Narkostaterna Nederländerna och Belgien

Gränstrakterna mellan Belgien och Nederländerna från Rotterdam och Antwerpen i väster till Limburg i öster är centrum för den europeiska tillverkningen av amfetamin och ecstasy (MDMA). Dessutom tillverkas där stora mängder metamfetamin (meth) och katinoner såväl som ketamin och GHB samt heroin och kokain i mindre mängder. I området finns också en lokal odling och produktion av cannabis (kanske främst marijuana).

När det gäller amfetamin har området dominerat tillverkningen sen i alla fall 1960-talet. Tillverkningen av MDMA är främst lokaliserad till Antwerpen och Limburg i Belgien samt Limburg och Noord-Brabant i Nederländerna. Men de finns över hela Nederländerna. I Belgien är de färre och i den fransktalande delen av Belgien finns de inte alls. För att få en bild av var fabrikerna ligger kan funna dumpningsajter för avfall från tillverkningen studeras.

Dessutom är Antwerpen och Rotterdam de största införselorterna för kokain, katinoner och meth samt en stor införselhamn för hasch och marijuana. Även nederländska Vlissingen tillhör de stora införselhamnarna i Europa. Dominansen när det gäller kokainimport och -smuggling har huvudsakligen vuxit fram under 2000-talet och Antwerpen växte först fram som en viktig importhamn på 2010-talet. Narkotikan går sen i huvudsak till Nederländerna oavsett i vilken hamn det kommit in. I Nederländerna packas det om för vidare transport ut i Europa. Det som ska till Norden och Baltikum går i allmänhet till Sverige som fungerar som narkotikahubb för Norden och Baltikum.

Källa: EMCDDA analysis of cocaine seized at or destined for EU ports, Belgium Federal Police and MarInfo, 2018-2021.

Narkostat?

Sammantaget gör detta Nederländerna och den flamländska delen av Belgien till centrala områden för narkotikahanteringen i Europa. Det är nödvändigt för kriminella nätverk och gäng att vara etablerade i området för att kunna tjäna pengar i narkotikabranschen. Denna situation har lett till att de två staterna Nederländerna och Belgien ibland kallas narkostater version 2.0.

Illegal handel i Nederländerna med narkotika och annat beräknas omsätta 16 miljarder euro (cirka 160 miljarder kronor) och tillverkning av syntetiska droger med ett gatuvärde på 20 miljarder euro varje år (den nederländska andelen är kanske hälften). BNP i Nederländerna är cirka bit över 900 miljarder euro. Den illegala marknadens omsättning motsvarar cirka 3-4% av BNP vilket innebär att narkotika har nästan lika stor betydelse för Nederländerna som den svenska malmproduktionen har för Sverige.

Cirka 180 000 personer uppges arbeta i Rotterdams hamn. Det handlar om allt från lagerarbetare och hamnarbetare till tullar och poliser. Flera tusen av dessa arbetar troligen för olika kriminella nätverk. De är helt enkelt korrupta och kriminella.

Kriminella nätverk

I Nederländerna finns följaktligen många aktiva kriminella nätverk närvarande. Inhemska kriminella nätverk i Nederländerna kallas ofta för ”penoze” och de är en del av detta, Detta begrepp omfattar också kriminella nätverk bland folk från gamla nederländska kolonier som Surinam, Nederländska Antillerna och nederländska Ostindien (nuvarande Indonesien) som exempelvis kejahatan som är kriminella nätverk med ursprung i Moluckerna (främst Ambon) och Indonesien. Penoze dominerar tillverkningen av amfetamin, metamfetamin och MDMA samt andra syntetiska narkotikapreparat,

Kejahatan

Kejahatan-nätverk är inblandade i cannabisodling och kontraktsmord såväl som rån och utpressning. Bland gängen från Nederländska Antillerna eller som bildats bland invandrare därifrån märks Hopi Boys, Kloekhorststraat Gang och No Limit Soldiers men om just de gängen existerar idag är oklart. En del gäng med detta ursprung kallar sig Crips. Dessa gäng är bland annat involverade i kokainhandel, kontraktsmord, stölder och rån.

Mocro maffia

Dessutom brukar de nätverk som bildats inom invandrargrupper i Nederländernas såsom Mocro maffia och kriminella nätverk i mhallamifolkgruppen räknas dit. I Belgien kallas mocromaffian för borgerokkomaffian.  Mocro maffia består av flera olika nätverk och de är etablerade i bland annat Nederländerna, Belgien, Frankrike, Spanien och Marocko. De är djupt involverade i handeln med cannabis och kokain,

Bland existerande och tidigare existerande nätverk och gäng i mocromaffian i både Nederländerna och Belgien märks Taghi-nätverket, Bouyakhrichan-nätverket, Ait Soussan-nätverket, Turtle-klanen (El Yousfi-klanen), Noffel-klanen, Kaabouni-nätverket, Mixer-klanen (Sebabti-klanen). El Baloutti-klanen, De Visboeren (Fiskodlarna) och De Bananenbende (Banangänget).

De som inte ingår i begreppet ”penoze” är exempelvis mc-gängen, irländska maffian med Kinahan-kartellen, serbiska kriminella nätverk, turkiska kriminella nätverk, italienska kriminella organisationer som ’ndranghetan, camorran och cosa nostra, kinesiska kriminella nätverk (triader) och vietnamesiska kriminella nätverk med flera. Alla de här nämnda existerar i Nederländerna.

Mc-gäng

Kriminella mc-gäng som är etablerade i Nederländerna är Hells Angels MC och deras supportergrupp Red Devils MC, Satudarah MC (bildat av invandrare från Indonesien), No Surrender MC, Caloh Wagoh Main Triad MC (bildades av en Crips-grupp från Haag och Trailer Trash MC), Bandidos MC och Mongols MC. I Belgien finns Hells Angels MC, Red Devils MC, Outlaws MC, No Surrender MC, Satudarah MC, Blue Angels MC och Bandidos MC. Bägge länderna har betydligt fler kriminella mc-gäng än Sverige.

Att ha kontakter i och närvaro i Nederländerna är viktigt för de flesta kriminella grupperingar i Europa. Det är där de stora leverantörerna och återförsäljarna får in sina varor.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!