Valutasmugglare och bidragsfuskare fast på Arlanda

I april genomfördes en myndighetsgemensam kontrolloperation på Arlanda flygplats under ledning av Tullverket. En mängd valutasmugglare och bidragsfuskare åkte fast. Målsättningen var för att hindra kriminella som från att smuggla valuta och värdeföremål till länder utanför EU. Resultatet blev att kontanter och guld värt över 4,5 miljoner kronor stoppades och att Kronofogden kunde utmäta drygt 1,6 miljoner i skulder. Dessutom rapporterade 95 misstänkta fall av bidragsfusk in till Försäkringskassan.

50 000 kronor fördelade på 100 stycken 500-kronorssedlar som var gömda i tejpade chokladförpackningar.

50 000 kronor fördelade på 100 stycken 500-kronorssedlar som var gömda i tejpade chokladförpackningar. Foto: Tullverket

– I arbetet mot den organiserade brottsligheten har vi utökat kontrollerna av passagerare på väg till och från länder som vi vet är intressanta för smugglare av kontanter och andra värdeföremål. Därför är jag extra nöjd med resultatet från kontrolloperationen på Arlanda flygplats under april, säger Johan Norrman som är vikarierande generaltulldirektör på Tullverket.

Samverkan med andra

Kontrolloperationen på Arlanda leddes av Tullverket men utfördes i samverkan med Kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan och Polismyndigheten eftersom Tullverkets personal saknar befogenheter att ensamt agera mot misstänkt penningtvätt, personer med skulder eller bidragsfuskare.

– Vi kontaktar polisen varje gång vi misstänker penningtvätt eftersom det är de som utreder. Detsamma gäller utmätning av skulder. Vi utför inte distansutmätning åt Kronofogdemyndigheten utan går via polisen som i sin tur kontaktar kronofogden. Tyvärr är det inte alltid som polisen har möjlighet att prioritera ärendet och då släpps den misstänkte. Så det underlättar betydligt när flera myndigheter kan vara på plats samtidigt som under den här operationen, säger Johan Norrman.

Önskan om bättre verktyg

Det finns stora möjligheter att ytterligare försvåra för kriminella att föra ut sina brottsvinster men att det då krävs ändrad lagstiftning på flera områden.

– Det känns angeläget att förutsättningarna för ett nytt brott när det gäller smuggling av kontanter över gräns utreds. Det skulle kunna innebära att vi får helt andra möjligheter att arbeta underrättelsebaserat och bedriva effektiv gränskontroll samt stoppa den organiserade brottsligheten från att föra ut stora belopp, säger Johan Norrman.

En annan lagändring som skulle bidra till att stoppa de kriminella vore om det fanns en anmälningsskyldighet när stora belopp förs ut till ett annat EU-land. Idag finns ingen sådan begränsning i Sverige och Tullverket saknar därmed befogenheter. Med en sådan skyldighet får Tullverket möjlighet att agera mot kontantutförsel vid inre gräns mot ett annat EU-land. I Danmark är det ett krav. Den som inte i förväg anmäler utförsel av valuta från Danmark får betala en sanktionsavgift på 25 procent av beloppet.

Resultatet från operationen

Vid den förstärkta operationen på Arlanda genomfördes 523 kontroller som drog in motsvarande drygt 6,7 miljoner kronor till statskassan. 57 ärenden överlämnades till Kronofogdemyndigheten och resulterade i utmätningar värda över 1,6 miljoner kronor. Polisen fick ta emot 16 penningtvättsärenden på sammanlagt 4,5 miljoner kronor. Två av ärendena rörde guld till ett värde av 3,1 miljoner kronor. Tullverket rapporterade tullförseelser för cirka en halv miljon kronor.

Dessutom tog Försäkringskassan emot 95 ärenden som gällde misstänkta bedrägerier mot transfereringssystemet. Det handlade om passagerare som bland annat tagit emot sjukpenning, föräldrapenning, merkostnadsersättningar och a-kassa.

Omfattande penningtvätt

Förra året stoppade Tullverket motsvarande 9,7 miljoner kronor i kontanter på Arlanda och 3,6 miljoner på Landvetter. Under årets fyra första månader är motsvarande siffror 6,2 miljoner på Arlanda och 0,7 miljoner på Landvetter. Om även värdeföremål räknas med så blir totalsumman för de båda flygplatserna 10,6 miljoner kronor under årets fyra första månader. Under hela 2023 var motsvarande siffra 17,5 miljoner kronor.

Om samtliga Sveriges gränsövergångar till länder utanför EU räknas med så blir summan för stoppade kontanter och värdeföremål under årets fyra första månader motsvarande 19 miljoner kronor. För hela 2023 var den summan 87 miljoner.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Ett svar på “Valutasmugglare och bidragsfuskare fast på Arlanda”

Kommentarer är stängda.