Alternativ till Facebook – Friendica och Hubzilla

Facebook är det dominerande sociala mediet och tillsammans med X det sociala medium där mest politik berörs. Högern dominerar på Facebook och gynnas av de algoritmer storföretaget Meta använder på sin sajt. Det är därför intressant för vänstern att börja se sig om efter alternativ till Facebook. För interna diskussioner inom vänstern är det troligt att medier där de intresserade faktiskt ser det som de är intresserade av och inte reklam och provokativa budskap från motståndare.

Det finns programvaror för sociala medier som inte kontrolleras och ägs av storföretag och som kan fungera som alternativ till Facebook. Det är öppna och fria programvaror. Några sådana programvaror är Friendica, Hubzilla, Diaspora, Firefish, Bonfire, Libervia, GNU Social och Socialhome. Ingen av dessa används av något större antal personer. De har helt enkelt inte slagit igenom än och de flesta av dem kommer aldrig att göra det. Några kommersiella alternativ till Facebook finns egentligen inte.

Fediversum

Alla de nämnda programmen kan använda protokollet ActivityPub och är en del av Fediversum. De är i huvudsak program som kan installeras på flera olika servrar (instanser) men där användare ändå kan kommunicera med varandra oberoende av vilken instans användaren är registrerad på. De flesta av dem har ActivityPub som en grundförutsättning för federering men några använder också Diasporas eget protokoll och andra protokoll som XMPP och Matrix.

Det finns ingen öppen svenskspråkig instans med någon av de nämnda programvarorna. Genomslaget för dem är även liten på internationell nivå. Det är svårt att skapa ett alternativ till Facebook. Svårare än till X (Twitter) där det finns en fri, öppen och federerad programvara som slagit igenom, Mastodon, även om den ännu har mycket färre användare än Threads och en del andra kommersiella alternativ till X. Jag har inte heller testat någon av de programvaror som skulle kunna bli ett alternativ till Facebook.

Läs mer:
Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.