Fängelsestraff för bolagsförmedlare

Fängelsestraff för bolagsförmedlare. Stockholms tingsrätt har meddelat dom i ett brottmål gällande bland annat näringspenningtvätt, grovt brott. Domstolen dömer tre åtalade personer till fängelse upp till ett år och sju månader. En fjärde åtalad dömdes till villkorlig dom medan en femte frikändes.

Stockholm tingsrätt har dömt tre personer för flera fall av näringspenningtvätt, grovt brott. Två av personerna dömdes även för bokföringsbrott. Påföljderna för de tre bestämdes till fängelse i ett år och sju månader respektive ett år och tre månader samt ett år och två månader. En fjärde person dömdes för medhjälp till näringspenningtvättsbrott till villkorlig dom och dagsböter medan en femte frikändes helt.

Tingsrätten beslutade även att bland annat förverka värde som tilltalade har tjänat på brottsligheten. Ett inblandat företag åläggs en företagsbot och pengar tas i förvar, säger Ulf Walther i ett pressmeddelande. Han rådman vid Stockholms tingsrätt och var rättens ordförande i målet..

Verksamheten har utnyttjats av kriminella

Bakgrunden är att företagsfamiljen Bolagsspecialisten (Bolagsspecialisten Sverige AB och Bolagsspecialisten Stockholm AB) under flera år bedrev företagsförsäljning av bland annat så kallade historikbolag. En del av dessa bolag såldes till kriminella som i sin tur har använt bolagen för att begå bedrägerier av olika slag, ibland till mycket stora värden. I sin verksamhet har Bolagsspecialisten brustit i sitt arbete mot penningtvätt, vilket har underlättat för de kriminella att förvärva bolagen. Bolagsspecialisten har inte heller skött sin bokföring även om detta inte var avsiktligt.

  • Åklagaren har åtalat för näringspenningtvätt vid cirka 1 100 bolagsförsäljningar men tingsrätten anser att åklagaren endast har kunnat styrka brott vid elva bolagsförmedlingar. Detta beror bland annat på att rätten inte har kunnat finna att tillräckligt visar på ett penningtvättssyfte med bolagsköpen. Tingsrätten kan inte heller finna att felen i bokföringen är gjorda med flit. Alla fem har förnekat brott, avslutar Ulf Walther.

Både Bolagsspecialisten Sverige AB och Bolagsspecialisten Stockholm AB har gått i konkurs.

Läs mer:

Ett svar på “Fängelsestraff för bolagsförmedlare”

Kommentarer är stängda.