Stora mängder narkotika beslagtogs i Haparanda

I början av året lade tullpersonalen märke till att föraren av en bil på en bensinmack i Haparanda uppträdde nervöst. Han körde sen iväg. När bilen körde i väg följer tullpersonalen efter. Bilen kördes till ett bostadsområde där den stannade. Det ledde till att stora mängder narkotika beslagtogs.

Beslagtagen narkotika från väskan som hittades i snön. Bild: Tullverket

När tullen kom fram till bilen stod en av de misstänkta männen intill bilen och bakluckan var öppen. På bilens passagerarsida satt en äldre man som visade sig vara förarens far. Han var till en början också misstänkt i ärendet är inte längre misstänkt i utredningen. Tullpersonalen upptäckte snabbt en svart väska som var slängd på marken. Det fanns fotspår i snön från bilen till väskan. I väskan påträffades flera inplastade paket med narkotika och två plastkassar med rosa tabletter.

Stort beslag

Det visade sig vara nästan fem kilo amfetamin, nästan två kilo kokain och nästan 2 000 Oxycontintabletter och cirka 24 000 MDMA-tabletter (ecstasy). Värdet på narkotikan uppskattas till cirka 5,5 miljoner kronor i missbrukarled. Två män i trettio- respektive fyrtioårsåldern som båda är hemmahörande i Stockholm har åtalats vid Haparanda tingsrätt. Brottsmisstanken är grovt narkotikabrott.

– Vi ser ett exempel på att den organiserade brottslighetens tentakler sträcker sig ut i hela landet och att det inte är något isolerat storstadsproblem. De finns etablerade och agerar i hela Sverige, säger Fredrik Leijerholt i ett pressmeddelande. Han är chef vid Tullverkets kriminalavdelning nord.

Problemet med Leijerholts uttalande är väl att det inte verkar finnas några sådana kopplingar i ärendet. Alla brottslingar ingår inte kriminella nätverk eller organiserad brottslighet.

På kvällen den 23 januari upptäcks en misstänkt bil vid en bensinmack i Haparanda. Bilens förare upplevs nervös och kör i väg. Tullpersonalen följer efter bilen som stannar i ett bostadsområde.

Erkännande

I förhör har den yngre mannen erkänt att han har transporterat narkotika till Haparanda men säger att han inte var medveten om mängden. Med hjälp av DNA-teknik har ytterligare en man kunnat knytas till brottet. Han förnekar brott.

–Det här är ett av de största narkotikabeslagen som kontrollgruppen i Haparanda har stoppat från att komma ut i samhället, säger Fredrik Leijerholt.