De tre decentraliserade sociala nätverken på nätet

De tre decentraliserade sociala nätverken på nätet. Det finns tre protokoll eller nätverk som gör anspråk på att vara decentraliserade. Med ett decentraliserat socialt nätverk menas ett digitalt socialt nätverk som bygger på att det finns flera sajter (noder, instanser, servrar) som utgör enskilda delar av det sociala nätverket. Samtidigt kan användare var som helst och på vilken sajt som helst prata med användare på vilken annan sajt som helst. Detta skiljer digitala sociala nätverk på nätet från de vanliga sociala medierna på nätet som bygger på att alla användare finns på en enda sajt.

Det tre sociala digital nätverken jag talar om är Fediversum (ActivityPub), Bluesky (AT-protokollet) och Nostr. De är olika uppbyggda och fungerar på olika sätt. Det som bestämmer hur de fungerar är protokollen. Ett av dem är inte ens decentraliserat faständ e själva och många andra hävdar det. Det är inte heller fritt. De andra två är decentraliserade men bara ett är fritt. Två har fungerande moderering medan ett inte går att moderera.

AT-protokollet och Bluesky (ATmosphere)

AT-protokollet

AT-protokollet som lanserades 2023 består av flera delar. Användardata, media, reläer och användargränssnitt/appar. Användardata och mediafiler förvaras på så kallade PDS:er. Det kräver en ganska stor lagringskapacitet för att driva en PDS om det finns många användare på den. All information om användarna, all deras kommunikation och alla filer de laddar upp.

AT-protokollet

Bluesky och AT-protokollet

Reläer samlar in och lagrar all information om allt som finns på olika PDS:er. Informationen är åtkomlig för alla appar/användargränssnitt och PDS:er i nätverket. Det betyder att reläer kräver mycket stor lagringskapacitet och ju större nätverket blir ju mer information måste lagras. I praktiken är det omöjligt för privatpersoner, föreningar, småföretag etc att driva ett relä. Det gör att AT-protokollet i praktiken alltid kommer att kontrolleras av några få stora företag. Idag är det bara ett företag men i framtiden kanske Amazon, Google, Meta, Microsoft och Apple också kommer att driva reläer. Det är företaget som utvecklat AT-protokollet, dvs Bluesky Social PBC, som driver bsky.network. Det finns dock en organisation som arbetar för att skapa ett nytt relä.

Bluesky (ATmosphere) kan därför inte sägas vara ett decentraliserat nätverk idag.

Program/Appar

Det finns en mängd företag som gör appar eller alternativa användargränssnitt för webben. Detta då AT-protokollet är öppet och fritt. Det finns ganska många företag som driver PDS:er men än så länge finns det bara ett företag som driver ett relä. Det företaget är Bluesky Social PBC som också driver sajten och PDS:en bsky.app med dess webbanvändargränssnitt och associerade appar. Det finns fler företag som utvecklar programvaror/appar för att kommunicera via AT-protokollet.

Genom uppbyggnaden av protokollet kan olika programvaror (appar/användargränssnitt) ha olika funktioner. En del sköter textbaserad kommunikation, andra är framförallt inriktade på hantering av media som bilder och filmer. En programvara (app) kan ansluta till en enskild PDS eller till flera PDS:er. De flesta är skrivna för att ansluta till en bestämd PDS. Men det spelar mindre roll då all information som finns är tillgänglig på alla PDS:er via det relä eller de reläer (idag finns bara ett relä) som lagrar all information.

Protokollet ger vad jag förstår möjligheter för olika programvaror att införa reklam och datainsamling i nätverket för att sälja till högstbjudande. Och det finns redan sådana program (appar). De kan också skapa helt egna flöden och märkningstjänster. En användare kan alltså välja programvaror utifrån vad de önska se i sitt flöde.

ATmosphere

Totalt finns idag nästan 2 000 PDS:er. De allra flesta har bara 1 användare och många har 2 eller 3..  Bluesky har totalt 35 miljoner användare och de finns i princip alla på bsky.app. Den näst störst PDS:en är bryggan till Mastodon, Bridgy-Fed, med cirka 100 000 anslutna Blueskyanvändare. Över 35 000 Mastodonanvändare är för sin del anslutna till bryggan.

Moderering och styrning

Moderering i ATmosphere kan vad jag förstår finnas på alla nivåer. I en programvara (bland annat via ett kurerat flöde eller genom märkning eller som det kallas etikettsätttning), i en PDS och i ett relä. Etikettsättare går att följa via existerande appar. Det leder till att flödet blir kurerat emd hjälp av etiekttsättarna.

Genom att det bara finns ett enda relä kan företaget Bluesky idag helt styra över vad en användare kan se. De styr också över vad användare på bsky.app kan se och kan moderera det utifrån en lång rad aspekter. Geografi, ord, ämnen med mera. En annan större PDS är en del av ett program som också stöder ActivityPub (Wafrn). En användare kan dessutom tysta eller blocka användare vars poster de inte vill se.

Fediversum och ActivityPub

ActivityPub

Fediversum är uppbyggt på helt annat sätt än ATmosphere (Bluesky). ActivityPub (AP) är en internetstandard för öppen och oberoende kommunikation. Protokollet gör det möjligt för olika instanser att automatiskt  kommunicera med varandra. Det funkar i stort sett likadnat som mejlkommunikation. Användare på en instans kan följa användare på alla andra instanser. Detta kallas att de federerar med varandra. De hela påminner väldigt mycket om hur internet fungerade innan 2010 ungefär.

Genom att olika programvaror implementerat olika delar av AP-protokollet är det dock inte alltid det fungerar helt smärtfritt. Exempelvis fungerar programvaror som Hubzilla, Streams, Mastodon och Lemmy inte alltid smärtfritt med andra programvaror.

ActivityPub

En instans lagrar all information från den egna instansens användare (lokala användare) samt information från de användare som lokala användare valt att följa på andra instanser. För en stor instans kan det bli stora mängder information som ska lagras. Men för mindre instanser blir det inte så stora mängder.

Det finns idag mer än 30 000 instanser i Fediversum fördelade på fler än 200 serverprogramvaror. Det totalat antalet registrerade användare är nästan 17 miljoner oräknat Threads då det är oklart hur många som har aktiverat Fediversum-kopplingen. Inte heller de flesta högerextrema instanser som Minds, Gab, Truth Social med flera är räknade. Nästan 10 miljoner av de 17 miljoner användarna är registrerade på någon Mastodoninstans.

Kontroll och moderering

Inget företag, institution eller stat kan kontrollera hela nätverket. Det är omöjligt att blockera hela Fediversum och ingen har mer kontroll än nån annan. Företag, stiftelser, myndigheter, föreningar och privatpersoner kan driva instanser. Ensklida  instanser kan ha reklam. Andra instanser kan ta betalt. Enskilda instanser kan vara för en sluten grupp men kan ändå kommunicera med hela Fediversum.. Med vissa programvaror som Mitra går det också att kommunicera anonymt över Tor-nätverket. I övrigt är all kommunikation i Fediversim offentligt och de som driver instanserna, framförallt de större. är i de flesta fall kända.

Moderering sköts av de lokala instanserna. Det kan ske på individnivå såväl som på instansnivå då de som driver en instans kan blocka instanser de inte vill kunna kommunicera med. Exempelvis är Threads blockat av många instanser och högerextrem instanser blockat av nästan alla andra instanser. Dessutom kan enskidla användare blocka andra användare. Olika instanser har alltså olika regler vilket gör att i stort sett all kan hitta en insats som har regler den tycker är bra. Användare på olika instanser kommer därför att uppleva Fediversum olika.

Fediversums historia
  1. Ett tillhåll för minoriteter och nördar
  2. Bättre förutsättningar med ActivityPub
  3. Mastodon gav möjligheter för tillväxt
  4. Gab, Truth Social, Soapbox och högerextremismen
  5. Elon Musk träder in på arenan
  6. Utvecklingen av grupper och diskussionsforum
  7. Nomadisk identitet med Hubzilla och Streams
  8. De asiatiska plattformarna och programmen
  9. In kommer EU med pengar
  10. Storföretagens entré
  11. WordPress ger de stora möjligheterna
Nostr

Nostr

Nostr-protokollet är utvecklat av en högerextrem brasiliansk programmerare. Protokollet lanserades 2020. Det är fri och öppen programvara. De centrala delarna av nätverket kallas reläer. Några egentliga servrar finns inte.

En användare av en programvara som stöder protokollet kan koppla upp sig mot flera olika reläer. Alla användare identiferas via en kryptonyckel vilket gör det möjligt att vara helt anonym och omöjliggör för reläer att ändra data, meddelanden och filer. Det är programmen som avgör en användares upplevelse. Valet av reläer har betydelse för flödet. En del reläer lagrar information en kort tid, andra lagrar bara en kort tid. En del kostar pengar, en del har reklam. Nostr är ett tydligt decentraliserat nätverk. Urvalet av vad en person ser i sitt flöde är till stor del AI-genererat.

I nätverket går det att tjäna pengar i form av en valuta som kallas Zap i Nostrnätverket. Zap är i praktiken bitcoin genom en kopplimg till Bitcoin Lightning Network. Betalning inne i nätverket gör också i samma valuta.

Relärer drivs i allmänhet av företag. Totalt finns cirka 1 000 relän som drivs av nästan 500 operatörer. 65 stycken tar betalt. Vilka som driver relän är ofta oklart. De företag och individer som driver dem vill är allmänhet vara anonyma. Det finns också en brygga mellan Nostr och Fediversum. Den heter Mostr, och är ett relämed stöd för Nostr samt en instans med programvaran Mostr i Fediversum. drygt 34 000 Nostrkonton och nästan 9 000 Fediversumkonton är anslutan till bryggan.

Ingen moderering och ingen kontroll

Moderering är inte möjligt i Nostr-nätverket. En användare kan logga in med vilken programvara som helst. En användare kan tystas och anmälas i en viss programvara Men inte spärras från nätverket som sådan. På grund av nätverkets konsturktion sprids spam mycjet snabbt oh effektiv. Eftersom alla på nätverket i praktiken är anonyma öppnar det upp för fiffel, lurendrejeri och brottslighet. Det gör att en användare på Nostr aldrig kan känna sig säker och fri.

Sammanfattning
  • Bluesky (AT) – inte decentraliserat och inte federerat. Möjligt för stater och företag att kontrollera. Kan modereras. Öppet men inte fritt.
  • Fediversum (AP) – decentraliserat och federerat. Inte möjligt för stater och företag att kontrollera. Kan modereras. Fritt och öppet.
  • Nostr – decentraliserat. Inte möjligt för stater och företag att kontrollera. Kan inte modereras. Öppet men inte fritt.

Både Bluesky och Nostr är huvudsakligen finansierade av riskkapitalbolag som är djupt involverade i bitcoin och bitcoinverksamheter. Det två prtokollen och de prgramvareor som är förknippade med dem är i huvudsak kommersiella verksamheter även om programvaran och protokollen är fria och öppna. Fediversum finansieras av främst av användarna, de indviduella utvecklarna och EU.

När det gäller beskrivningarna av protokollen handlar det om sammanfattningar av information på framförallt Wikipedia men också på hemsidor för och om de olika nätverken och protokollen. Missuppfattningar och fel kan säkert förekomma vad det gäller detaljer.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

5 svar på “De tre decentraliserade sociala nätverken på nätet”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.