Gängland Växjö – Araby

Araby är ett arbetarklassområde i Växjö som byggdes som en del av miljonprogrammet. Det ligger centralt och anses av polisen vara ett så kallat utsatt område. Området har en mycket omfattande arbetslöshet. Bara 50% av den vuxna befolkningen har ett arbete.

Trångboddheten är enorm. Det kan bo ända upp till 18 personer i en lägenhet. Det är som upplagt för sociala problem av olika slag som den ofta medföljande gängkriminaliteten. Skjutningar är dock inte speciellt vanliga.

Enligt polisen har det under det senaste året växt fram två kriminella nätverk i stadsdelen Araby i Växjö. Men det har nog funnits minst ett kriminella gäng under långt tid då flera av de inblandade personerna är i 30-årsåldern. Araby har också plågats av angrepp på blåljuspersonal under flera år.

Kriminella nätverk

Det ena nätverket ska huvudsakligen bestå av personer som är födda i Sverige men är barn till somaliska invandrare. Vi kan kan kalla det nätverket för Araby 1.

Det andra nätverket består av svenskar vars föräldrar i allmänhet har arabiska som modersmål. Logiskt sett blir namnet på detta nätverk då Araby 2. Konflikten mellan nätverken tycka kanske främst handla om en generationsfråga där de yngre revolterat mot de äldre.

Under sommaren 2021 besköts en bostad där en person i Araby 1 bor. En man på samma sida ska också ha utsatts för en skenavrättning i en skogsdunge i Araby. I september följdes detta av att en man från Araby 2 sköts ihjäl på Nydalavägen. Hans namn var enligt uppgift Mohammed Hemaid. Nio personer tillhörande Araby 1 ska ha gripits snart efter mordet som misstänkta för inblandning. Åtta personer anhölls enligt uppgift.

Två unga män, Mohamud Yusuf Mohamed och Amin Sulaymaan Ahmed, har häktats som misstänkta för att ha utfört mordet. Tre unga personer, Khaled Ilyas Abdi Salah, Ahmed Hassan och enligt uppgift en 17-årig flicka, har häktats för medhjälp till mord. Ytterligare minst en person, en rappare från Växjö, tillhör de häktade. Han är häktad för grovt vapenbrott efter att två vapen hittats hemma hos honom. Åklagaren ville ha honom häktad för anstiftan till mord.

Av de häktade är det bara Amin Sulaymaan Ahmed som har dömts för några allvarligare brott. Han dömdes så sent som den 16 september i år efter ett misslyckat inbrottsförsök hos en städfirma i Växjö i februari i år.

Rapp och mord

Rapparen som kallas Sticky har för sin del spelat in en låt som kan ses som rena mordinstruktionen enligt media. Det är naturligtvis trams. Allt som nämns i låten är liksom standardingredienser när det gäller mord i gängmiljöer.

Mannen som mördades sköts med fem skott och i videon ska fienden skjutas med fem skott. Det är sannolikt en ren tillfällighet. Mördaren flyr på elsparkcykel efter mordet och i låten. Men det gäller ju hälften av alla gängmord i nuläget. I videon syns rapparen och hans vänner hantera ett automatvapen och köra snabba motorcyklar. Något som ju är standard inom gangsterrappen och inte bevisar nånting i förhållande till mordet i Araby.

Låten som heter Vänd igen publicerades på Youtube en månad innan mordet skedde.

Läs också: