De som äger och kontrollerar de sociala medierna

De som äger och kontrollerar de sociala medierna. De mest använda sociala medierna i Sverige är Youtube, Facebook, Instagram, Snapchat, LinkedIn, TikTok, Flashback, X, Pinterest, Discord, Reddit, Roblox, Twitch, BeReal och Threads. Bluesky, Yubo och Mastodon har färre användare. Bluesky har dock sannolikt ökat antalet användare och kanske numera också finns bland de större. Mastodon är en del av ett större socialt nätverk som heter Fediversum och det kommer att beskrivas i ett sammanhang. Även nätverket Nostr kommer att beskrivas i detta sammanhang.

Andra sociala medier är exempelvis Spotify men det liksom ägandet av videotjänster och strömningstjänster för film och TV samt ljud och radio ska jag behandla i en egen artikel. Det inkluderar även Youtube, Twitch och andra liknande tjänster. Onlinetjänster för böcker och bokrecensionstjänster som Goodreads ska jag också beröra i ett annat sammanhang.

Sociala medier

Denna artikel handlar alltså främst om sajter där människor diskuterar med varandra och utbyter erfarenheter, länkar till artiklar och bilder. Och om ägarna tll sådana sajter. Ägandet kan se ut på olika sätt. Ett företag kan äga en social mediesajt inklusive koden. De kan äga koden men inte tjänsten. Eller tjänsten men inte koden. Ägare kan också vara stiftelser, föreningar, kooperativ eller privatpersoner. I fallet med de flesta sociala medier är det enkelt. Både kod och tjänst ägs av en och samma ägare. Det gäller alla företagsägda programvaror och sociala medier förutom de sociala medienätverken Bluesky, Nostr och Fediversum. Bluesky kontrolleras dock i praktiken av ett enda företag och Nostr domineras av bitcoinspekulanter.

De minsta sociala medierna eller sociala nätverken vars ägande beskrivs är Flashback, Nostr och Fediversum.

Alphabet (Google) och Youtube

Alphabet Inc äger via dotterbolaget Google LLC sökmotorn Google, videotjänsten Youtube inklusive Android, Youtube Music, Google Chat, Google Groups, Google Meet, Google Voice, Google Books, Blogger, Google Sites, Feedburner, Gmail, Google Calendar, Google Workspace, Google Drive, Google Cloud Platform och Chrome OS med mera. De gör också webbläsaren Google Chrome.

De största ägarna av Alphabet Inc är olika institutioner men de som bestämmer är Larry Page (26,7%) och Sergey Brin (25%). Detta beror på att företaget har olika aktier med olika röstvärde. Högst röstvärde har B-aktierna där varje aktie motsvarar 10 röster. A-aktierna ägs av finansiella institutioner av olika slag och ger 1 röst per aktie. C-aktierna ger inga röster alls. De ägs också i huvudsak av finansiella institutioner. A- och C-aktierna handlas på Nasdaq och i München, Sao Paulo, Buenos Aires och Toronto. B-aktierna handlas inte på börsen. Antalet anställda i företaget är cirka 183 000 (2024). Sundar Pichai är VD och.John L. Hennessy styrelseordförande.

Meta Platforms, Facebook och Instagram

Meta Platforms Inc äger Facebook, Instagram, Threads och WhatsApp. Threads är också en del av Fediversum. Även Meta Platforms har aktier med olika röstvärde och är börsnoterat på Nasdaq. Sålunda äger Mark Zuckerberg aktier som motsvarar 13,4% av kapitalet men han kontrollerar 61,9% av rösterna. Han är dock även störste aktieägare om vi ser till kapitalandelen. I övrigt är det främst stora institutionella placerare (riskkapitalbolag, fonder etc) som är stora aktieägare. Även i Meta Platforms är det B-aktierna (10 röster per aktie) som ger fler röster än A-aktierna (1 röst). Bara A-aktierna handlas på börserna Nasdaq, Frankfurt och Wien). Zuckerberg äger huvudsakligen B-aktier. Antalet anställda i företaget är cirka 74 000. Mark Zuckerberg är VD och styrelseordförande.

Amazon, Twitch och Goodreads

Amazon Inc äger bland annat Amazon Web Services (AWS) som tillhandahåller molntjänster, Amazon Drive, Amazon Game Studios, Amazon Luna, Twitch, Goodreads, Kindle, Amazon Prime Video, MGM+, Amazon Music, Audible och Wonder.

Jeff Bezos och hans tidigare fru MacKenzie Scott äger tillsammans 12,3% av aktier och röster i det börsnoterade (Nasdaq, Frankfurt, München, Toronto, Schweiz, ) företaget som bara har en sorts aktier. De båda har dock en överenskommels vilken innebär att Jeff Bezos förfogar över rösträtten för hennes aktier (2,6% av aktiekapital och röster). Jeff Bezos själv har 9,7%.  I övrigt är de stora aktieägarna olika finansiella instutioner, fonder och finansbolag.

Amazon är dock framförallt ett logistikföretag med lager och distribution. Det gör att företaget har cirka 1 556 000 anställda. VD i företaget är Andy Jassy. Jeff Bezos är arbetande styrelseordförande.

Microsoft och LinkedIn

Ägare av Linkedin är Microsoft Corp som också äger Skype (läggs ner i dagarna), Teams, Microsoft 365 (Microsoft Office), Outlook (Hotmail), Xandr, Azure som tillhandhåller molntjänster, Onedrive, Microsoft SQL, Github, Microsoft Gaming (Blizzard, Xbox och ZeniMax), sökmotorn Bing, tillverkar webbläsaren Edge och Microsoft Windows. Det börsnoterade bolaget (Nasdaq, Sao Paulo, Buenos Aires och Toronto) ägs i huvudsak av finansbolag, pensionsfonder, riskapitalbolag och kapitalförvaltare. Steve Ballmer äger 4% och Bill Gates 1,4%.

Bolaget styrs i praktiken av bolagsstyrelsen och företagsledningen. Satya Nadella är VD i bolaget och styrelseordförande. Andra ledande personer i styrelsen är John W. Thompson, Reid Hoffman, Sandra E. Peterson och Emma Walmsley. Ledande personer i företagsledningen förutom Nadella är Amy Hood, Brad Smith, Scott Guthrie, Phil Spencer och Rajesh Jha. Microsoft har 228 000 anställda.

Snapchat

Snapchat ägs av Snap Inc. Grundarna Robert Murphy och Evan Siegel är bolagets dominerande makthavare med cirka 5% var av aktiekapitalet . Eftersom bolaget har aktier med olika röstvärde har Murphy och Siegel cirka 82% av rösterna i företaget  genom att de äger C-aktier som har 10 röster per aktie. Övriga större aktieägare är olika kapitalförvaltare och finansbolag. A-aktier som handlas på börsen i New York ger ingen rösträtt alls medan B-aktier ger 1 röst per aktie. Evan Spiegel är VD. Snap Inc har cirka 5 000 anställda.

TikTok

ByteDance Ltd är ett bolag på Cayman Island som ägs av kinesiska intressen och har sitt huvudkontor i Haidian, Beijing. Bolaget som är börsnoterat i Hong Kong äger 80% av TikTok (Douyin i Kina), Douyin Baike, Toutiao, Lemon8, SoundOn med mera.

Zhang Yiming som är en av bolagets grundare äger cirka 21% av företagets aktier. 20% ska ägas av andra anställda. Enligt vissa uppgifter har Zhang Yiming mer än 50% av rösterna i bolaget. I övrigt är de större aktieägarna riskkapitalbolag, kapitalförvaltare och finansbolag i västvärlden. Den andre grundaren, Liang Rubo, är styrelseordförande. Shou Zi Chew är VD. Företaget har cirka 150 000 anställda.

Flashback

Diskussionsforat Flashback ägs av Flashback Media Group AB som i sin tur ägs av Jan Axelsson. Bolaget har 3 anställda och är miniputten i sammanhanget.

X Corp

X Corp heter företaget som äger X (tidigare Twitter). Huvudägare i holdingbolaget X Holdings Corp är Elon Musk. En av Twitters grundare, Jack Dorsey, ska fortfarande äga 2,4% via bolag. Andra större aktieägare är kapitalförvaltare, finansbolag, riskkapitalförvaltare etc. Elon Musk är VD. X Corp har 1 500 anställda.

Block Inc, Bluesky och Nostr

Jack Dorsey var också initiativtagare till Bluesky som sen blev Bluesky Social PBC. Han är inte längre ägare men har gjort investeringar i Nostrnätverket via börsnoterade Block Inc  (New York, Buenos Aires, Australien och Düsseldorf) där han är delägare.

Huvudägare i Block Inc är olika fonder, riskkapitalbolag, kapitalförvaltare och finansbolag. Men de äger A-aktier som bara ger 1 rösta per aktie. B-aktierna ägs till 79,8% av Jack Dorsey vilket ger 41,7% av rösterna medan James McKelvey äger 20,2% vilket ger 10,7% av rösterna. Block Inc driver onlinebanken Square som tillhandahåller betalningstjänster med mera. Bland tjänsterna märks Cash App, Afterpay, Bitkey som hanterar Bitcoin, Proto som är en programvara som skapar bitcoin (kallas bitcoin mining) och musiktjänsten Tidal. Block Inc har nästan 11 400 anställda.

Nostr utvecklades av den brasilianske programmeraren Giovanni Torres Parra. Programvaror för att använda Nostr har utveckats av William Casarin som äger Damus Inc och av Martti Malmi som äger Iris. Malmi var också en av de urpsrungliga utvecklarna av bitcoin och deltar i utvecklingen av Nostr.

Bluesky Social PBC som äger bsky.app, bsky.network och bsky.social ägs i sin tur av VD Jay Graber, andra anställda, Blockchain Capital, Techdirt, Jeremie Miller, Alumni Ventures, True Ventures, SevenX, Darkmode’s Amir Shevat, och Kubernetesgrundaren Joe Beda. I styrelsen sitter Jay Graber, Jeremie Miller, Mike Masnick (Techdirt) och Kinjal Shah (Blockchain Capital). Blockchain Capital ägs av bröderna Paul Bart Stephens och William Bradford Stephens. Jay Graber arbetade tidigare för kryptovalutabolaget Zcash. Bolaget har också utvecklat AT-protokollet.

Pinterest, Rakuten och Viber

Pinterest ägs av ett bolag med samma namn, Pinterest Inc. Detta bolag som grundades av Ben Silbermann, Paul Sciarra och Evan Sharp. Ben Silbermann äger idag 38% av företaget, Paul Sciarra äger 7% och Evan Sharp äger ännu mindre. Företaget är börsnoterat i New York, Mexico, Frankfurt, Buenos Aires och Sao Paulo)  Silbermann är arbetande styrelseordförande medan Bill Ready är VD. Pinterest har cirka 4 700 anställda. Japanska Rakuten Group äger 24 %.

Rakuten äger också det sociala chattprogrammet Rakuten Viber, boksajten Kobo och ett mobiltelefonibolag såväl som strömningsjänsterna Rakuten TV och Rakuten Viki. Bolaget är också involverat i bitcoinhandel. Rakuten har drygt 18 000 anställda. Huvudägare i Rakuten Group Inc som är börsnoterat i Tokyo och Tyskland (München, Stuttgart, Frankfurt) är Hiroshi Mukutani med familj som äger cirka 34% av företaget.

Discord

Discord ägs av Discord Inc. Det utvecklades av Jason Citron och Stanislav Vishnevski som startade företaget Hammer & Chisel år 2012. Detta företag utvecklade Discord som lanserades 2015. Förutom grundarna är Tencent, Sony och en massa finansbolag, rikspitalbolag, fonder och kapitalförvaltare ägare av företaget idag. Citron är störste ägare och VD. Företaget har cirka 600 anställda och är inte börsnoterat.

Reddit och Advance Publishing

Reddit Inc är företaget som äger Reddit. Ägare av Reddit Inc är i sin tur Advance Publications med 30% av aktierna som ägs av familjen Newhouse. Advance Publications äger också Condé Nast, American City Business Journals, MLIve Media Group, Turnitin, 13% i Charter Communications (näst största ägare) och 8% i Warner Bros Discovery (största ägare) med mera. Advance är inte börsnoterat. Reddit som är börsnoterat i New York har cirka 2 200 anställda.

Tencent äger 11% av Reddit (5% av rösterna) medan Sam Altman äger 8%. Genom att bolaget har aktier med olika röstvärde kontrollerar Advance 72% av rösterna genom sina aktier. . Finansiella placerare av olika slag äger majoriteten av de börsnoterade aktierna men har ingen eller liten rösträtt i bolaget.

Sam Altman är involverad i AI-utveckling och VD samt delägare OpenAi som äger CharGPT. De har kanske planer på att utveckla nån form av socialt medium.

Roblox

Roblox ägs av Roblox Corporation. Det är huvudsakligen ett dataspelsföretag. Företaget äger också Guilded, Bash Video, Loom.ai, PacketZoom, Speechly med mera. Bolaget erbjuder en virtuell valuta, Robux, i sina spel. Robux används vid köp och vinster i spelen. Precis som många företag har Roblox en mängd aktier av olika klasser. A-aktierna är noterade på börsen i New York. De största aktieägarna i RobloX Corp är riskkapitalbolag som Altos Ventures och Index Ventures. B-aktierna som bland annat ägs av David Baszucki som är en av grundarna av företaget ger 20 röster per aktie. Det gör att Baszucki kontrollerar 60% av rösterna i företaget. Han är också VD. Bolaget har cirka 2 500 anställda.

Yubo och Twelve APP

Yubo ägs av det franska företaget Twelve APP SAS. De har en intern virtuell valuta i programmet som används för köp och för att användarna ska kunna tjäna pengar. Huvudägare är förmodligen grundarna Sacha Lazimi, Arthur Patora och Jeremie Aouate. I stor utsträckning finansierat av riskkapitalbolag som alltås också är delägare.

Fediversum, Mastodon, Pixelfed, Lemmy och Peertube

Hittills har vi sett alal stora sociala medier ägs av kapitalsitiska företag som i vissa fall är mycket stor, i andra fall är betydligt mindre, Riskkapitalbolag av olika slag är ofta stora delägare men oftast har grundarna makten genom att de flesta bolagen har aktier med olika röstvärde. Andra stora delägare är bolag som bara är ute efter avkastning på kapital såsom fonder, fondbolag, kapitalförvaltare och liknande. De är inte intresserade av makt.

Nu har vi dock kommit till det stora undantaget. Det sociala nätverk som heter Fediversum som består av en mängd olika programvaror. De flesta programvaror är öppen och fri programvara, även de programvaror som ägs av företag. Många programvaror ägs av föreningar, kooperativ och stiftelser. Varje programvara kan finnas på en mängd servrar som kallas instanser. Men alla kan prata med varandra. Instanserna kan drivas av företag, föreningar, stiftelser, privatpersoner, skolor, universitet och myndigheter med mera.  De stora programvarorna är Mastodon, Pixelfed, Lemmy, Peertube, WordPress, Mobilizon, NodeBB, Misskey, Writefreely, Pleroma, Microdotblog, Diaspora, Loops, Ghost, Threads och Bookwyrm.

Varumärket Mastodon ägs idag av ett personligt ägt bolag, Mastodon gGmbh men ägandet ska övergå till en stiftelse. Varumärket Pixelfed ägs av en privatperson som också äger Loops men ska övergå till en stiftelse. Varumärkena WordPress, Ghost och Diaspora ägs av stiftelser. Lemmy som varumärke ägs inte av någon utan kontrolleras av utvecklarkollektiv och detsamma gäller Pleroma. NodeBB som varumärke ägs av företaget NodeBB Inc, Writefreely av ett företag som heter Musing Studio och Microdotblog av ett företag. Threads ägs av stoföretaget Meta Platforms. Varumärket Misskey ägs av ett japanskt företag. Peertube som varumärke ägs av en förening som också äger Mobilizon. Bookwyrm ägs av ursprungsbefolkning i USA.

Företag i Fediversum

Så det finns gott om företag som är aktiva i Fediversum. De kan äga och kontrollera programvaror som Microdotblog, de kan äga varumärken som NodeBB och Ghost, de kan driva instanser som Mastodon gGmbh, Misskey HQ och NodeBB Inc. Osv.

Men inget företag kan kontrollera Fediversum eller styra över kommunikationen i hela Fediversum. Fediversum är fritt och oberoende.

Finansiering i fediversum sköts främst genom insamlingar och medlemsavgifter. Men det finns också betaltjänster och reklamfinansiering. Användarna kan dock välja instanser utan något sådant. Det finns också en del mindre programvaror och instanser som finansieras genom betalningar i bitcoin.

Läs mer:


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.