internetadress har en lång rad med siffror och bokstäver som adress efter sitt namn.

Mostr drivs av Soapbox Inc som också utvecklar programvaran Soapbox som bygger på att Pleroma också är installerat. Det går också att installera Soapbox på en installation av Mastodon. Företaget ägs av Alex Gleason som tidigare arbetat på och byggt upp den högerextrema Trumpsajten Truth Social.

Buffer

Buffer är en programvara som är fri att använda och kan fungera som en webbaserad Mastodonklient. Men Buffer är också en publiceringsprogramvara som kan kommunicera via ActivityPub och publicera inlägg till ett Mastodonkonto. Buffer finns också som appar för Android och iOS. Sajten Buffer erbjuder också flera andra tjänster inklusive möjligheter att posta till andra sociala medier.

Fedica

Fedica är ytterligare en programvara av samma sort som Buffer. Fungerar både som en Mastodonklient och ett sajt för att skriva som sen kans postas till Mastodon såväl som till andra sociala medier. Finns enbart som webbaserad app där de dessutom erbjuder flera andra tjänster.

Medium.com

En annan stor sajt som förmodligen också funderar på att bli en del av Fediversum är Medium.com. De, Medium Inc, har än så länge bara startat en egen Mastodoninstans, me.dm. De har dock inte pratat om att göra deras egen sajt till en instans i Fediversum. Medium.com har cirka 100 miljoner månatligt aktiva användare.

Mozilla

Utvecklarna av webbläsaren Firefox, Mozilla, är också intresserade av Fediversum. Än så länge har också de nöjt sig med att starta en Mastodoninstans, mozilla.social. Men det finns idag tillägg till Firefox som gör det enkalr att spar länkar till ett Mastodonkonto eller gör det mer praktiskt att använda webbläsaren som en klient för Mastodon. Kanske kan det i framtiden bli så att Firefox blir en webbläsare specialanpassad till Fediversum.

Ghost

Nyhetsbrevs- och bloggplattformen Ghost (liknar det mer kända Substack) har för avsikt att under 2024 göra det möjligt för användare av deras produkter att bli delar av Fediversum. En blogg och ett nyhetsbrev på Ghost.io kan då bli en instans på Fediversum på samma sätt som en WordPressajt kan bli det. Ghost används av cirka 13 miljoner sajter.

Buttondown

Buttondown är ytterligare en nyhetsbrevsprogramvara som har för avsikt att anpassa sig till Fediversum och låta nyhetsbreven bli instanser i Fediversum.

Known

En annan publiceringsprogramvara som har för avsikt att utveckla stöd för Fediversum är Known. De som har webbsajter gjorda med Known kommer då att kunna göra dem till Fediversum-instanser. Tanken är att det ska vara klart under 2024.

Viverse

Några som kommit lite längre med integration med Fediversum är företaget HTC som har sajten Viverse som erbjuder virtuella världar. De håller på att bygga upp sajtens närvaro i Fediversum och göra den till en Fediversuminstans.

BBC

Det stora brittiska TV-bolaget BBC har för sin del startat en egen Mastodoninstans, social.bbc. Men de planerar också att gå vidare och undersöka hur de kan göra sitt material tillgängligt i Fediversum på andra sätt.

Det finns säkert mer som jag inte lyckats hitta eller känner till.

Läs mer:

 

Ett svar på “Fediversum förvandlas och kan bli en viktig del av Internet”

Kommentarer är stängda.