Rekordbeslag av tramadol i Trelleborg

Rekordbeslag av tramadol i Trelleborg. Redan efter några månader har Tullverkets beslag av den syntetiska opioden Tramadol slagit nytt rekord, över en miljon tabletter. En anledning är ett stort beslag som gjordes i Trelleborgs hamn i januari. I en lastbil som fraktade trosskydd och blöjor från Tjeckien hittade tullinspektörerna 54 kartonger med det narkotikaklassade preparatet. Nyligen åtalades den serbiske chauffören för synnerligen grov narkotikasmuggling. Några andra gärningsmän tycks tullen eller polisen inte ha fått tag på.

Rekordbeslag av tramadol

I en ungerskregistrerad lastbilstrailer hittade tullinspektörerna 54 kartonger som innehöll 741 050 Tramadol-tabletter. Foto: Tullverket

– Det är en ovanligt stor sändning med narkotikaklassade läkemedel som vi nu har stoppat från att komma ut på den illegala marknaden. Eftersom Tramadol används av många gängkriminella i samband med grov brottslighet som dödsskjutningar, känns det extra bra, säger Robin Sjåstad i ett pressmeddelande. Han är gruppchef på Tullverkets kriminalavdelning för grova brott i Syd.

Hur sanningsenliga tullens påståenden om hur tramadol används är vet jag inte men tramadol används garanterat inte huvudsakligen till det. Effekterna av tramadol påminner om effekterna av heroin och missbrukas sannolikt av samma anledningar. Beroendet är också av samma slag med svåra abstinensproblem för den som försöker sluta efter en tids missbruk. Det används dessutom ofta i kombination med cannabis.

Åtal

Den serbiske chaufför som nu åtalats för synnerligen grov narkotikasmuggling förnekar all inblandning och hävdar att han bara transporterat vanligt gods mellan Tjeckien och Sverige. Men Tullverkets utredning visar på en omfattande mobiltrafik mellan chauffören och hans misstänkta uppdragsgivare som tyder på något helt annat.

  • Vi har tömt chaufförens mobil på dess innehåll och kan i olika chatmeddelanden se hur han får instruktioner från personer som han i förhör säger sig inte veta vilka de är. Han hävdar hela tiden att någon annan måste ha använt hans mobil men han kan inte säga vilka det i så fall skulle kunna vara, säger Robin Sjåstad.

Beslaget i Trelleborg på 741 050 Tramadol-tabletter är det största som Tullverket har gjort. Tillsammans med nio andra stora beslag i år på över 10 000 tabletter, innebär det att rekordnoteringen från 2022 redan är slaget. Det året beslagtog Tullverket 1 000 587 Tramadol-tabletter. Fram till den 15 maj i år har sammanlagt 1 018 449 tabletter beslagtagits.

Den Tramadol som stoppades i Trelleborg var av den starkaste sorten 200 milligram. En normal dos som skrivs ut av läkare på recept mot kraftig smärta brukar innehålla 50-100 mg.