Sverige mot organiserad brottslighet

Sverige mot organiserad brottslighet (SMOB) är ett initiativ som syftar till att stärka Sveriges samlade förmåga att bekämpa den organiserade brottsligheten med särskilt fokus på den kriminella ekonomin. Polismyndigheten och andra myndigheters arbete handlar enligt den själva till stor del om att minska de kriminella aktörernas ekonomiska kraft och kapacitet. Polisen vill flytta fokus från att utreda i efterhand till att förebygga.

– Drivkraften för den organiserade brottsligheten är att tjäna pengar. Vi alla måste bli så effektiva som möjligt i kampen mot den kriminella ekonomin, och där är det gemensamma arbetet i SMOB en viktig del, säger rikspolischefen Petra Lundh i ett pressmeddelande.

SMOB är ett partnerskap

Syftet med SMOB att förbättra kompetensen och kapaciteten hos yrkesverksamma. Dessutom att stärka samverkan mellan olika samhällsaktörer genom forskning, utbildning och innovation. Initiativet är tänkt att på så sätt bidra till samhällets förmåga att försvåra och förhindra kriminella verksamheter.

– SMOB är ett partnerskap för mobilisering av aktörer och kunskap i kampen mot organiserad brottslighet. SMOB kommer att fungera som ett excellensnav som integrerar tidigare saknade beståndsdelar i arbetet mot organiserad och ekonomisk brottslighet. Till exempel etableras ett samverkansforum näringslivs- och arbetstagarorganisationer samarbetar med utvalda myndigheter som ingår i det nationella operativa rådet mot organiserad brottslighet. Dessutom ska SMOB stärka kopplingen mellan forskning och praktik genom både utbildningsinitiativ och innovationsutveckling, berättar Amir Rostami. Han är projektledare för SMOB.

Målet är att identifiera samhällssårbarheter

SMOB ska ta sig an flera viktiga områden. Som att stärka kapaciteten att utreda ekonomisk brottslighet, främja tvärsektoriell samverkan mellan relevanta samhällsaktörer, och förbättra hanteringen och analysen av stora datamängder relaterade till organiserad brottslighet. Målet är att identifiera samhällssårbarheter som kan utnyttjas av kriminella aktörer. Initiativet strävar också efter att stärka samverkan mellan myndigheter, näringslivs- och arbetstagarorganisationer för att mer effektivt möta utmaningarna som organiserad brottslighet medför.

SMOB är tänkt att bli en knutpunkt för forskning, utbildning, innovation och expertis om organiserad brottslighet. Genom att integrera forskning med praktik kommer nya metoder och verktyg utvecklas och spridas. Metoder som är baserade på forskning och utvärdering. Det förväntas innebär ett stärkt arbete mot organiserad brottslighet. SMOB kommer att fungera som ett forum för återkoppling, där kunskap och evidens systematiskt förmedlas till alla relevanta samhällsaktörer.

Sverige mot organiserad brottslighet (SMOB)

Arbetet i SMOB kommer ha en nära koppling till den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet. Genom SMOB uppnås en närmare samverkan med näringslivet. SMOB skapar även en grund för ett ökat inslag av utbildning, innovation och forskning i den myndighetsgemensamma satsningen.

Sverige mot organiserad brottslighet (SMOB) är ett partnerskap mellan Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kronofogden, LO, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket, Stockholms Handelskammare, Svenskt Näringsliv, Södertörns högskola, TCO, och Tullverket, och finansieras av Europeiska socialfonden (ESF) samt genom medfinansiering från myndigheter och organisationer som ingår i partnerskapet.

I Dagens Industri har Stockholms handelskammare uttalat sig om SMOB:

”Vi kommer att bedriva med näringslivets perspektiv på brottsligheten. Eftersom näringslivet drabbas så ofta är det viktigt att vi får vara med som en lösning”, säger Fredrik Erfeldt, näringspolitisk chef på Stockholms handelkammare.

Som jag ser det kommer det nya initiativet inte att leda till nånting förutom en massa prat och möten. Sammansättningen av SMOB omöjliggör de flesta av de nödvändiga och enkla åtgärderna för att bekämpa den organiserade brottsligheten. det handlar om sådant som att avprivatisera vård, skola och omsorg, att återreglera byggbranschen och förbjuda underleverantörer i flera led samt att avkriminalisera eget bruk av narkotika och innehav av narkotika för eget bruk. För det skulle ju bryta mot de politiska doktriner som gäller för närvarande. Doktriner som dessutom i huvudsak stöds av alla stora partier.

Och kom ihåg att brottsligheten i Sverige minskar och har minskat i mer än 20 år. Det finns dock troligen ett behov av bättre metoder mot den organiserade brottsligheten. Men det viktigaste i ett sånt arbete är att återskapa förtroendet mellan makthavarna och folket i Sverige, satsa på förebyggande verksamhet och trygghet. Dvs skola, fritidsverksamheter, bostadsbyggande och liknande. SMOB kommer inte att bidra till det.

Läs mer:

 

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.