Ny bok av Didier Eribon

Didier Eribons bok Tillbaka till Reims – som också blivit teaterpjäs – är en klassiker i den moderna litteraturen om klass. Nu har han skrivit en uppföljare: Vie, vieillesse et mort d’une femme du peuple [ungefär: En kvinna av folkets liv, ålderdom och död]. Det är en essäistisk bok om hans mor, med fokus på hur hennes liv (och död) formades av hennes klasstillhörighet.

Än så länge finns Eribons bok, vad jag vet, bara på franska och tyska. Jag hoppas att den snart översätts till fler språk, inklusive svenska, för den är mycket bra.

En av boken styrkor är att den visar hur klass påverkar sådant som brukar kallas existentiella frågor (exempelvis frågor om döden). En annan är att Eribon förmår hämta uppslag för sina funderingar från många olika håll: den egna familjehistorien, sociologisk forskning, journalistik, filosofi och – inte minst – skönlitteraturen. Därigenom blir hans bild av det franska klassamhället både nyanserad och engagerande.

Magnus Nilsson

Ursprungligen publicerat på Litteratur och klass. Publicerad här i enlighet med licensen CC-BY-NC 4.0.

Ett svar på “Ny bok av Didier Eribon”

Kommentarer är stängda.