Mastodon dominerar Fediversum

FediversumMastodon dominerar Fediversum totalt. Det finns enligt de senaste siffrorna från FediDB 29 072 stycken instanser i Fediversum med 990 959 månatligt aktiva användare och 10 228 036 miljoner registerade användare.

WordPress och GoToSocial har många instanser men genomsnittligt få användare per instans, Microdotblog har 1 instans med många användare och WriteFreely har många registrerade användare i snitt per instans. Misskey har många registrerade men få aktiva användare. Mastodon och Lemmy har stor andel aktiva användare.

Antalet Fediversumanslutna användare på Diaspora, Threads och Flipboard är inte känt så de finns inte med i tabellerna. Vad vi vet är att 7 av de tio största liksom 13 av de 20 största enskilda kontona i Fediversum finns på Threads.

De högerextrema sajterna Gab, Truth Social, Minds och Brighteon är inte medräknade trots att siffror finns för några av dem. Detta för att de är blockerade i större delen av Fediversum.

Antal instanser

De fem största programvarorna i Fediversum om vi utgår från antalet instanser är Mastodon, WordPress, Peertube, Misskey och Pleroma.

Av det totala antalet instanser så kör 10 784 stycken programvaran Mastodon vilket motsvarar 37,1%. 8 024 instanser har WordPress vilket motsvarar 27,6%. Sammantaget står de de två programvarorna för 18 808 instanser vilket motsvarar 64,7% av alla Instanser i Fediversum.

Fördelning av antalet instanser
  1. Mastodon, 37,1%
  2. WordPress, 27,6%
  3. Peertube, 4,3%
  4. Misskey, 4,1%
  5. Pleroma, 3,6%
  6. GoToSocial, 3,0%
  7. Lemmy, 2,4%
  8. Akkoma, 2,1%
  9. Writefreely, 2,0%
  10. Pixelfed, 1,9%
  11. Friendica, 1,2%
Aktiv användare

Om vi ser till aktiva användare är de fem stora Mastodon, Lemmy, Peertube, Pixelfed och WordPress.

Fördelning av antalet månatligt aktiva användare (MAU)
  1. Mastodon, 81,1%
  2. Lemmy, 4,6%
  3. Peertube, 2,4%
  4. Pixelfed, 2,0%
  5. WordPress, 1,6%
  6. Misskey, 1,2%
  7. Pleroma, 1,2%
  8. Fedibird, 1,0%
Registrerade användare

Vad det gäller registrerade användare så är Mastodon precis som när det gäller aktiva användare överlägset störst. Därefter följer Misskey, Lemmy, Peertube och Pixelfed.

Fördelning av totalt antal registrerade användare
  1. Mastodon, 71,9%
  2. Misskey, 8,4%
  3. Lemmy, 3,8%
  4. Peertube, 3,5%
  5. Pixelfed, 2,4%
  6. Microdotblog, 1,7%
  7. Pleroma, 1,3%
  8. Writefreely, 1,2%
De viktigaste programvarorna i fediversum

Det är vanligt att fem projekt anses vara de fem stora i Fediversum. Mastodon, Lemmy, Pixelfed, Peertube och Pleroma. Exakt vad detta baseras på är lite oklart för de är inte i 5 i topp i Fediversum oavsett hur vi räknar. Pleroma är faktiskt aldrig bland de fem största. Varken vad det gäller användare, aktiva användare eller instanser. Både Misskey och WordPress verkar vara viktigare och borde alltså få mer uppmärksamhet än Pleroma. Men de andra fyra som brukar nämnas, Mastodon, Lemmy, Pixelfed och Peertube hör helt klart hemma bland ledande projekten med programvara i Fediversum.

Kanske missgynnas Misskey i västvärldens diskussioner om Fediversum för att det och dess många kloner är en vanlig programvara i Japan och Korea samt i angränsande delar av Asien som Kina, Hong Kong, Singapore, Taiwan med mera.

WordPress är en nykomling i sammanhanget och många är nog faktiskt omedvetna om den snabba tillväxten av WordPress-instanser i Fediversum. En tillväxt som lett till att WordPress är en av de vanligaste programvarorna i Fediversum.

Problemet med Mastodons dominans

Att Mastodon dominerar så totalt är ett problem då hela ActivityPub inte implementerats. Det gör att nykomlingar till Fediversum istället för att implementera hela ActivityPub ofta bara bryr sig om att anpassa sig till Mastodon vilket begränsar möjligheterna för andra programvaror i Fediversum.

Detta kan förändras om Threads faktiskt implementerar hela ActivityPub så att de som använder programmet kan både följa och bli följda av personer i andra delar av Fediversum. I så fall blir Threads överlägset störst i Fediversum. Även Flipboard skulle bli större än Mastodon om federeringen med Fediversum var fullständig. Nu är det bara de som publicerar på Flipboard men inte alla användare som syns i resten av Fediversum. Om de kan följa andra i Fediversum som befinner på andra instanser än Flipboard är lite oklart.

Läs mer:

 

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.