Narkostaten Syrien och captagon

Syrien har under inbördeskriget förvandlats till en stat som får en mycket stor del av sina exportinkomster från narkotika. Den stat som styrs av Assad har blivit en av världens ledande narkostater i konkurrens med Turkiet, Marocko, Colombia, Mexico, Nederländerna och Belgien.

I Syrien handlar det om det centralstimulerande medlet fenetyllin eller andra amfetaminliknande ämnen som säljs under namnet captagon. Captagon var ursprungligen den legala beteckningen av ett läkemedel som bestod av fenetyllin. Idag är det den i särklass vanligaste drogen i Mellanöstern:

Captagon är enkelt och billigt att tillverka, vilket bidrar till saftiga vinstmarginaler: en enskild tablett (vars effekter kan hålla i sig i fyra dagar) kostar ett par amerikanska cent att tillverka, och kan säljas för upp till 20 dollar i Saudiarabien eller Förenade Arabemiraten. Även om drogen är olaglig enligt myndigheterna betraktas den av brukarna som annorlunda från de substanser som uttryckligen förbjudits av religiösa ledare, såsom alkohol, cannabis, kokain och heroin.

– I gulfstaterna är captagon oerhört populär som rekreationsdrog. Till en viss grad gör den det möjligt för brukarna att komma runt det kulturella tabut kring droganvändning. Den omfamnas eftersom den ökar produktiviteten – till exempel gör den det möjligt att hålla sig vaken och plugga inför prov, säger Caroline Rose, medförfattare till rapporten från New Lines Institute.

Läkemedlet förbjöds och klassades 1982 som narkotika. Tillverkningen stoppades i nästan hela världen men i Bulgarien fortsatte den. Dock ersattes fenetyllin av bland annat amfetaminsulfat. Bulgarien blev snabbt en viktig illegal tillverkare och exportör till andra delar av Balkan och Turkiet. Från Turkiet fördes en stor del av drogerna vidare till resten av Mellanöstern.

Produktionen flyttar till Mellanöstern

Dessutom uppstod ett samarbete mellan kriminella grupperingar på Balkan och Bekaadalens klaner, captagon byttes mot hasch. Hasch som smugglades i Europa och returtrafik med captagon till Libanon. De kriminella klanerna i Bekaadalen fick en ny drog de kunde tjäna pengar på.

När Bulgarien och Turkiet närmade sig EU på 1990-talet så beskars tillverkarnas möjligheter. Följden blev att tillverkningen flyttade till gränstrakterna mellan Syrien och Libanon. Kontakterna med Bekaadalens klaner som redan fanns gjorde flytten enkel. Hizbollah som militärt kontrollerade Bekaadelen och gränstrakterna Syrien-Libanon tog också del i affärerna tillsammans med familjen Assad:

The militia’s small drug production sites, which began popping up in large numbers in 2013, primarily in the area surrounding the western Syrian town of al-Qusayr that had been conquered by the militia’s fighters, were just the beginning. In recent years, proper factories have sprung up, primarily in the surroundings of Latakia, Assad’s hometown of Qardaha and in the Alawite section of Homs. They are operated by various Assad cousins and other regime acolytes.

Amfetaminsulfat tillverkas dock än idag huvudsakligen i Europa varifrån det exporteras till Libanon och Syrien där captagon tillverkas. Syrien och Libanon är också stora marknader för captagon som är den vanligaste narkotikan i de två länderna.

Syrien

Huvuddelen av captagontillverkningen sker dock idag i Syrien. Troligen kontrolleras även detta av klanerna i Bekaadalen som ju finns på båda sidor gränsen mellan Syrien och Libanon. Men till skillnad från i Libanon finns det förmodligen ett öppet samarbete med syriska myndigheter:

Men Libanon är långt ifrån captagontillverkningens enda centrum. Enligt Rose sker lejonparten av tillverkningen i Syrien, i vad hon beskriver som labb på industriell skala. Operationen uppskattas involvera minst 15 större laboratorier som kontrolleras av Assadregimen, många av dem vid kusten. Den sträcker sig över provinserna Damaskus, Aleppo och Homs, såväl som gränsområden mot Libanon, Irak och Jordanien.

I och med att regimen styr med järnhand är det uppenbart att captagontillverkningen enbart är möjlig genom att regimen medvetet blundar för vad som egentligen pågår. Syrien – som isolerats diplomatiskt genom västvärldens sanktioner och fram till nyligen hade dåliga relationer med grannländerna Turkiet och Irak – försöker nu diversifiera sina intäktskällor, även om det innebär att de klassificeras som en narkostat (en anklagelse Damaskus slår ifrån sig).

Gulfstaterna

Smugglingen av captagon från Libanon och Syrien till Saudiarabien och andra rika länder på den arabiska halvön (de så kallade gulfstaterna) har lett till en mängd stora beslag med diplomatiska spänningar mellan gulfstaterna och Libanon.

I april 2020 beslagtog den egyptiska tullen en försändelse med Captagon och hasch i en container som tillhörde ett syriskt företag som drivs av en kusin till Assad. I mars 2021 beslagtogs en sändning av mer än 94 miljoner Captagon-piller i Malaysia. Andra transporter, förklädda som lagliga transporter av föremål som gummidäck, stålväxlar eller industriella pappersrullar, har beslagtagits i hamnar i Europa, Libanon, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

I juni 2021 förbjöd Saudiarabien import av frukt och grönsaker från Libanon. Det ledde till att smugglingen flyttades över till andra vägar och andra laster. I april 2023 beslagtogs exempelvis  tio miljoner tabletter i Tripoli av Libanons interna säkerhetsstyrkor. De var dolda i en leverans av gummi på väg mot Saudiarabien via Senegal.

Källa: Der Spiegel

Gulfstaterna har dock i samband med att Syrien återigen släppts in Arabförbundet börjat sätta press på Syrien för att stoppa inflödet av captagon till Arabiska halvön. Det har i sin tur lett till att tilllverkning flyttats till Europa och Sydostasien med ökad smuggling från dessa områden som en följd. Men framförallt har smugglingen börjat gå från Syrien till sydöstra Europa och sen därifrån till gulfstaterna.

Källa: Der Spiegel

Assad-familjen

Den fjärde bepansrade divisionen som ingår i Syriens elitstyrka Republikanska gardet ska enligt uppgifter spela en central roll för tillverkningen av captagon i Syrien. De har stärkt sin närvaro vid Syriens gränser till Jordanien och Libanon och bevakar dessutom captagonlabben i landet. Styrkan leds av Maher al-Assad som är bror till presidenten Bashar al-Assad.  Personer som försökt sig på att beräkna storleken på captagonhandeln från Syrien uppskattar att den omsätter cirka 5,7 miljarder US-dollar varav en mycket stor del hamnar i Assad-regimens fickor.

USA och Storbritannien har upprättat sanktioner för captagonhandelns ansvariga med en lista på sådana personer de anser vara inblandade. Listan omfattar högre tjänstemän i Assad-regimen, affärsledare, miliskommendanter samt familj och vänner till Bashar al-Assad, såväl som medlemmar i Hizbollah. Hizbollah kontrollerar såväl Bekaadalen i Libanon som gränstrakterna mellan Syrien och Libanon och spelar därmed en central roll för tillverkningen och smugglingen av captagon.

General Ghassan Bilal som är Maher Assads närmaste man i den fjärde bepansrade divisionen fungerar som kontaktman med Hizbollah i ärenden som rör captagon. Hans anses också vara direkt ansvarig för den fjärde bepansrade divisionens captagonaffärer. Assadregimnen ska också ha allierat sig med ett kriminellt nätverk från den kristna staden Saydnaya. Nätverket kallas Al-Hoyt.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!