Uppfiskad mobil med hemliga chattar ledde till drogvaruhus

En fritidsbåt fullpackad med narkotika, ett droglager och en uppfiskad mobil med hemliga chattar. Det var upprinnelsen till att Tullverket lyckades spränga en liga som drev en grossistfirma i droger. Totalt beslagtogs drygt 400 kilo hasch och över 100 000 narkotiska tabletter. Dessutom hittades en halv miljon i form av 500-kronorssedlar. Fyra män har nu åtalats för synnerligen grov narkotikasmuggling och grova narkotikabrott.

Mobilen med smugglarnas hemliga chattar

Mobilen med smugglarnas hemliga chattar fiskades upp av en grupp dykare. Foto: Polisen

I september 2023 stoppades en hyrbil med tillkopplad båttrailer under en tullkontroll i värmländska Skillingsfors. I bilen fanns två män, 60 respektive 38 år gamla, på väg till Charlottenberg för att fiska ”allt som nappar”. Deras namn är Ov* Gottnrss0n och T0mmy Wstl#ng. Tulltjänstemännen blev då misstänksamma eftersom det är en rejäl omväg och bestämde sig för att kontrollera fordonet.

– I bagageutrymmet hittar vi tre sportbagar och en kylväska som innehöll vakuumförpackade paket med cannabisharts. Och medan vi tillkallar förstärkning så kastar en av de misstänkta en mobiltelefon i vattendraget bredvid den stoppade bilen, säger gruppchef Stefan Ekenbäck i ett pressmeddelande. Han var med om att gripa de misstänkta smugglarna.

Båt fylld med narkotika

Hela ekipaget kördes till tullstationen i Hån där tulltjänstemännen genomsökte båtens alla skrymslen och upptäckte ännu mera hasch. Totalt togs 245 kilo hasch i beslag och de två männen anhölls som misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott, alternativt försök till synnerligen grov narkotikasmuggling. Men det stannade inte där.

Den kastade mobilen i vattendraget fiskades några dagar senare upp av dykare från polisen. Mobilen tömdes på sitt innehåll. Tullverkets utredare kunde sen via chattar och annan data avslöja att mobilens ägare var inblandad i en omfattande kriminell verksamhet. Han hade gjort flera resor till Norge och svenska städer där det hade levererats stora mängder narkotika.

Drogvaruhuset i Bålsta

T0mmy W*stl#ng visade sig hyra ett lager i Bålsta. När Tullverkets Gävlegrupp gjorde en husrannsakan hittade de en mängd droger och dessutom en massa pengar.

– Ligans lager var som ett komplett varuhus för droger. Vi fann kartonger fyllda med olika narkotiska preparat, en vakuummaskin och annat för förpackning av narkotika. I ett plåtskåp som vi bröt upp fanns det ännu mera droger, en våg samt totalt 525 000 kronor i form av 1 050 stycken 500-kronorssedlar, säger gruppchef Johan Rekke, som ledde Tullverkets husrannsakan mot lagret i Bålsta.

Beslaget

Förutom pengarna hittades 165,5 kilo hasch, 109 367 narkotikaklassade tabletter, 8,2 kilo metamfetamin, 2.0 kilo 3-CMC, 96 gram kokain och 13,8 kilo ketamin vid husrannsakan i Bålsta. Dessutom hittades en papperskasse fylld med kvitton och andra bevis för ligans olika narkotikaleveranser.

Efter en omfattande utredning med förhör, analyser av beslagtagna mobiler och inhämtade av annan data, väcks det nu åtal mot fyra misstänkta män.

– Vi ser i olika chattkonversationer att det är fler inblandade i den här ligan men det är dessa fyra personer som vi har lyckats binda till elva leveranser av narkotika till olika delar av Sverige och Norge, säger Ingela Östmark som är chef för Tullverkets kriminalavdelning i Väst.

Åtal

T0mmy Wstl#ng och Ov Gottnrss0n har åtalats för synnerligen grovt narkotikabrott, synnerligen grov narkotikasmuggling samt grovt narkotikabrott. Wstl#ng är den som hyrt lagret i Bålsta och varit inblandad i samtliga elva narkotikatransporter. Gottn*rss0n förvarade privata ägodelar i lagret och var inblandad i tre narkotikatransporter.

En 36-årig man åtalades för synnerligen grovt narkotikabrott. Han betalade hyran för lagret i Bålsta och vid minst fem tillfällen transporterade han narkotika,

Den fjärde ligamedlemmen som misstänks vara den som gett order till 38-åringen om narkotikatransporterna, åtalades för grovt narkotikabrott. Det rör sig om en 23-årig man boende i Stockholm.

Samtliga fyra misstänkta förnekar brott och vägrar berätta vilka de andra personerna är som har deltagit i chattkonversationer där leveranser av och betalning för narkotika har gjorts upp.

Läs mer:

Ett svar på “Uppfiskad mobil med hemliga chattar ledde till drogvaruhus”

Kommentarer är stängda.