Unga män dömda för mord i Trelleborg i februari 2023

Två unga män dömda för mord i Trelleborg av Ystads tingsrätt. En 25-årig man blev i februari 2023 skjuten utanför sin bostad i Trelleborg och avled några dagar senare. En 19-årig man har dömts till livstids fängelse för mordet. En annan 19-åring dömdes för medhjälp till mordet till ett längre fängelsestraff.

En omfattande förundersökning har legat till grund för åtalet i målet. Den bevisning som presenterats består till stor del av telefontömningar, rörelseanalyser och hemliga avlyssningar. Tingsrätten kom fram till att det förelegat en lokal konflikt mellan de grupper som männen tillhörde och att motivet till mordet är en grov misshandel som skytten utsattes för i oktober 2022. Det hela är dock sannolikt inte att se som ett gängrelaterat mord.

– Det är klarlagt att gärningen har föregåtts av noggrann planering och kartläggning av offret. Mordet har närmast haft karaktär av en ren avrättning och det är uteslutet att någon annan än den nu dömde är gärningsmannen, säger rättens ordförande lagmannen Fredrik Löndahl i ett pressmeddelande.

Påföljden för mannen, som även dömdes för annan brottslighet, blev livstids fängelse. Detta då omständigheterna sammantaget var mycket försvårande. En vän till mannen dömdes för medhjälp till mord och grovt vapenbrott till fängelse i 13 år och 9 månader.

  • Medhjälparen har deltagit i planeringen och kartläggningen av offret. Han har också efter mordet hanterat mordvapnet, som i april 2023 hittades nergrävt på en kolonilott i Trelleborg, säger Fredrik Löndahl.

I domen döms också två släktingar till mordoffret för delaktighet i den grova misshandeln som skedde i oktober 2022. En 40-årig man döms till fängelse i 1 år och 6 månader, medan en 26-årig man som redan avtjänar ett fängelsestraff döms till ytterligare fem månaders fängelse.