Polisen uppger att de avvärjt 200 våldsdåd

Polisen uppger att de avvärjt 200 våldsdåd. För att rädda liv har Polismyndigheten enligt dem själva utvecklat förmågan att avvärja våldsdåd som planeras av personer inom den organiserade brottsligheten. Det handlar exempelvis om att stoppa planer på att genomföra skjutningar och sprängningar, men även om brandattentat.

Polisen bedömer att cirka 200 våldsdåd har avvärjts eller förhindrats* under 2023 och 2024. Under sommarperioden (juni-juli 2024) bedömer myndigheten att ett tjugotal våldsdåd har kunnat avvärjas. I sexton av dessa har det inletts en förundersökning. Förmodligen finns också ett mörkertal och sannolikt är antalet avvärjda våldsdåd fler. Enligt polisen i alla fall.

– Vi tar inga risker när det gäller liv. Ser vi omständigheter som pekar på nära förestående våldsdåd agerar vi direkt, säger Johan Olsson i ett pressmeddelande. Han är chef för nationella operativa avdelningen vid Polismyndigheten.

Det finns ingen möjlighet att kontrollera polisen uppgifter men med tanke på att skjutningarna minskat kraftigt i antal under 2024 jämfört med 2023 kan de mycket väl stämma.

Förändrade arbetssätt

Förmågan att avvärja våldsdåd handlar bland annat om att polisen har förändrat arbetssätt. De har blivit snabbare på att inhämta, dela och analysera information samt att upptäcka mönster och avvikelser. Polisen har också en god beredskap för att hantera hämndaktioner samt ökad kunskap om de unga personer som riskerar att utföra våldsdåd.

Erfarenheter, kunskap och metoder har utvecklats bland annat genom den nationella särskilda händelsen Frigg.

Fördubblat antal åtal

Bedömningarna av avvärjda eller förhindrade våldsdåd görs av polisen för att kunna inrikta det operativa arbetet och analysera de arbetssätt som utvecklas. Bedömningarna är inte en del av utredningsarbetet.

Alla händelser som bedömts resulterar inte i att en förundersökning om försök eller förberedelse till mord eller allmänfarlig ödeläggelse inleds. Det kan bero på att händelsen rubriceras som vapenbrott eller att den inblandade individen är under 15 år.

Statistik från Åklagarmyndigheten visar dock att antalet åtal för förberedelse till, försök till eller stämpling till mord och dråp nästan fördubblats under de senaste tre åren, från augusti 2021 till och med den 31 juli 2024. Orsaken till denna situation är att utländsk polis knäckte tre krypterade nätverk vilket lett till en mängd åtala för brott under 2019, 2020 och 2021. Åtal kommer alltid efter brotten vilket innebär att minskningen av våldet i år jämfört med förra året inte syns än i statistiken om antalet åtal.

Läs mer om polisen

Fotnoter

*Att ett våldsdåd har avvärjts innebär att polisen ingriper i nära anslutning till att brott ska begås. Att ett våldsdåd har förhindrats innebär att ingripandet sker tidigare, dvs under planeringen.

Ett svar på “Polisen uppger att de avvärjt 200 våldsdåd”

  1. Statistik som denna måste betraktas såsom mycket ungefärlig. Säkert har polisen förbättrat sin metodik, märkligt vore väl annars, MEN viktigt att beakta är att det finns en skillnad mellan att föra statistik över det som FAKTISKT HAR HÄNT och det som KANSKE SKULLE HA HÄNT. Högst sannolikt finns det ett antal förberedda och planerade dåd där planerna, av olika skäl, inte sätts i verket alldeles oavsett polisens ingripande eller inte. Om man kompenserat för detta i statistiken anges, såvitt jag kan förstå, inte. Har ingen kompensation skett finns en klar brist i de siffror som redovisas.

    I ”bakhuvudet” måste vi också komma ihåg att varje organisation, polisen inte undantagen, alltid har ett intresse av att visa på framgång. Om då siffrorna tas fram helt av den egna organisation, vilket är fallet här, finns alltid en risk att man, medvetet eller omedvetet, utformar statistik på ett sådant sätt att framgången bekräftas. Det finns ett skäl att vi har mekanismer för utomstående oberoende granskning t.ex. i skepnad av Riksrevisionsverket.

    Vidare, även om jag på inget sätt vill ta ifrån polisen de metodförbättringar som tveklöst skett menar jag att det förändrade av upplägget hos ”gängkriminalitetens” dåd förenklat för polisen. Ofta läggs numera ”våta jobb” ut på unga eller mycket unga personer. Dessa har en bristfällig förmåga att agera i det fördolda, att vara noggranna med att inte lämna spår efter sig och att skydda information. Flera av dessa lär dessutom redan finnas under såväl polisens som sociala myndigheters ”radar”. Även om inte heller kriminella i ”gängens” kärna behärskar nämnda förmågor till fullo är de nog ändå väsentligt ”vassare” i dessa avseenden än de ungdomar (ibland näst intill barn) glid som så cyniskt anlitas ”på entreprenad”.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.