Fattigdom ligger bakom ungdomsbrottslighet

Fattigdom ligger bakom ungdomsbrottslighet. Att begå brott är mycket vanligt bland ungdomar. I den senaste skolundersökningen om brott 2023 uppgav drygt hälften av alla ungdomar (51,3%) att de begått brott under de senaste 12 månaderna. Över längre tid är det sannolit en ännu större andel. Flickor uppger att de begått brott i liak stor utsträckning som pojkar (51,3% när det gäller pojkar respektive 51,2 % för flickor).

– För första gången sedan mätningarna startade 2015 är det lika många flickor som pojkar som uppger att de begått något brott under det senaste året. Det är dock vanligare att pojkar har varit delaktiga i skadegörelse och våldsbrott, men när det gäller stölder är det en något högre andel flickor som uppger att de varit delaktiga. Andelen pojkar som begått något våldsbrott har också minskat de senaste åren, säger Aravella Lejonstad i ett pressmeddelande. Hon är utredare på BRÅ.

Vilka brott handlar det om?

De brott som BRÅ undersökt mer noggrannt är stöldbrott, våldsbrott, skadegörelse och narkotikabrott. Av dessa brott är stöldbrott (inkl. snatteri) det brott som störst andel elever har begått år 2023 (42,0 %). Därefter följer våldsbrott (21,2 %), skadegörelse (18,9 %) och narkotikabrott (6,7 %). Men det allra vanligaste brottet bland ungdomar är tjuvåkning (plankning) i kollektivtrafiken (44,4%). Sen följer alltså stöldbrott och därefter illegal fildelning (29,3 %), följt av att ha kört bil eller mc utan körkortstillstånd (24,5 %).

Hälften av alla ungdomar blir dock inte brottslingar utan det finns ett starkt samband mellan de som åkt fast för brott och de som blir kriminella. Unga som aldrig åker fast för ett brott slutar i allmänhet med brottsligheten medan de som åker fast i många fall fortsätter med brott.

Att inte straffa unga för brott är den bästa metoden för att undvika att de blir livstilskriminella eller rekryterade av gängen. För åker de fast ökar risken att de rekryteras av gängen på nån av de institutioner de hamnar på som HVB-hem eller SIS-hem. Detta är tydligt från undersökningar som gjort i Storbritannien och USA när det gälelr ungas brottslighet.

Vilka ungdomar begår brott?

Det är vanligare att ungdomar som är svenskfödda med minst en svenskfödd förälder begår brott (53,8%) än att svenskfödda med utrikesfödda föräldrar (48,0 %) eler utrikesfödda ungdomar (42,5 %) begår brott. För grövre våldsbrott, grövre stöld och narkotikabrott är det dock vanligare att ha uppgett delaktighet bland utrikesfödda elever och svenskfödda elever med utrikesfödda föräldrar.

Delaktighet i brott är betydligt vanligare bland de elever vars föräldrar är skilda. Detta jämfört med de elever vars föräldrar fortfarande är tillsammans.

Framför allt är dock delaktigheten i brott mycket högre bland elever vars familj har svaga ekonomiska resurser, jämfört med elever vars familj inte har svaga ekonomiska resurser (73,5 respektive 50,2 %). Delaktigheten är också något högre bland elever med föräldrar som saknar eftergymnasial utbildning.

Ungdomar som bor i villa, radhus eller kedjehus har en högre delaktighet i brott jämfört med elever som bor i lägenhet. Detta upplever jag som ett något oväntat resultat. De har framförallt en högre delaktighet i stöldbrott och skadegörelsebrott medan elever som bor i lägenhet däremot uppger en något högre delaktighet i grövre stöldbrott och narkotikabrott.

Det är mycket tydligt att den viktigaste faktorn bakom benägenheten att begå brott som ung är fattigdom. Bristande ekonomiska resurser är det som utmärker ungdomar som begår brott. Och åtgärder mot fattigdom är därför sannolikt det allra bästa för att bekämpa brottslighet och för att hindra gängens rekrytering av ungdomar.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.