Mord i Helsingborg gav livstids fängelse

Mord i Helsingborg gav livstids fängelse. Helsingborgs tingsrätt har dömt samtliga åtalade för inblandning i mordet på en 23-årig man den 22 augusti 2023 på Dalhem i Helsingborg. Mannen sköts ihjäl.

En ung man dömdes för mord, grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott efter att ha skjutit flera skott. Han greps med mordvapnet på sig kort tid efter att brottet hade utförts. Skytten var 16 år gammal när brotten begicks. Han dömdes till sluten ungdomsvård i fyra år.

En kamrat till skytten dömdes för medhjälp till mord. Utredningen visar att han reste till Helsingborg med skytten. Kamraten kan kopplas till en tomhylsa som anträffats på brottsplatsen och till en person som legat bakom mordet. Kamraten var 15 år gammal när brottet begicks. Han dömdes till sluten ungdomsvård i tre år.

De unga männen ingår i ett kriminellt nätverk i Växjö. De har ingen koppling till offret eller till Helsingborg. Enligt tingsrätten står det klart att mordet skett på uppdrag av andra.

Anstiftare och medhjälpare

En man i 20-års åldern, Orhan Demaj, med anknytning till Helsingborg, dömdes för att tillsammans och i samförstånd med andra ha förmått skytten att begå mordet. Mannen dömdes för anstiftan av mord, grovt vapenbrott och involverande av en underårig i brottslighet. Han dömde till fängelse på livstid.

En annan man i 20-års åldern, Burak Bircan, dömdes för att främjat gärningen med råd och dåd. Mannen dömdes för medhjälp till mord, grovt vapenbrott och involverande av en underårig i brottslighet. Han dömdes till fängelse i 14 år och 6 månader.

– Samtliga tilltalade har förnekat brott. De har varit återhållsamma med att lämna uppgifter om mordet under rättegången. Åtalet vilar i stora delar på indiciebevisning, säger rådmannen Nikolaj Jeric i ett pressmeddelande.

Av domen framgår att bevisningen är omfattande och stark. Åtalet bygger på en gedigen utredning.

– Utgångspunkten för straffet har varit fängelse på livstid eftersom mordet var noga planerat och hade karaktären av en avrättning, säger Nikolaj Jeric.

Huvudförhandlingen pågick i sex dagar. Den hölls bakom stängda dörrar eftersom två åtalade var unga. Samtliga är fortfarande häktade. Den mördade mannen var Mustafa Subber.

Läs mer:

Ett svar på “Mord i Helsingborg gav livstids fängelse”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.