Ingen anledning att ta judiska centralrådet på allvar

Ingen anledning att ta judiska centralrådet på allvar. Judiska centralrådet är en mycket konservativ organsiation som anser att kritik mot Israel är antisemitism. Att de inte vill ha med Vänsterpartiet att göra är i själva verket ett beröm för Vänsterpartiet. Det visar att Vänsterpartiet står fast vid sin kritik av det odemokratiska Israel och det israeliska folkmordet på palestinier i Gaza och på Västbanken.

Därför kan Vänsterpartiet högaktningsfullt bara skita i Judiska centralrådet och dess reaktionära ståndpunkter. Det finns bättre judiska organsiationer att förlita sig på och samarbeta med. Som exempelvis Judar för israelisk-palestinska fred (JIPF) och Svensk Judisk Vänster. Organisationer som kritiserar Israels politik såväl som folkmordet i Gaza. I Dagens Arena skriver exempelvis två representanter för JIPF:

Vi åberopar oss på en judisk, humanistisk etik som säger ”Aldrig mer – aldrig mer mot någon”. Därför protesterar vi mot Israels brutala krigföring, brott mot mänskliga rättigheter och ockupation. Därför stöder vi de – alltför få – i Israel som sörjer alla döda och gör motstånd – Standing Together, B’tselem, Parents’ Circle, Israeli Physicians for Human Rights, Women Make Peace, Rabbis for Human Rights och flera andra. De som trots allt bevarar en vision om ett område ”mellan Floden och Havet” där alla kan leva i frihet och säkerhet.

Och i Expressen skriver den judiske författaren Göran Rosenberg:

För några år sedan var jag en av undertecknarna till The Jerusalem Declaration on Antisemitism, JDA, där vi försökte dra en tydligare skiljelinje mellan antisemitism och Israelkritik – i en strävan att stävja det politiska missbruket av begreppet och risken att det därigenom skulle urvattnas intill meningslöshet. Om en bojkottrörelse mot Israels ockupation kan stämplas som antisemitisk, eller påståendet att Israel är en rasistisk stat, vad återstår då att kalla den antisemitism som hatar judar i egenskap av judar?

Jag har tidigare med stöd av Jerusalemdeklarationen försökt klargöra vad som är antisemitism och vad som inte är det i en serie artiklar:

I tidningen Internationalen har Håkan Blomqvist skrivit en serie artiklar om antisemitism:

Med tanke på Vänsterpartiets klara kritik mot Israel och partiets kalar reaktion mot partimedlemmar som uttryckt antisemitism finns det ingen anledning att ta judiska centralrådet på allvar. Vänsterpartiet är inget antisemitiskt parti. Det är ett Israelkritiskt parti och det är bra.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.