Bolagsförmedlare möjliggör storskaliga brottsupplägg

Bolagsförmedlare möjliggör storskaliga brottsupplägg. Kriminella nätverk finansierar sin brottsliga verksamhet, tvättar pengar, sprider riskerna och säkrar inflödet av brottsvinster genom att använda bolag som brottsverktyg. Bolagen skaffar de kriminella nätverken genom bolagsförmedlare.

Rapporten Historikbolag som brottsverktyg visar att kriminella aktörer i stor utsträckning köper bolag av bolagsförmedlare istället för att starta egna bolag. Bolagen är framför allt så kallade historikbolag. Det vill säga aktiebolag där verksamheten är avvecklad men med bibehållna registreringar som följer med bolaget. Till exempel godkännande för F-skatt, arbetsgivar- och momsregistrering samt bankkonto och kreditvärdighet.

– Tillgången på historikbolag genom bolagsförmedling medför att brottsupplägg snabbt kan skalas upp och skapa betydande brottsvinster. I majoriteten av stora brottsupplägg som utreds vid EBM ingår bolag från bolagsförmedlare, Anna Karin Hansen i ett pressmeddelande. Hon är chef för Ekobrottsmyndighetens brottsförebyggande kansli.

Brottsvinster

Brottsvinsterna som uppkommer genom bolag är i paritet med de brottsvinster som årligen skapas genom narkotikahandel. Historikbolag via bolagsförmedlare är dessutom oftast enda sättet för personer med omfattande skulder, tidigare domar för ekobrott eller betalningsanmärkningar att få tillgång till fungerande bolag

– Samtidigt är det juridiskt svårt att komma åt förmedlingen av historikbolag. Förutom att effektivisera brottsbekämpningen är därför ett mål med rapporten att intensifiera det brottförebyggande arbetet genom att öka myndigheternas kunskap rörande brottslighet och brottsmodus kopplat till bolagsförmedlingsbolag, säger Anna Karin Hansen.

Skatteverket har avregistrerat många företag

En effekt av samarbetet mellan myndigheterna bakom rapporten har varit att Skatteverket har avregistrerat många företag. Det finns också en lagakraftvunnen dom i ett ärende som Ekobrottsmyndigheten har drivit mot flera företrädare från ett förmedlingsbolag. Parallellt har brottsförebyggande insatser gjorts genom bland annat uppdatering av information till företagare på myndigheters webbsidor.

– Genom domen mot flera av företrädarna, är det tydligt hur mycket längre vi kommer genom myndighetssamverkan. Skatteverket har avregistrerat ett stort antal bolag för F-skatt vilket innebär att de inte kan användas av den organiserade brottsligheten. Vi har tagit ett helhetsgrepp på den här typen av verksamhet och det kommer vi fortsätta hålla i, säger Elisabeth Rahm. Hon är sektionschef på Skatteverket.

Ett stort antal bolag stoppade från att bli brottsverktyg

Rapporten är baserad på en brottsförebyggande modell med syftet är att identifiera och beskriva sårbarheter som uppstår och utnyttjas genom användning av bolag i brottslig verksamhet.

– Genom samarbetet i Nationellt underrättelsecentrum har vi fått upp frågan om bolag som brottsverktyg på agendan hos myndigheter och inom näringslivet. Seriösa aktörer handlar i princip inte längre med historikbolag och gemensamt har vi stoppat ett stort antal bolag från att bli brottsverktyg, vilket är en vinst för hela samhället och ett viktigt led i bekämpningen av den organiserade brottsligheten, säger Josefine Berger, vid Polismyndigheten. Hon är samordnare för Nationellt underrättelsecentrum.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.