När vänsterpartister blir en del av Klägget. Två ledande vänsterpartister har under det sensaste året tagit arbete för lobbyföretag. Jenny Lindahl och Linda Snecker. En anställd och en riksdagsledamot. Det är en tydlig illustration på vad som är fel inom Vänsterpartiets ledning. Om varför ledningen stadigt går åt höger.
Jenny Lindahl
Jenny Lindahl avgick som ordförande i Ung Vänster år 2001. Då startade hon ett eget företag och började arbeta som PR-konsult. Bland annat på PR-byrån Hill & Knowlton fram till december 2004.
År 2005 blev hon sen informationschef för Vänsterpartiet. 2011 lämnade hon den och tillträdde posten som verksamhetsledare för Svenska tecknare. I juni 2016 tillträdde Lindahl tjänsten som chef för kommunikationsbolaget Arena opinion, som ingår i Arenagruppen.
I april 2020 tillträdde Lindahl tjänsten som kommunikationschef för Vänsterpartiet. 2022 blev hon senior rådgivare på partiet. Hon slutade dock arbeta för partiet snart därefter. I februari 2024 tillträdde hon som director på pr-byrån Kreab.
Lindahl har alltså sömlöst gått från politiken till PR-byråer, tillbaka till politiken och till PR-byråer igen. Ibland har hin arbetat för vänsterpolitiska påverkansorganisationer eller folkrörelser vilket inte är fel, men lika ofta har hon arbetat för borgerliga organisationer. Hon är en av de som i sin kapacitet som informationschef och kommunikaionscehf formulerat Vänsterpartiets vurm för att försöka nåt ut via borgerliga media. En mediestrategi och ett sätt atta arbeta som fått Vänsterpartiet att gå allt mer åt höger.
Linda Snecker
Linda Westerlund Snecker satt i Vänsterpartiets partistyrelse åren 2010–2016 och i kommunstyrelsen i Norrköpings kommun åren 2011–2014. Hon var ordförande för Vänsterpartiet Östergötland mellan 2012 och 2017. Valdes in i riksdagen vid valet 2014. Hon omvaldes 2018 och igen 2022.
I augusti 2024 meddelade Linda Snecker att hon lämnar riksdagen efter tio år som ledamot. Hn riktade i smaband med det hård kritik mot den så kallade partiskatten som innebär att riksdagsledamöter ska tjäna ungefär som vanligt folk. Det tyckte Snecker var fel. Hon ville tjäna lika mycket som högerns riksdagsledamöter och inte som vanligt folk. I media verkade detta vara anledningen till att hon lämnade riksdagen. Men det som lockade var nog istället en välbetald karriär i lobbybranschen.
Istället har Snecker nu tagit arbete på lobbyföretaget Rud Pedersen som public affairs director. Det handlar om att påverka och vägleda kunde ri hur de ska kunna påverka politiker och tjänstemän. Hon har under många år varit en del av Vänsterpartiets ledning på olika sätt. Troligen är hon en av dem som drivit partiet högerut i politiken och som nu får en belöning i form av anställning på ett borgerligt påverkansföretag.
Felet med dagens partiledning
Lindahl och Snecker är typexempel på det som driivt Vänsterparrtiet åt höger. En del av de partiledningar som allt mer fjärmat sig från vanligt folk och radikala åsikter. De har anpassat sig till att bli välavlönade lobbyister i högerns tjänst. För att kunna göra det måste de ha övergett sina vänsterpolitiska åsikter för länge sen till förmån för borgerliga uppfattningar. För att kunna bli en del av Klägget har de gått åt höger och på vägen dit har de tagit med sig delar av Vänsterpartiets ledning.
Snecker och Lindahl är typexempel på vad som är fel med dagens ledning i Vänsterpartiet. En partiledning som delvis leds av anställda personer med borgerliga åsikter och delvis tycks består av personer med borgerliga åsikter. De har blivit några som ser makten i sig som viktigare än politiken. En ledning som vill vara rumsrena och få borgarmedia att skriva snälla saker om dem istället för att fult ut stå för solidaritet, rättvisa och jämlikhet även om det möts av kritik frän högern.
Läs mer:
- Vänstern måste skapa och bygga upp sina egna mediekanaler
- Vänsterpartiet vill ha en bred vänster – varför utesluter de då folk?
- Det är vänsterpartiets ledning som splittrar
- Vänsterpartiet måste hålla avstånd till klägget
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Det är väl så det fungerar när politiken blir ett yrke bland andra. Ett yrke där man, som i många andra yrken, skaffar sig erfarenheter för både personlig utveckling och den fortsatta karriären. Egentligen inget märkligt om det inte varit så att politik är något annat, något som måste utgå från en övertygelse att tjäna samhället för medborgarnas bästa (sedan har förstås politiker och politiska partier olika uppfattning om medborgarnas bästa men det är en helt annan sak och på något sätt grunden för att det finns en spänst i demokratin).
Fenomenet finns i de flesta partier så Lindahl och Snecker på inget sätt unika. I alla partier finns en blandning av övertygade och karriärister. Parkerna låtsas dock ofta inte om att denna blandning finns utan framställer det istället så att att alla partiets aktörer är människor som inte på minsta sätt låter handlandet påverkas av egennyttan.
Sedan får vi förstås acceptera att människor byter åsikt och ståndpunkt och att det är det förorsakar förflyttningen men när någon ”åker slalom” mellan i grunden oförenliga uppdrag blir det enbart mycket märkligt …