Cannabis i Europa 2024

Cannabis i Europa. Det har enligt rapporten Cannabis – the current situation in Europe (European Drug Report 2024)  skett en ökning av olika typer av cannabisprodukter på marknaden, inklusive högpotenta extrakt och ätbara produkter. Det finns också oro över att produkter på den svarta marknaden kan vara förfalskade med starka syntetiska cannabinoider.

Halvsyntetiska cannabinoider som hexahydrocannabinol (HHC), hexahydrocannabiphorol (HHC-P) och tetrahydrocannabiphorol (THCP) har dykt upp på marknaden i vissa delar av Europa. De framställs ur hampa (cannabis) med låg halt av THC (delta-9-tetrahydrocannabinol). Sådan hampa används till snören och textilier och odlas legalt i stora delar av Europa. Dessa ämnen har sålts som ”lagliga” alternativ till cannabis, vilket skapat nya regleringsutmaningar.

Hasch

Det finns tecken på att smuggelvägar för cannabis liksom produktionen diversifierats. Något som i sin tur skapat nya utmaningar för tullmyndigheter. Exempelvis har hasch från Pakistan beslagtagits i Antwerpen, Belgien, och det finns också tecken på att hasch från Syrien/Libanon, Albanien och Afghanistan börjat dyka upp i Europa i ökad utsträckning. Hasch från Nepal, Pakistan och Indien är dock ovanligt ännu. Detta tyder på att Marocko inte längre är den enda källan till hasch för den europeiska marknaden.

Situationen börjar kanske därmed gå tillbaka till hur det såg ut på 1970-talet då hasch kom från flera olika länder och det gick att köpa hasch av en mängd varianter och från olika länder av samma leverantör. Brunt, gult, rött, nepal, paki, afghan, libanes, marockan etc.

Nya produktionsmetoder har också införts, framförallt i Europa men även i Marocko. Det ger hasch med högre halt THC (delta-9-tetrahydrocannabinol ), det aktiva ämnet vid cannabisrus. Högre halt av THC finns också i många nya sorter av cannabis som odlas i framförallt Marocko. Det är europeiska odlare och köpare som lanserat de nya sorterna.

Marijuana

Marijuana framställs i allt större utsträckning i Europa. Västra Balkan (Nordmakedonien, Kosovo, Albanien, Serbien, Montenegro etc) har länge varit centralt för produktionen som alltmer flyttat inomhus vilket skapar miljö- och klimatproblem. Den viktigaste anledningen till att odling flyttar från friland till inomhusodling är att det är svårare för myndigheterna att hitta inomhusodlingar.

Även i Spanien, Italien, Grekland, Nederländerna och Belgien är odlingen omfattande. I de två senare länderna förekommer främst inomhusodling. I Nederländerna och Spanien produceras även hasch.

Laglig odling av cannabis för medicinskt bruk finns i bland annat Nordmakedonien men den dle av produktionen från dessa odlingar har visat sig hamna på den illegala marknaden.

Flera EU-medlemsstater, inklusive Malta, Luxemburg och Tyskland, har ändrat sina lagar för att tillåta odling och användning av cannabis i privata hem och icke-vinstdrivande odlingsklubbar. Dessa förändringar representerar en mer diversifierad politik inom EU gällande cannabis.

Sammanfattningsvis visar den nya rapporten för 2024 på en fortsatt komplex och diversifierad cannabismarknad i Europa, med ökade hälsorisker, förändrade smuggelvägar och nya politiska och regleringsmässiga utmaningar.

Läs mer:

4 svar på “Cannabis i Europa 2024”

    1. Nej. Jag menar hasch. Det tillverkas hasch i bland annat Albanien, Spanien och Nederländerna (det senare kallas nederhasj på nederländska). Det är ganska enkelt att tillverka hasch såväl som cannabisolja. Vi gjorde det på 1970-talet från svenskodlad marijuana (odlad på vindar och tak i Haga). Det var dock förmodligen svagare än hasch från andra länder. Vad det gäller marijuana är förstås Albanien vanligare vilket jag skriver om längre ner i inlägget.

        1. Ja, det gör det ju. I andra delar av Europa kan en kanske skriva. Men då blir meningen lite lång. Jag försöker göra meningarna korta och inläggen kring 600 ord. Det är för den läsargrupp jag har. Längre meningar och längre inlägg ger mycket färre läsare.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.