Rekordstort beslag av narkotiska läkemedel

Tullverket har under början av 2024 beslagtagit stora mängder narkotiska läkemedel. Efter fyra månader beslagtogs det mer tabletter än under hela 2023. I januari gjorde tullkriminalen i Göteborg ett rekordstort beslag av narkotiska läkemedel. Nästan två miljoner Ksalol-tabletter. De var tillverkade i Serbien och innehåller det narkotikaklassade ämnet Alprazolam.  Nu har tre män åtalats för synnerligen grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott.

En del av det stora beslaget av narkotikaklassade Ksalol-tabletter

En del av det stora beslaget av narkotikaklassade Ksalol-tabletter som Tullverket gjorde i januari. Foto: Tullverket

– Det här fallet visar att det bedrivs en omfattande organiserad smuggling av narkotiska läkemedel som tillverkas i Serbien och sedan smugglas till Sverige via Ungern. Den här ligan misstänker vi har organiserat flera liknande smugglingsresor, säger Ingela Östmark i ett pressmeddelande. Hon är chef på Tullverkets kriminalavdelning Väst.

Rejäl ökning

Under 2023 stoppade Tullverket nästan tre miljoner narkotiska tabletter och kapslar. Efter årets fyra första månader är beslagsmängden redan större, nästan 3,7 miljoner. En del av förklaringen är det stora beslaget i Göteborg i januari då en serbisk lastbilschaufför och hans två landsmän ertappades med att frakta, lasta om och fördela mängder av narkotiska preparat som var tänkt att säljas på den svenska marknaden.

Spaning gav resultat

– Vi hade spaning på de två åtalade männen som bor i Sverige. I början av januari dumpade de flera lastbilsdäck på Kvibergs kyrkogård i norra Göteborg. I ett av de urskurna däcken hittade vi en kvarglömd tablettkarta med det narkotikaklassade sömnmedlet Zolpidem. Då fick vi bekräftat att de sysslade med smuggling av narkotiska preparat, säger Ingela Östmark.

Den 17 januari dirigerade männen en serbisk lastbilschaufför att köra till ett hyrlager i Göteborg. Där togs lastbilen emot och en del av lasten flyttades till ett förråd. Sedan fortsatte chauffören sin resa mot Stockholm. Då slog Tullverkets kriminalspanare till och grep två av männen när de kom ut från hyrlagret med en väska som innehöll drygt 10 000 Ksalol-tabletter. Lastbilen stoppades en stund senare på E40 innan Borås.

Stora beslag

I lastbilen hittade tulltjänstemännen nästan 1,5 miljoner Ksalol-tabletter gömda i 42 kartonger som skulle ha innehållit plastprodukter. Den 44-årige serbiske chauffören greps som misstänkt för grov narkotikasmuggling. När det hyrda förrådet genomsöktes hittades nio kartonger som innehöll drygt 427 000 Ksalol -tabletter. I samma förråd fanns också drygt 21 000 tabletter av andra preparat, bland annat sömnmedel, anti-depressiva läkemedel, psykosmedicin, ångestdämpande medel och potensmedel.

– Vi har inte lyckats reda ut vad alla dessa preparat var tänkt att säljas men helt klart var det en omfattande kriminell verksamhet. Männens lager av serbiskt tillverkade läkemedel var rena rama drogapoteket, konstaterar Ingela Östmark.

Tre åtalade

Åklagaren lämnade på måndagen in en stämningsansökan till Göteborgs tingsrätt mot de tre männen i narkotikaligan.

Den 44-årige serbiske lastbilschauffören åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling eftersom han förde in 1 936 905 stycken Ksalol-tabletter till Sverige utan tillstånd. De två andra serbiska männen, 40 respektive 53 år gamla, åtalas för grovt narkotikabrott.

Åklagaren yrkar också att den 44-årige chauffören och den 53-årige mannen skall utvisas från Sverige efter avtjänat straff. Om männen fälls riskerar de fyra-sex års fängelse.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.