Globala investeringar i solenergi

År 2024 väntas globala investeringar i solenergi nå över 500 miljarder dollar, en markant ökning från 2022 då världen investerade 380 miljarder dollar i solenergi.

Jämförelse investeringar i solenergi och andra energislag

Den snabba utvecklingen inom solenergiteknologi har spelat en avgörande roll i att minska kostnaderna för solcellsinstallationer. Under de senaste tio åren har kostnaden för att producera elektricitet från solceller minskat med över 80 procent.

Exempelvis kostade solenergi 0,37 dollar per kilowattimme 2010, men 2023 var kostnaden nere på cirka 0,06 dollar per kilowattimme. Dessa kostnadsminskningar har gjort solenergin konkurrenskraftig jämfört med traditionella energikällor som kol och naturgas.

En stor utmaning för solenergin är bristen på energilagring. Batterilagringsteknologier utvecklas dock snabbt, med företag som Tesla och CATL i framkant, vilket förbättrar möjligheterna att lagra solenergi för användning när solen inte skiner.

En betydande innovation är utvecklingen av högeffektiva solceller, som kan omvandla mer solenergi till elektricitet. Ett exempel är perovskit-solceller som har potential att dramatiskt öka verkningsgraden och minska kostnaderna ytterligare.

I Kina, som är världsledande inom solenergiproduktion, investerar regeringen kraftigt i solenergiprojekt och infrastruktur. År 2023 installerade Kina över 100 GW solenergi, vilket motsvarar mer än hälften av den globala solenergikapaciteten som installerades det året.

Årliga investeringar i elproduktion

Ursprungligen publicerat på Growsverige.

Läs mer om energi


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Ett svar på “Globala investeringar i solenergi”

Kommentarer är stängda.