Alternativ till X (Twitter) – Mastodon och Misskey med mera

Alternativ till X (Twitter) som mikroblogg finns det många. Dels finns det kommersiella alternativ som kontrolleras av storföretag som Threads och Bluesky. De kan förväntas genomgå samma utveckling som X (Twitter). Dels finns det fria, öppna och oberoende alternativ som inte kan kontrolleras av storföretagen. Istället kontrolleras de av användarna, oberoende utvecklare, föreningar, stiftelser och icke-vinststyrda småföretag.

Fediversum. Bild: Per Axbom. Licens: CC BY-SA 4.0

Det finns en mängd sådana alternativ som exempelvis Mastodon, Ecko, Fedibird, Hometown, Misskey, Sharkey, Firefish, Cherrypick, Iceshrimp, Pleroma, Akkoma, Takahe, GNU Social och GoToSocial. Alla är de alternativ till X (Twitter). Det spelar i detta  ingen roll vilken programvara som används då de alla är en del av Fediversum och inlägg på en sajt (server, instans) kan se på vilken annan sajt som helst. De använder nämligen samma protokoll (ActivityPub) för att kommunicera.

Fediversum

Fediversum är uppbyggt så att varje programvara kan installeras på en mängd servrar som i dessa sammanhang kallas instanser. Det finns följaktligen en mängd instanser av Mastodon, Misskey, Pleroma och de andra programvarorna.

Det spelar ur kommunikationssynpunkt ingen roll på vilken instans en person skapar ett konto men Mastodon är det överlägset vanligaste programmet och det enda som har generella och öppna svenskspråkiga instanser. Exempelvis Mastodon.nu, Toots.nu, Fikaverse.club och Mastodonsweden. Det är alltså rimligt för en svensktalande person att välja en av dessa. För en person med vänsteråsikter är det dock rimligast att välja Spejset, danska Radikal.social eller norska Fribygda.

Fediversum har ännu inte fått nåt genomslag på bred front men med all sannolikhet kommer Fediversum att ta över från de sociala medier vi använder idag. EU satsar också helt klart på att så ska bli fallet då de finansierar en stor del av utvecklingen för programvaror för Fediversum samtidigt som de genom lagstiftning klämmer åt storbolagen Meta (Facebook, Threads, Instagram, WhatsApp), ByteDance (TikTok), Microsoft (LinkedIn), Google (Youtube), X Corp och Apple. Facebooks ägarbolag Meta tror också det då de arbetar med att anpassa Threads till ActivityPub och Fediversum.

Jag håller på att skriva en introduktion till Fediversum och de olika programvaror som använder ActivityPub på sajten Nyhetskartan. För närvarande har jag skrivit introduktioner till Mastodon och de program som bygger på Mastodon vilka kan kallas kloner, Misskey och dess kloner, Pleroma, GoToSocial, Friendica, Hubzilla, Lemmy och Kbin.

Läs mer:
Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Alternativ till X (Twitter) – Mastodon och Misskey med mera”

Kommentarer är stängda.