Ett tillhåll för minoriteter och nördar – Fediversums historia

OStatusFediversum var länge ett tillhåll för minoriteter och nördar. I begynnelsen fanns OStatus som en standard för federerade kommunikationsnätverk. Det var ett sätt att beskriva hur en räcka öppna protokoll som Atom, Activity Streams, WebSub, Salmon och WebFinger kunde användas för att olika sajter skulle kunna utbyta meddelanden. 2010 byggdes programvaran StatusNet kring detta protokoll. 2012 skapades en grupp, W3C Community Group, för att upprätthålla denna standard.

Till en början användes OStatus alltså av de sajter som använde programvaran StatusNet såsom exempelvis Status.net and Identi.ca. 2013 blev StatusNet en del av projektet GNU Social och det skapades sajter (instanser) med den programvaran såväl som med andra programvaror. Dessa projekt och programvaror växte fram samtidigt som Facebook och Twitter växte fram som dominanter i den sociala mediesektorn.

OStatus används än idag för federering i ett fåtal programvaror såsom exempelvis Friendica, Pleroma, Hubzilla och GNU Social.

En man vid namn Evan Prodromou startade dock redan 2007 ett företag vid namn Control Yourself för att utveckla programvara för mikrobloggtjänsten Identi.ca. Control Yourself bytte snart namn till Laconica och sen till StatusNet år 2010. Slutligen blev det GNU Social år 2012.

Pump.io

Evan Prodromou tog också initiativ till att uveckla OStatus-protokollet till ett nytt protokoll och programvara, pump.io. Pump.io bygger på Activity Streams som Prodromou också var med och utvecklade. Den största StatusNet-instansen, Identi.ca, bytte till det nya protokollet år 2013. Medan OStatus är ett protokoll som endast var till för mikrobloggar så är pump.io ett protokoll som kan användas till mycket mer.

Pump.io utvecklas inte längre och har fått ge vika för ActivityPub. Protokollet stödde också formaterat och strukturerat innehåll och hade inga begränsningar vad det gäller textlängden. Identi.ca som öppnade 2008 stängde nyregistreringar år 2013 och har senare lagts ner. Instansen stödde även chattprotokollet XMPP.

Alla de tidiga nätverken och sajterna användes främst av tekniknördar av olika slag. Användningen och genomslaget var i stort sett obefintligt men det utvecklade en tillåtande nördkultur med starka libertarianska inslag. Utvecklingen av ett nytt protokoll, ActivityPub, skulle komma att delvis ändra på detta.

Detta är den första delen av en serie inlägg som beskriver Fediversums historia. I nästa inlägg kommer det att handla om utvecklingen av ActivityPub.

Fediversums historia
  1. Ett tillhåll för minoriteter och nördar
  2. Bättre förutsättningar med ActivityPub
  3. Mastodon gav möjligheter för tillväxt
  4. Gab, Truth Social, Soapbox och högerextremismen
  5. Elon Musk träder in på arenan
  6. Utvecklingen av grupper och diskussionsforum
  7. Nomadisk identitet med Hubzilla och Streams
  8. De asiatiska plattformarna och programmen
  9. In kommer EU med pengar
  10. Storföretagens entré
  11. WordPress ger de stora möjligheterna

Artikelserien om fediversums historia är en utveckling av inlägget Att skriva om Fediversum innebär att läsa en massa.

Läs mer:
Kommentar

Fediversum är en sammansättning av orden federation och universum. På engelska federation och universe. Fediverse. På svenska Fediversum. Jag definierar Fediversum som de delar av internet som kommunicerar med ActivityPub. Det utesluter andra federerade och decentraliserade nätverk som använder protokoll som Nostr och AT. Jag beskriver de andra alternativen i inlägget Alternativ till Fediversum.