Brasilien har stängt X

Brasilien har stängt X. Elon Musks högerextremistiska mikroblogg har stängts ner i landet av Brasiliens regering och det är inte längre möjligt att använda plattformen i landet. Detta på grund av att bolaget sen den 17 augusti inte längre har en rättslig representant i landet. Trots att lagen kräver att en sådan person finns. X tog själva bort sin representant efter att de hotade med rättsliga åtgärder när de inte ville begränsa hat och desinformation på plattformen,

Konflikten mellan Brasiliens regering och Elon Musk började redan i våras när domstolen krävde hårdare tag mot konton som sprider hat och desinformation. Dessutom krävde de åtgärder mot konton som uppviglar mot demokratin. X ville inte anpassa sig. I slutändan ledde det till att plattformen stängdes ner. Elon Musk har dessutom själv stött den tidigare presidenten Jair Bolsonaro som planerade en statskupp i landet. Brasilien är en av de största marknaderna från X och att plattformen stängts ner i landet är ett hårt ekonomiskt slag.

Elon Musk vill aldrig tillmötesgå olika krav från demokratiskt valda regeringar på vänsterkanten men går utan problem alltid med på censurkrav från högerregeringar och diktaturer:

Sedan köpet av X år 2022 har han godkänt 83 procent av alla censurönskemål från auktoritära länder som Indien och Turkiet, en ökning från 50 procent när han tog över. Så här motiverade han att Narendra Modi skulle få radera regeringskritiska inlägg: ”Indiens lagar för vad som kan visas i sociala medier är strikta, och vi kan inte gå bortom ett lands lagar.”

Men när det gäller en demokrati som Brasilien spelar lagen visst ingen roll längre. Snarare än att vara en principernas man, väljer han vem han ska censurera beroende på deras politik.

Det märks även på plattformen själv. Medan stora vänsterkonton upprepade gånger har stängts ned, har han återfört en rad hatkonton till plattformen. I vissa fall hjälper han själv till med att sprida deras innehåll.

Ett annat av Elon Musks bolag, satellittelefonbolaget Starlink, används också flitigt i Brasilien för att möjliggöra internetkommunikation. Detta bolag vägrar begränsa tillgången till X i Brasilien. Detta trots att det är olagligt att tillhandahålla tjänsten efter att Brasilien har stängt X. Bolaget har fått sina tillgångar i Brasilien frysta för att säkre medel för att betala utdömda böter för Musks olika bolag i landet.

Det hela har lett till att framförallt Bluesky fått många nya användare i Brasilien. Många har även gått till Threads. Betydligt färre har flyttat över till Mastodon och Fediversum. Men även där har det skett en ökning av antalet användare i Brasilien.

Läs mer:

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.