Kokainkuriren från kriminalvården

Fem män från nordöstra Skåne har åtalats för inblandning i transporter av stora mängder kokain till Stockholm. En av de åtalade är en man som vid tiden för brotten arbetade i Kriminalvården i Skåne. Kokainkuriren från kriminalvården.

En av 23 kilo kokain ska ha hämtats i Åstorp vid två olika tillfällen. Några kilo kokain ska också transporterats från Helsingborg. Några av de åtalade ska också ha hanterat cannabis och tunga vapen. Brotten begicks under 2020 och 2021. De har upptäcks i efterhand genom att polisen fått tillgång till krypterade chattar. De fem åtalade är:

  • H*nr#k T@ub* som är misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott, grovt narkotikabrott i 4 fall och grovt vapenbrott i 2 fall. Har tidigare arbetat som vakt på ett fängelse.
  • M@ck# Ag*l#s. Misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott och grovt narkotikabrott i 4 fall.
  • N#kl@s H@ggö. Misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott och grovt narkotikabrott i 4 fall.
  • H*m#n H0sse#n. Misstänkt för två fall av synnerligen grovt narkotikabrott, 5 fall av grovt narkotikabrott och 3 fall av grovt vapenbrott. En känd gängkriminell från Charlottesborg (Challan) i Kristianstad. Har vid ett tidigare tillfälle blivit skjuten i höften.
  • Shp*nd M@lik#. Misstänkt för ett fall av synnerligen grovt narkotikabrott.

Sammanlagt misstänks de för att ha transporterat kokain för mångmiljonbelopp. Kokainkuriren från kriminalvården misstänks också för att på uppdrag av den personen som pekas ut som ligans ledare ha transporterat vapen. Däribland en kalasjnikov.

Mannen har dock inte arbetat hos kriminalvården sedan i januari 2021 då han greps för misstankar om grovt vapenbrott. Den gången handlade det om innehav av en kulspruta och en pistol. För det dömdes till tre års fängelse. I och med det nya åtalet i Kristianstads tingsrätt riskerar han ett betydligt längre fängelsestraff. Den tidigare kriminalvårdaren har nästan inte sagt ett ljud i polisförhören.

Nyligen har det också avslöjats en ny stor kokainhanteringshärva i Åstorp. Kanske inte så underligt då Åstorp ligger bra till för distribution av kokain. Nära den av Syndikatet kontrollerade hamnen i Helsingborg, invid två stora vägar som leder till Göteborg/Oslo, respektive Stockholm och nära järnvägarna till samma ställen.

Läs mer:

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.