Sociala medier – Mastodon trevligare än de andra

Det finns en mängd sociala medier. Men de helt dominerande är Facebook och X/Twitter. Jag har länge varit med på bägge de stora. Aldrig varit speciellt aktiv på Twitter men däremot var jag mycket aktiv på Facebook i början, för många år sen. Under många år postade jag sen bara mina blogginlägg för att få en del läsare från Facebook och Twitter. Till stor del på grund av att jag under flera år drabbats av olika sjukdomar.

Men under förra året började jag bli mer aktiv på sociala medier igen. Jag är numera återställd från de sjukdomar jag fick och äter en del mediciner som alla andra män i min ålder. Nu är jag dock främst på Twitter om vi ska se på det två stora social medierna. Jag är mest intresserad av att diskutera politik och flödet på Facebook innehåller främst reklam och personliga postningar. På Twitter (X) är det mer politik.

De flesta klagar över den hårda tonen och mängden högerextrema åsikter och nyheter på X/Twitter. Det problemet verkar inte beröra mitt flöde som domineras av vänsterskribenter. Men fortfarande är Facebook och Twitter främst till för att diskutera mina blogginlägg med andra och skaffa läsare till min blogg.

Nya sociala medier

Jag har också skaffat konton på sociala medier som Mastodon, Bluesky och Threads. Syftet är främst det samma som med X/Twitter. Att diskutera mina inlägg på bloggen med andra och att få läsare till bloggen. Men på Mastodon har det blivit lite annorlunda. Där deltar jag mer i diskussioner med andra, kommenterar deras inlägg och länkar. Det är helt enkelt mer socialt för mig än vad Facebook, X/Twitter, Bluesky och Threads är.

Jag upplever att är ett sundare diskussionsklimat på Mastodon och att det är lättare att få tag på intressanta personer att följa och inlägg att förhålla sig till. Det finns inte heller en massa reklam och högertextremisterna lyser med sin frånvaro. De är visserligen sällsynta även på Bluesky och Threads.

Men på Threads som ju är sammanvävt med Instagram blir flödet ofta fullt med en massa poster från så kallade influencers som huvudsakligen är aktiva på Instagram. Bluesky saknar sådant men det känns lite väl välartad och består till stor del av etablerade personer av olika slag. Det känns därför lite tråkigare än Mastodon. Mer etablerat och mainstream.

Mastodon

Om Mastodon ger läsare till min blogg är oklart då Mastodon-instanserna inte tycks registreras i olika statistisk-verktyg. Men diskussionen med andra och mitt flöde på Mastodon är klart intressantare och bättre än på de andra sociala medierna.

Bluesky och Threads ger en liten ström läsare till min blogg trots att jag har få följare på de sajterna. Facebook och X/Twitter ger i förhållande till antalet få läsare till bloggen även om de antalsmässigt ger fler läsare. Flashback där jag inte ens har ett eget konto ger mig dock många fler läsare.

Facebook har en funktion som ingen av de andra har. Det går att ha grupper för särskilda intressen och det går att ha särskilda konton för företag eller bloggar vid sidan av det personliga kontot. Jag har ett personligt konot, en sida för denna blogg, en för min fiskeblogg och några till inklusive en för mitt företag. De är ihopkopplade och kan alla skötas från det personliga kontot.

På de andra sociala medierna går det förstås att skaffa både ett personligt konto och olika konton för företag, bloggar eller tidningar som en driver. Men de kräver då flera olika inloggningar.  I praktiken fungerar mina konton på Twitter/X, Bluesky, Threads och Mastodon som min bloggs konton.

Jag tycker att alla vänstermänniskor bör skaffa sig ett konto på Mastodon. Det lättaste och bästa är att registrera ett konto på Spejset, en instans (server) som är specialinriktad på folk med vänsterståndpunkter. Ett alternativ är den stora mastodon.nu där det också går att ha bot-konton, dvs konton där allt publiceras automatiskt (mitt konto var tänkt så från början men har blivit mer). Ett annat alternativ är Radikal.social som är den dansk instans med många svenskar. Eller toots.nu och fikaverse.club.

Läs också:

Inlägget är skrivet med inspiration från en diskussion mellan Samuel Skånberg och Arash Gelichkan på Mastodon.