Batterilager löser problem i elsystemet

Batterilager löser problem i elsystemet. Nyligen drabbades Spanien av ett omfattade strömavbrott. Orsaken var att de inte förmådde reglera frekvensen i systemet. Produktion av el från vindkraft och solenergi var så stor att den totala elproduktion översteg konsumtionen. Vindkraft och solenergi kan inte användas till att reglera frekvensen då de skanra svängmassa (inertia) utan det behövs vattenkraft eller fossilkraft. Kärnkraft kan heller inte användas medn av helt andra skäl än vindkraft och soleenergi då den inte går att stoppa och starta snabbt.

Den reglerkapacitet Spanien hade tillgång till var i den aktuella situationen alldeles för liten. Det fanns inte tillräcklig produktionskapacitet som gick att stoppa snabbt så överskottsproduktionen av el kunde minskas. Svängmassan i systemet var för låg för att kunna hålla frekvensen. Det ledde till att stora produktionsanläggningar med bland annat kärnkraftmen också vindkrfat och solenergi automatiskt kopplade bort sig från systemet för att skydda anläggningarna. I sin tur orsakade detta underskott på el och att frekvensen föll kraftigt. Det i sin tur ledde till att större förbrukare automatiskt kopplades bort för att kompensera för det och problemen förvärrades ytterligare genom minsakd svängmassa. Till slut hade större delen av Spanien strömavbrott.

Batterilager är lösningen

Om Spanien hade haft stora batterilager hade strömavbrotten kunnat undvikas. Batterilagrne hade kunnat ta hand om överskottet på el. Och om det vid nåt tillfälle uppstått underskott hade batterliagren snabbt kunnat kompensera för det. Sajten Growsverige visar detta tydligt med ett exempel från Kalifornien och jag har hämtat en del av nedanstående textdärifrån.

Den 17 juni slog Kaliforniens batterilager ett nytt rekord. Batterier nådde 10,9 miljoner watt (megawatt) i uteffekt, nytt rekord, En ökning från det gamla rekordet för fem år sedan med 0,2 miljoner watt. Under kvällen mellan 19:00 och 21:45 var batterier den största elproducenten.

Batterier laddas upp på dagen med överskottsproduktion från solenergi. De levererar sedan på kvällen då efterfrågan ökar och solenergiproduktionen minskar.

Elproduktion Kalifornien

Elproduktion Kalifornien den 17 juni 2025. Källa: CAISO: Live Dashboard June 17 2025

Batterilager är flexibla system msom hjälper till att minska användningen av fossilgas och importerad elektricitet under kvällstopparna. Från bara 0,5 miljoner watt lagringskapacitet 2018 har Kalifornien byggt ut till nära 16 miljarder watt (gigawatt) i april 2025. Målet enligt delstatens energikommission är att nå 52 miljarder watt till 2045.

Gasbaserad elproduktion i Kalifornien har minskat med 41 procent på två år. Solenergins andel har ökat med 50 procent under samma period. Batterileverenserna av el har ökat med 215 procent.

Ett modernt elsystem

Batterilager är alltså av flera anledningar en nödvändig del av ett modernt klimatvänligt produktionssystem för el.  Dessutom är batterilager alldeles utmärkt för att utjämna skillnaden i produktion och konsumtion mellan olika delar av dygnet eller olika perioder över veckor och månader. Vattenkraft är fortfarande bäst när det gäller längtidsregerlinegn över månader och år.

Dessutom går all vattenkraft att stoppa och starta snabbt vilket gör att mycket vattenkraft är ett väldigt bra komplement till vindkraft och solenergi. Dessutom innehåller vattenkraftverk stor svängmassa i motsats till vindkraftverk och solenergianläggningar. Att Sverige skulle kunna drabbas av samma problem som Spanien är därför inte troligt. Reglerkapaciteten i det svenska elsystemet är mycket bättre än i det spanska. Men vi behöve troligen en hel del batterilager i södra Sverige.

Batterilager innebär färre störningar, lägre behov av fossilgas på kvällstid och möjlighet till billigare el från egen solenergi. På samhällsnivå skapas en snabbt rörlig och mer cirkulär elförsörjning. Lagring av el när det finns överskott kan sen användas när det finns underskott av el. Batterlager kan förutom att användas för att kompensera mellan dippar och toppar i elproduktionen även för att skapa artificiell svängmassa och därmed en bättre frekvensreglering.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

9 svar på “Batterilager löser problem i elsystemet”

  1. @admin Det som behövs är ju i någon mening flexbilitet och energilagringskapacitet, snarare än specifikt batterilager: pumpkraftverk, värmelagring på produktionssidan, och snabbupprampningsbara och icke-tidskritiska saker som vissa beräkningar och vätgasproduktion genom elektrolys på konsumtionssidan. Det är ett pussel av olika lösningar där ingen enskild sak är Lösningen(tm).

    1. @admin Men en grej som är nödvändig på ett övergripande plan är ju dock planering och koordination.

      1. I sverige behövs också batterilager.För även om mycket avvattenkraften kan stängas av snabbt och startas snabbt så kan det uppstå situationer med elöveskott då det inte finns tillräckligt med vattenkraft att stänga av. Och omvänt. Det kan uppstå situationer dör det inte finns tillräckligt med vattenkraft att starta. Batterilager är blixtsnabba och kan ligga i södra Sverige.

    2. Det är korrekt. I Sverige och liknande länder med mycket vatten och vattenkraft. Men i många länder är det inte en lösning på grund av bristen på vatten. Vätgas är dock också ett alternativ i de länderna. Men där behövs garanterat batterilager.

  2. Med andra ord, Northvolt var rätt tänkt men klantigt utfört av nån som inte begrep sig på teknik.

    Man kan tänka sig hur t.ex. Taiwan eller Sydkorea eller Kina hade hanterat saken. Eftersom frågan hade politisk bäring hade staten gripit in på ett tidigt stadium, sett till att det fanns kunnigt folk och möjligen också garanterat verksamheten finansiellt. Plus, givetvis, tillgodogjort sig vinster ur den, att använda till andra politiskt viktiga projekt.

    Men i ett låt-gå-system som det europeiska är detta omöjligt. Behövs det egentligen några andra skäl till att det behöver skrotas?

  3. Frågan som måste ställas är vilken miljö/klimatpåverkan en storskalig satsning skulle innebära. Befintlig batteriteknik är beroende av en del svåråtkomliga grundämnen.

    Finns ämnena tillgängliga i tillräcklig omfattning och om de kan utvinnas på ett klimatsmart sätt?

    Ett exempel, det finns planer på att starta en gruva för sällsynta jordartsmetaller i närheten av Vätterns östra strand (https://www.aktionraddavattern.se/) där miljöaspekterna uppenbart får stå tillbaka för annat. Här spelas hasard med en av landets största och bästa vattentäkter.

    I vårt land kanske vi i någon mån kan stå upp för miljöintresset men hur är det i Kina och i afrikanska länder där det finns omfattande tillgångar av dessa åtråvärda metaller? Kommer miljöintresset kunna hävdas där?

    Så för att sammanfatta tycker jag att en satsning på storskalig batterilagring med befintlig batteriteknik inte är någon bra idé alls.

    1. Du ger själv ganska tydliga anledningar till varför vi ska bryta såna ämnen i Sverige. Men Norra Kärr behövs inte. Sverige har så stora reserv i slagg från järnmalsmgruvor oh som biprodukt i Kirunavaara att det räcker för Euopas behov genom att utnyttja de resurserma. Men det är inte sällsynta jordarttmetaller som anvönds i batterier utan det är andra metaller och ämnen som inte är särskilt ovanliga, litium (som vi inte har), grafit (där Sverige har stora reserver),kobolt (inget i Sverige), nickel (finns i Sverige) med mera. Söllsnat jorratsmetaller men inte de som finns i Sverige anvönds i permanentmagneter som finns i vindkraftverk, små motorer och gneneratorer.

      https://blog.zaramis.se/2024/09/09/behovet-av-batterimetaller-okar-langsammare/

      Storskaliga batterilagring är helt enektl nödvändig om vi vill ha ett robust och modern elsystem och elbilar.

  4. Nyligen drabbades Spanien av ett omfattade strömavbrott. Orsaken var att de inte
    förmådde reglera frekvensen i systemet. Produktion av el från vindkraft och
    solenergi var så stor att den totala elproduktion översteg konsumtionen.

  5. fjärrinlägg från: https://feddit.nu/post/12205296
    [https://feddit.nu/post/12205296] > Nyligen drabbades Spanien av ett omfattade
    strömavbrott. Orsaken var att de inte förmådde reglera frekvensen i systemet.
    Produktion av el från vindkraft och solenergi var så stor att den totala
    elproduktion översteg konsumtionen.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

För att kommentera med ett inlägg på din egen webbsajt skriv en URL till artikeln på din sajt. Artikeln ska innehålla en länk till denna post. Ditt svar kommer sen att synas på denna sida (efter att den modererats). För att uppdatera ett svar så radera din post och skriv in postens URL igen (Läs mer)