Splittringen i Foxtrotnätverket

Splittringen i Foxtrotnätverket mellan två av de ledande personerna började med flera händelser i Turkiet. Flera skjutningar och ett rån.

Därefter drabbades Stockholms- och Uppsalaområdena av en omfattande våldsvåg under framförallt september månad. Vid mitten av november upphörde våldet samtidigt som den ena va de två stridande falangerna, falang Räven, kring Rawa Majid tvingade bort från Turkiet. Flera av de som var lojala med Rawa Majid greps sedan i andra länder medan andra sköts ihjäl.

Totalt skedde över 70 våldsdåd i september och oktober 2023. Våldet riktades i stor utsträckning riktats mot släktingar till olika gängmedlemmar genom attacker på närstående i Sverige. Anhöriga, vänner och kriminella kumpaner. Vid ett 30-tal händelser är kopplingen till gängmedlemmar väldigt tydlig. I andra fall har dåden utförts för att de drabbade har haft samröre med personer som ingår i de två olika falangerna.

Istanbul

Det hela startade med ett rån i en lägenhet i Istanbul som riktades mot Umut Koyuncu. Hans anses vara en av Ismail Abdos (jordgubben) närmaste vänner men anses inte varit en del av Foxtrotnätverket. Koyuncu blev angripen och rånad i sitt hem av ett antal personer kopplade till Nätverk Foxtrot. Vid angreppet blev han beskjuten och avlossade själv skott, Ingen blev dock skadad. Gärningsmännen försvann sedan ur bostaden med smycken värda mer än en miljon kronor.

Umut Koyuncu uppges därefter ha anlitat ett mordkommando för att hämnas. Det ledde till en uppmärksammad skjutning i Istanbul mot ett kafé några dagar senare. De som besköts på kafét märks d evenska medborgarna Richard Icho Markou, Mevludin Mehonjic, Elvir Mutic och Salah Al-Zubeid från Norrköping samt Harris Österdahl (Vinstanätverket).

Totalt häktades sju personer för kaféskjutningen varav två svenskar, en person med initialerna I.A. och en person som i turkisk media kallades Setalla M.A.S.

Våldsvågen i Stockholm, Uppsala och Norrköping

Några dagar senare, natten till den 7 september, mördades Ismail Abdos mamma hemma i sin villa i Gränby i Uppsala. Ismail Abdo är ledare för Jordgubbsfalangen. Efter mordet på Ismail Abdos mamma ringde han flera av sina släktingar i Sverige och uppmanade dem att lämna sina hem på grund av hotbilden.

Ismail Abdos falang misstänks ha organiserat och betalat för huvuddelen av de dåd som följde i samband med våldsvågen i september och oktober, däribland flera mord.

Den 26 september skedde ett dåd på en adress i Åkersberga. Gärningsmännen anlade en brand vid villaentrén och skottskadade sedan en man när han försökte fly ut. Dådet tros ha varit en så kallad ”felskjutning” och den riktiga måltavlan misstänks ha varit pappan till en av Ismail Abdos närstående.

De inblandade personerna på Jordgubbens sida
Ismail Abdo

Den utpekade ledaren för den grupp inom Nätverk Foxtrot som hamnade i konflikt med Rawa Majid. Han kallas Jordgubben då hans familj är aktiv i den svenska bärbranschen.

Ismail Abdo har känt Rawa Majid sedan barnsben under uppväxten i Uppsala. Hans alias i alla de knäckt chattar polisen haft tillgång till är Dr Phil. Han ska ha varit den i Foxtrotnätverekt som hade bäst kontaktnät vad gäller vapen och korrupta myndighetsföreträdare.

Rawa Majids allierade ska enligt uppgift anse att Abdo  under lång tid ska ha försökt manövrera ut Rawa Majid. Abdos allierade hävdar att konflikten snarare grundade sig i att Ismail Abdo introducerat Rawa Majid för viktiga personer i Turkiet som Majid sedan har blåst.

Ett av de värsta våldsdåden i konflikten var mordet på hans mamma. Denna händelse skakade om den kriminella världen ordentligt. Den beskrevs som en stor chock även för personer i den undre världen och ledde till en lång rad hämndaktioner.

Ismail Abdo befinner sig såvitt det är känt i Turkiet tillsammans med sina närmsta allierade i den kriminella miljön. Medan rivalen Rawa Majids nätverk till stor del är utslaget befinner sig Abdos innersta krets fortsatt på fri fot.

Umut Koyuncu

Umut Koyuncu är uppvuxen i södra Stockholm men har de senaste åren bott i Turkiet och misstänks främst ha ägnat sig åt äldrebedrägerier. Han anses inte ha tillhört Foxtrotnätverket men var den som utsattes för det första våldsdådet. Han umgicks dock under flera år med Rawa Majid och andra personer i Foxtrotnätverket.

Senast han dömdes i Sverige var 2016. Till två och ett halvt års fängelse för grovt penningtvättsbrott för sin delaktighet när en bostadsrättsförening i Malmö länsades på miljonbelopp. Tidigare har han även dömts för bland annat bedrägerier med mobiltelefoner.

Han ska enligt Expressen ha varit en av de som organiserade mordet på Harris Österdahl i Sarajevo i slutet av oktober.

När våldsvågen var som mest intensiv i Sverige utfördes flera branddåd på eller i närheten av adresser som har koppling till Umut Koyuncus anhöriga. Två av dåden misstänks ha riktats mot samma grannhus av misstag. I mars 2024 skadades han vid en skjutning i Istanbul.

Carlos Arias

Ska vara en ledande person i Zeronätverket i Jordbro. Befinner sig troligen i Turkiet. Tillsamman med resten av Zeronätverket allierade han sig med Abdo när konflikten mellan Abdo och Majid bröt ut.

I maj 2020 greps Carlos Arias misstänkt för grovt narkotikabrott i en härva med koppling till Foxtrotnätverket. Han dömdes så småningom till ett och ett halvt års sluten ungdomsvård. Tidigare har han dömts till ungdomsvård för bland annat grovt vapenbrott, rån och flera fall av grov stöld. I samband med detta ska  Carlos Arias ha tagit sig in i Foxtrot-hierarkin och fått starka band till Rawa Majid. Han blev också en ledande person i Zeronätverket.

I konflikten mellan Nätverk Foxtrot och Dalennätverket vintern 2022-2023 och våren 2022 organiserade Zeronätverket flera mordförsök där utförarna var unga pojkar i 14–15-årsåldern. Ibou Badjie från Zeronätverket var den som styrde dessa våldsdåd. När Badjie greps på en McDonalds-restaurang i slutet av januari 2023 var han i sällskap med Carlos Arias.

Carlos Arias greps samtidigt, men för andra misstankar. Han satt häktad i ett halvår och åtalades så småningom för inblandning i ett mordförsök på en gängledare i Hässelby våren 2020. I slutet av juli 2023 frikändes Carlos Arias på alla punkter i tingsrätten. Han släpptes fri och tog sig snabbt utomlands.

En månad efter att Arias släpptes bröt internkonflikten i Foxtrot ut.

Mazlum Ayranci

Enligt polisen ska han vara en av ledarfigurerna i Zeronätverket från Jordbro. I början av 2023 var Mazlum Ayranci utpekad måltavla för en misstänkt mordplan i en annan gängkonflikt som i flera år pågått i Jordbro. En GPS-puck hade då monterats på hans bil och i en närliggande lägenhet hade misstänkta gärningsmän förberett skjutklara vapen och nyinköpta kläder. Han varnades av polisen och erbjöds personkydd. Han tackade nej och reste istället iväg till Turkiet.

När Ismail Abdos mamma mördades ringde Mazlum Ayranci till släktingar i Sverige och uppmanade dem att lämna hemmet på grund av en akut hotbild. En dryg vecka senare blev en av hans nära anhöriga angripen i sin bostad i Jordbro.

Mazlum Ayranci har tidigare dömts för grova våldsbrott. Som 16-åring dömdes han tillsammans med flera kumpaner för ett butiksrån där ett butiksbiträde blev skjuten fyra gånger. Som 20-åring dömdes han till fyra års fängelse för grov misshandel efter att han skjutit en person i benet.

I mars 2024 sköt han ihjäl i Istanbul.

Dogan Berk

En person som står Umut Koyuncu och Ismail Abdo nära. Befinner sig såvitt känt i Turkiet.

En rad våldsdåd i södra Stockholm har varit riktade mot Dogan Berks anhöriga. Och vid minst tre tillfällen har gärningsmän angripit adresser där personer som antagits ha släktkoppling för att de haft samma efternamn. Så var fallet den 12 oktober när en gärningsman beväpnad med automatvapen bröt sig in hos en barnfamilj i en villa i Västberga. Pappan i familjen sköts till döds och mamman blev skjuten i ryggen när hon försökte fly med sitt barn i famnen. Hon och barnet överlevde.

Dogan Berk är den av de utpekade huvudpersonerna i Foxtrotkonflikten som är minst gängkriminellt belastad sedan tidigare. I Sverige har han drivit en egen bilfirma och dömts för bedrägerier. Han förekommer under tio avsnitt i belastningsregistret.

De inblandade personerna på Rävens sida
Rawa Majid

Ledare för Foxtrotnätverket och liksom ledare för en av de grupperingar som ugjorde ena sidan i den interna konflikten so bröt ut under hösten 2023. Han har sedan 2020 gäckat svensk polis genom att hålla sig gömd i utlandet. Har i domar konstaterats fjärrstyra knarkhandel i Sverige under dessa år och har under lång tid varit efterlyst. Han har lyckats hålla sig undan den svenska rättvisan utomlands, bland annat i Irak och Turkiet.

Efter att den interna konflikten bröt ut flydde han i likhet med sina allierade från Turkiet. Var han befinner sig nu är oklart men det ryktas om Iran eller Afghanistan. Det kan förstås också vara Irak.

I Sverige är Rawa Majid efterlyste för en mängd narkotikabrott samt minst ett mord. Ett mord som skedde utanför Bandidos lokal i Haninge den 4 mars 2022 . Vid tillfället sköts dock fel man..

Rawa Majid är turkisk medborgare och äger flera fastigheter i landet, men har också haft sin bas i Sulaymaniyya i irakiska Kurdistan.

Mustafa Aljiburi

Mustafa Aljiburi (Benzema) och Rawa Majid lärde känna varandra i fängelse. De åtalades tillsammans för gemensamma narkotikabrott redan 2015. Aljiburi ppehöll sig länge i Turkiet men när den interna konflikten bröt ut flydde han till Irak.

Innan konflikten bröt ut uppstod en personlig konflikt mellan Aljiburi och Umut Koyuncu om ett gemensamt bedrägeriupplägg. Upplägget kollapsade då de inte kunde hålla sams.

Ett av de första dåden när våldsvågen bröt ut i september 2023 riktades mot Aljiburi. En sprängladdning placerades utanför hans folkbokföringsadress i Upplands Väsby. Den exploderade dock aldrig. Senare under våldsvågen utfördes minst tre sprängningar mot personer som är direkt eller indirekt anhöriga till Aljiburi. Dåden utfördes i Hässelby, Linköping och Upplands Väsby.

Han fejkade vid ett tillfälle sin död i Irak och gjord en stor sak av det. När han dök upp igen riktade han hot mot personer på Abdos sida. Mördades i Irak i januari 2024.

Elias Bäck

Ledarfigur i Bronätverket. Var en av de som besökte Rawa Majid  i Sulaymaniyya i Kurdistan och har senare också besökt honom i Turkiet och vistats där. Idag är han frihetsberövad i Tunisien tillsammans med fyra andra personer från Bronätverket. De är alla misstänkta för vapen- och narkotikabrott samt terrorbrott.

Elias Bäck är en av de personer i konflikten vars anhöriga har blivit utsatta för flest våldsdåd. I början av oktober skedde en handfull spräng- och branddåd i Stockholm med omnejd. I flera av fallen var det avlägsna och ingifta släktingar som blev direkta måltavlor för dåden.

Bäck är en central person i ett rappkollektiv som också omfattar Rhemon Ghide och en av bröderna Mohdhi.

I oktober gjorde några personer  ett misstag när de anlade en brand vid en bostad i södra Stockholm. Kvinnan på adressen har samma namn som en släkting till Bäck men är inte en släkting.

Våren 2023 frikändes Elias Bäck för synnerligen grovt narkotikabrott. Han stod åtalad för att ha hanterat stora mängder narkotika för Rawa Majid våren 2020. Han har tidigare dömts till fängelse flera gånger. Bland annat 2014 efter att ha kidnappat en man och tvingat honom att begära sms-lån.

Remon Ghide

Har i flera års tid ingått i det kriminella Bronätverket. Sitter i dag häktad i Tunisien tillsammans med fyra andra män ur Bronätverket. Månaderna innan gripandet misstänks Ghide, Bäck och Mohdhi ha spelat viktiga roller för Rawa Majids falang i internkonflikten. Detta bland annat genom rekrytering av utförare i Sverige.

Som maskerad rappare med artistnamnet ”5iftyy” har Remon Ghide släppt låtar som har spelats miljontals gånger på Spotify och Youtube. Har tidigare gjort låtar ihop med Einár. Rawa Majid har varit med i Remon Ghides musikvideor med dolt ansikte.

Han dömdes 2021 till fängelse för grovt narkotikabrott 2021. I mars 2023 utsattes hans hemadress för ett sprängattentat.

Yassine Mohdhi

Ingår i Bronätverkets inre kärna och står Rawa Majid nära. Mohdhi är en de som är frihetsberövade i Tunisien. Yassine Mohdhi är en av tre bröder som ingår i Bronätverket. Hans storebror är dömd för anstiftan till mord på en 15-årig pojke i Skogås i januari. Yassine Mohdhis lillebror dömdes i hovrätten i mitten av december 2023 till sex års fängelse för synnerligen grovt vapenbrott.

Under större delen av det första halvåret 2023 satt Yassine Mohdhi häktad misstänkt för att ha organiserat en hämndskjutning som svar efter att en släkting till Rawa Majid fått sin dörr beskjuten i Uppsala. Yassine Mohdhi frikändes dock sommaren 2023.

Familjens hem i Upplands-Bro utsattes för flera våldsdåd under 2023. Dömdes 2019 till en månads fängelse för misshandel och är historiskt dömd för bland annat grov olovlig körning, övergrepp i rättssak och rån.

 

3 svar på “Splittringen i Foxtrotnätverket”

Kommentarer är stängda.