Nomadisk identitet – Fediversums historia

Mike Macgirvin är en veteran när det gäller utvecklingen av Fediversum. Han arbetade på Facebook fram till 2010 och innan dess på bland annat AOL och Netscape. Dessuom står han bakom utvecklingen av nomadisk identitet.

Han konstaterade 2010 när han lämnade Facebook att det som fanns i form av distribuerade och federerade nätverk var OStatus och Diaspora. Macgirvin tyckte inte deras lösningar var bra och skapade istället ett protokoll vid namn DFRN. Protokollet används fortfarande i programvaran Friendica som han också var med och utvecklade.

Hubzilla2012 började Macgirvin utveckla ett nytt protokoll vid namn Zot och nya programvaror med stöd för detta protokoll. Protokollet har stöd för generella identiteter så kallas nomadisk identitet. Den identitet en har på en instans möjliggör inloggning på vilken instans som helst. De programvaror han utvecklat och som från början utgått från Friendica är Redmatrix som senare blev Hubzilla, Osada, Zap och Streams. De är fortfarande de enda som stöder Zot-protokollet. På grund av detta kan instanser med de nämna programvarorna kanske sägers utgöra ett eget nätverk inom ramen för Fediversum.

MacGirvin är också en stark kritiker till ActivityPub-protokollet och framförallt en kritiker av Mastodons implementering av det. Det gör nämligen att programvaror som implementerat hela standarden inte har helt lätt att federera med Mastodon och få ett snyggt och ordentligt resultat. Mastodons begränsningar utgör enligt honom ett stort problem. Men hans programvaror använder sig av ActivityPub.

Som en följd av kritiken mot Mastodon och andra faktorer har nomadisk identitet för hela Fediversum blivit något som diskuteras. Och förmodligen något som kommer att underlätta för användare i framtiden. Kanske kommer det att innebära att det känns lättare att registrera sig som nya användare. En inloggning för vilket tjänst som helst i Fediversum. Samma inloggning på Peertube som Pixelfed, Lemmy och Mastodon.

En liten passus om Diaspora

Diaspora som introducerades 2011 har fortsatt utveckla sin programvara men antalet användare har stadigt minskat och mycket få andra programvaror har utvecklat stöd för protokollet. En programvara som har stöd för protokollet är Friendica.Utvecklades av Dan Grippi, Maxwell Salzberg, Raphael Sofaer and Ilya Zhitomirskiy. Pengarna till utvecklingen samlades in genom Kickstarter.

Bland de ursprungliga finansiärerna av Diaspora fanns Facebooks Mark Zuckerberg. Diaspora blev känt då islamistorganisationen ISIS använde sig av det för sin kommunikation. Så småningom implementerade Diaspora också ActivityPub.

Fediversums historia
  1. Ett tillhåll för minoriteter och nördar
  2. Bättre förutsättningar med ActivityPub
  3. Mastodon gav möjligheter för tillväxt
  4. Gab, Truth Social och högerextremismen
  5. Elon Musk träder in på arenan
  6. Utvecklingen av grupper och diskussionsforum
  7. Nomadisk identitet med Hubzilla och Streams
  8. De asiatiska plattformarna och programmen
  9. In kommer EU med pengar
  10. Storföretagens entré
  11. WordPress ger de stora möjligheterna

Artikelserien om Fediversums historia är en utveckling av inlägget Att skriva om Fediversum innebär att läsa en massa.

Läs mer:
Kommentar

Fediversum är en sammansättning av orden federation och universum. På engelska federation och universe. Fediverse. På svenska Fediversum. Jag definierar Fediversum som de delar av internet som kommunicerar med ActivityPub. Det utesluter andra federerade och decentraliserade nätverk som använder protokoll som Nostr och AT. Jag beskriver de andra alternativen i inlägget Alternativ till Fediversum.

Ett svar på “Nomadisk identitet – Fediversums historia”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.