Sicarion från Dalennätverket

I början av juni greps en gängkriminell från Stockholm i Grekland. De är den man som ibland kallas sicarion från Dalennätverket. Mannen som är i 25-årsåldern tros ha legat bakom flera grova våldsdåd och mord under 2023 och 2024 i Sverige. Vid gripandet hittade polisen bland annat en pistol med stora mängder ammunition och cannabis i hans bostad. Hand hade också falska id-handlingar.

Enligt Aftonbladet har flera europeiska länder varit inblandade i insatsen och jakten på den efterlyste gängmannen. Bland annat ska spansk polis tidigare haft span på personer som kopplas till honom, enligt uppgifter. Det har länge också funnits misstankar om att han både uppehållit sig i och tvättat pengar i Grekland.

Den man som greps var Ildar Galiyev från Dalennätverket. Han har smeknamnet Scar. I media där han kallas Dalennätverkets sicario (torped) uppges ofta att han varit misstänkt för mordet på Einár. Så även hos mig. Det verkar dock vara ett missförstånd. Men han har misstänkts för inblandning i flera andra våldsdåd. Däribland ett mord på en 43-åring i Farsta strand. Han har själv också utsatts för mordförsök och sprängningar.

En vecka efter gripandet i Grekland dömdes Galiyev till 20 månaders fängelse.

Av den svenska polisen har han beskrivits så här i en förundersökning:

Ildar (Scar) är en individ med stort våldskapital. Från början var han lite mer av en springpojke i Dalennätverket, men ganska snart så fick han ansvara för skyddet vid större möten och vara den som var beväpnad vid dessa. Han verkade vara den i nätverket som ansvarade för att hantera och flytta nätverkets vapen. Snart var det tydligt att han började agera utförare vid grova våldsbrott.

Något som han till synes verkar tycka är tillfredställande och ser även sig som en ”Sicario” (lönnmördare). Har även agerat livvakt åt ”’Greken” (dvs Mikael Tenezos). Både i Sverige men även när de åkt utomlands. Han ska ha utfört våldsdåd för det egna nätverkets räkning, men även utfört uppdrag mot betalning och gentjänster för andra nätverk allierade med Dalennätverket

Problemfylld upppväxt

Redan i barndomen kom de första larmrapporterna om Ildar Galiyev. Han var bara åtta år när han första gången uppmärksammades hos socialtjänsten. Då efter att skolan gjort en orosanmälan.

Ildar Galiyev växte upp med sin mamma och två syskon i Enskededalen söder om Stockholm och hamnade redan tidigt i problem. När han var 8 år gammal gjorde skolan en orosanmälan i hans situation. Han beskrevs då som vild och gränslös. Men det åtgärder som vidtogs under hans barndom tycks inte ha haft någon som helst effekt.

I maj 2015 hotade han skolpersonal och han anmäldes. Han var då 15 år gammal och misstänktes ha missbruksproblem samt för att sälja droger. Senare samma år blev han omhändertagen enligt lagen om vård av unga, LVU. I förvaltningsrättens dom står det att han också misstänktes för flera brott. Han ansågs då av polisen vara en ledande person i en grupp ungdomar som stökade runt i Hammarby sjöstad.

Han förekommer med sex avsnitt i belastningsregistret under åren 2016 till 2020. Har bland annat dömts för ringa narkotikabrott, olaga hot, stöld och utpressning. För brotten har han fått ungdomsvård, böter och skyddstillsyn.

År 2021 häktades han för grovt vapenbrott. Det ledde inte till något åtal. Ett år senare, år 2022, dömdes han till en månads fängelse för narkotikabrott. Bara några månader senare häktades han på sannolika skäl för grovt vapenbrott, försök till mord och mord för skjutningen i Farsta i oktober 2021. Han är häktad i sin frånvaro.

Läs mer: